Basescu si Rogozin, schimb dur de replici pe viziunea strategica privind Republica Moldova

Presedintele Traian Basescu a raspuns acuzatiilor lansate de vicepremierul rus Dmitri Rogozin, conform carora Basescu vrea sa anexeze Republica Moldova la Romania. In cadrul unei intalniri oficiale avute in cursul diminetii cu presedintele Estoniei,  Toomas Hendrik Ilves, Traian Basescu a declarat, ironic, ca vicepremierul de la Moscova face astfel de declaratii “cum se trezeste”, “intai la adresa Romaniei, dupa care isi bea ceaiul sau …. ceva”.

Cat despre Republica Moldova, seful statului a spus ca Romania nu si-a anexat niciodata intentia de a anexa vreo tara, ci de a sprijini tara vecina sa se integreze in Uniunea Europeana, pentru ca atunci “nu vor mai fi frontiere” si “vom fi cetateni europeni”. 

“Sa dea Dumnezeu sa reusim cu integrarea in Uniunea Europeana. Romania nu si-a declarat niciodata intentia de anexa vreo tara, dar batalia noastra este pentru integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana pentru ca atunci aproape nu vom mai avea frontiere, vom fi cetateni europeni, si noi, si cetatenii Republicii Moldova. Vom vorbi aceeasi limba, vom avea mai mult sau mai putin aceleasi obiective, vom avea aceeasi istorie in interiorul Uniunii Europene. Declaratii de acest tip ale demnitarului rus nominalizat sunt frecvente. El cum se trezeste face o declaratie, intai la adresa Romaniei, dupa care banuiesc ca isi bea ceaiul sau, ma rog, ceva”, a spus Basescu.

Presedintele Romaniei a mai adaugat ca “Romania a fost primul stat din lume care a recunoscut independenta Republicii Moldova si asta trebuie subliniat vizavi de declaratiile faimosului demnitar rus”.

Prezent la discutie, presedintele Republicii Estonia, Toomas Hendrik Ilves, a spus ca singurele anexari pe care le cunoaste sunt cele ale Estoniei, Letoniei si Lituaniei si Basarabiei, dar a facut trimitere si la Georgia. “As dori sa spun ca singurele anexari despre care stiu au fost cele ale Estoniei, Letoniei si Lituaniei si Basarabiei. Acestea sunt cazuri de anexare. Poate ca se gandesc la anexare, dar ceea ce e ciudat este ca nu au recunoscut ca au anexat asa ceva, insa acestea sunt cazurile pe care le stiu eu. Poate unii se gandesc la Georgia, poate altii se gandesc chiar la anexare”.

Reamintim ca vicepremierul rus Dmitri Rogozin a afirmat ca presedintele roman Traian Basescu planifica integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana, iar apoi anexarea la Romania.