Basescu: Romania trage un semnal de ALARMA cu privire la riscurile de securitate pentru Rep. Moldova. VIDEO. UPDATE DECLARATII

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a intalnit, miercuri, cu omologul sau moldovean, Nicolae Timofti, convorbirile tete-a-tete dintre cei doi debutand la ora 12.00, la Hotelul Traian din Iasi. In jurul orei 13.15, seful statului a sustinut o declaratie de presa comuna, transmisa in format Live Text de Mondo News.

Dupa intalnirea cu Nicolae Timofti, Basescu a declarat ca i-a promis acestuia ca va sustine ca in cel mai scurt timp “Republica Moldova sa primeasca un orizont de timp, o perspectiva”, ca Republica Moldova sa devina membra a Uniunii Europene.

Traian Basescu a declarat, la Iasi, ca in urma discutiilor avute cu acesta s-a despins concluzia ca, dincolo de ingrijorare, trebuie luate si masuri care sa previna “evenimente precum cele petrecute intre Federatia Rusa si Ucraina si la adresa altor state, in mod deosebit asupre Republicii Moldova”.

“Solutia pentru garantarea securitatii Republicii Moldova este accelerarea proceselor de integrare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana. Nu exista solutie mai buna decat integrarea in UE”, a afirmat Traian Basescu.

El a spus ca Republica Moldova a fost invitata sa semneze acordul de asociere si acordul de liber schimb, dar nu i s-a dat niciun orizont de timp in care ar putea deveni membra a Uniunii Europene.

“Voi sustine ca in cel mai scurt timp Republica Moldova sa primeasca acest orizont de timp”, a spus presedintele Traian Basescu, precizand ca aceasta a fost si slabiciunea Ucrainei, faptul ca i s-a oferit acord de asociere, acord de liber schimb, dar nimeni nu i-a oferit o perspectiva privind aderarea la UE.

Presedintele Traian Basescu a mai spus ca intalnirea cu presedintele Republicii Moldova vine intr-un moment nu foarte fericit al regiunii, in care Federatia Rusa, in “stilul istoric care a consacrat-o”, a anexat un teritoriu al unui stat suveran si independent – Ucraina.

“Un astfel de eveniment nu poate decat sa creeze ingrijorare pentru tarile din regiune, indiferent daca ele sunt tari membre UE sau NATO. Securitatea regionala este la fel de importanta pentru un stat ca Republica Moldova ca si un stat ca Romania”, a adaugat Basescu.

Mondo News a transmis in timp real principalele aspecte de la intalnirea celor doi sefi de stat. Mai jos va prezentam principalele declaratii.

UPDATE DECLARATII TRAIAN BASESCU: Nu exista solutie mai buna pentru Republica Moldova decat integrarea in Uniunea Europeana. I-am propus domnului Timofti ca voi sustine ca in cel mai scurt timp Rep. Moldova sa primeasca o perspectiva europeana garantata. Aceasta a fost slabiciunea ofertei facute Ucrainei, i s-a oferit un acord de asociere, dar nimeni nu i-a oferit o perspectiva de integrarea in raport cu oferta facuta de Moscova, care invita imediat la intrarea in uniunea euroasiatica. Uniunea Europeana a fost ezitanta. Mi-am asumat ca la urmatorul Consiliu sa ridic din nou aceasta problema. Poate acum devenim mai pragmatici putin. Probleme de securitate ale Rep. Moldova au fost analizate in discutia avuta cu domnul Timofti si i-am transferat informatiile si analizele noastre care nu pot fi facute publice. ROMANIA TRAGE UN SEMNAL DE ALARMA cu privire la riscurile de securitate pentru Rep. Moldova, plecand de la referendumul din Gagauzia facut in februarie, de la atmosfera de la Balti. Sunt puncte de instabilitate care pot fi utilizate impotriva stabilitatii Rep. Moldova.

Declaratii Nicolae Timofti:

Sunt multumit ca ati gasit timp sa ne intilnim. Am avut o discutie extrem de consistenta. In acest conetxt regional dificil, am convenit cu domnul presedinte asupra necesitatii functionarii procesului de integrare europeana. Am discutat despre importanta semnarii cit mai curind a Acordului de asociere cu UE
Tara mea solicita UE sa i se ofere o perspectiva clara de aderare la UE. L-am rugat pe domnul presedinte Basescu sa sustina la nivelul UE aceasta dorrinta fireasca a Moldovei.

Interesul ambelor parti este ca atmosfera in Transnistria sa ramina calma, iar abordarile sa fie constructive. Am discutat si aspecte importante ale cooperarii noastre economice si culturale. Semnalul pe care dorim sa-l transmitem e ca aceste proiecte sa fie finalizate in termenele stabilite.

UPDATE ora 12.30: Traian Basescu a fost intampinat, la Iasi, cu lozinci pro-Basarabia. Seful statului a fost asteptat in Piata Unirii de un grup de persoane care scandau “Basarabia, pamant romanesc”.

Potrivit unui comunicat transmis la redactie de Administratia Prezidentiala, dupa declaratiile de presa, Traian Basescu va oferi, de la ora 13.15, un dejun de lucru in onoarea presedintelui Republicii Moldova, care efectueaza, miercuri, o vizita de lucru in Romania.

Nicolae Timofti a anuntat, marti, intr-o conferinta de presa, ca miercuri va merge la Iasi unde va avea o intrevedere de lucru cu presedintele Traian Basescu. El a precizat ca intrevederea a fost convenita in cadrul unei convorbiri telefonice.

Presedintele moldovean a lasat sa se inteleaga ca printre subiectele discutate cu Traian Basescu se va afla si situatia geopolitica din regiune.

[hdvideo id=475 ratingscontrol=on views=on title=on]