BASESCU: Romania putea fi oricand tinta loviturilor Rusiei. Scutul de la Deveselu e facut sa reduca acest risc

Romania putea fi oricand tinta loviturilor aeriene ale Rusiei in situatia unui conflict militar, iar amplasarea scutului antiracheta de la Deveselu nu a facut decat sa reduca acest risc, a sustinut TRAIAN BASESCU, intr-o interventie pentru B1 TV.

Reactia vine in contextul in care generalul Degeratu a sustinut ca a aparut riscul ca Romania sa fie tinta unor atacuri ale Rusiei.

”Afirmatia, si am tot respectul pentru domnul general Degeratu, e ca si cum pana acum nu am fi putut fi tinta Rusiei daca se intra intr-o confruntare. Noi am acceptat sa devenit parte a scutului antiracheta tocmai pentru a ne apara de lovituri cu rachete. 

Nu e un element de noutate. Romania putea fi oricand tinta loviturilor aeriene ale Rusiei in situatia unui conflict militar. Rafinariile, centrala de la Cernavoda, poduri, toate erau tinte in eventualitatea unui razboi.

CITESTE SI: HANS KLEMM: Eforturile SUA in domeniul apararii antiracheta nu sunt menite sa afecteze echilibrul strategic cu Rusia

Nu a venit generalul Oprea cu scutul in valiza de la semnarea acordului. S-a stabilit ca pana la  sfarsitul lui 2015 sa fie operational. Multi cred ca asta e un business local.
Vreau sa stiti ca sistemul e destinat sa protejeze toate statele UE, el are o componenta in Turcia, care functioneaza, alta in Spania, care intra pe nave ale marinei de razboi americane si care a fost deja pozitionata, a treia faza e la Deveselu si a patra va fi in Polonia.

Se ratoieste un directoras rus degeaba pentru ca sistemul e mult mai mare decat Romania.

Componeta pe care o reprezinta scutul de la Deveselu e functionala de anul trecut de la ultimul summit NATO, cand a fost preluata de nave americane din Mediterana de Est. Pana cand sit-ul de la Deveselu va fi functional, aceasta parte de securitate e substituita de rachete aflate la bordul navelor americane din Mediterana de Est si, uneori, din Marea Neagra.
Intoxicare, amenintare, la adresa Romaniei, balticilor, NATO, la adresa americanilor – nu e ceva nou la propaganda ruseasca. Ce mi se pare nou in ce face Rusia si trebuie bagat in sistemul nostru de analiza e situatia din Ucraina, care e o modificare extrem de importanta a conturului geostrategic al regiunii. Crimeea e un mare portavion. Din Crimeea avioanele pot atinge Europa Centrala fara nicio problema.

CITESTE SI: REACTIA MAE dupa AMENINTARILE facute de RUSIA la adresa ROMANIEI

 Lucrurile sunt complicate. Priviti la Orientul Mijlociu. Rusia exploateaza mijloace pe care Occidentul nu a vrut sa le exploateze, din motive pe care nu le cunosc, anume armata siriana. Rusii devin putere consolidata in Orientul Mijlociu, avantaj pe care nu l-au avut pana acum. 

Romania a fost mereu tinta pentru Rusia. Aparitia scutului nu a ridicat nivelul de risc pentru Romania, din contra, a diminuat nivelul de risc de lovituri”, a declarat fostul presedinte.