BASESCU: Sunt la curent cu votul Parlamentului din Transnistria, Romania sustine integritatea teritoriala a R. Moldova

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat miercuri, intr-un interviu pentru Unimedia, ca Republica Moldova nu va putea adera la Uniunea Europeana pana nu va solutiona conflictul transnistrean, adaugand ca este la curent cu votul Parlamentului de la Tiraspol. In opinia sa, cea mai buna solutie pentru securitatea Republicii Moldova ar fi aderarea la NATO. 

“Vreau sa va spun ca sunt la curent, cum sunt convins ca sunteti si voi, cu votul de astazi din Parlamentul Transnistriei, asa-zisul Parlament, asa-zisei Transnistrii. Romania va sustine pana la capat integritatea teritoriala a Republicii Moldova. in orice caz dupa evolutiile care sunt acum ne dam seama ca trebuie sa facem mai mult pentru toti cei care continua sa se autodenumeasca romani si locuiesc in Transnistria, sa facem mai mult pentru toti cei care inteleg ca limba romana este limba lor si va asigur ca vom face mai mult”, a spus seful statului.

Intrebat daca Republica Moldova se va putea integra in UE cu un conflict inghetat, Traian Basescu a aratat ca Uniunea Europeana are deja precedentul Ciprului si nu va mai permite sa importe conflicte pe teritoriul sau. “Va dau un raspuns cinstit si foarte ferm — exclus. Se poate negocia, se poate orice, numai nu se poate intra in UE cu un conflict inghetat pe propriul teritoriu”, a declarat Basescu.

Citeste si: Basescu vrea sa obtina cetatenia Republicii Moldova

Totodata, presedintele Romaniei a reiterat necesitatea ca Rusia sa indeplineasca angajamentele asumate in 1999 de a retrage armamentul si militarii de pe teritoriul Republicii Moldova si s-a pronuntat pentru modificarea formatului de negocieri “5+2” care sa fie “mult mai suplu”. In opinia sa, acesta ar fi trebuit sa fie compus din UE, SUA, Rusia si Republica Moldova, fara Ucraina, OSCE si Tiraspol. “Il vad mult mai suplu — Rusia, UE, SUA si Chisinaul ca parte afectata. Tiraspolul nu are ce cauta pentru ca nu este o reprezentanta legitima a cuiva”, a completat Traian Basescu.

Presedintele roman s-a pronuntat in favoarea unor negocieri mai ample intre Chisinau si Moscova in aceasta privinta. “Este clar ca una dintre chei este la Moscova. Or, cu Moscova trebuie discutat foarte serios. As pune mai mult accent pe negocierea dintre Chisinau si Moscova decat pe formatul 5+2”, a mai adaugat Traian Basescu.

BASESCU: Romania nu se poate implica intr-un conflict in regiune

Seful statului a sugerat ca Republica Moldova ar trebui sa examineze posibilitatea de a renunta la statutul de neutralitate. “Republica Moldova si-a declarat neutralitatea, dar ca sa fii neutru trebuie sa te ia in seama si ceilalti si sa-ti garanteze integritatea teritoriala. Dar Republica Moldova s-a declarat stat neutru, dar are un conflict pe propriul teritoriu”, a spus Basescu, punctand ca este nevoie de “o optiune mai ferma a politicienilor de la Chisinau”.

Uite cu cine va vota Basescu la alegerile europarlamentare

Presedintele Basescu a tinut sa sublinieze ca tara noastra nu se poate implica in niciun conflict din regiune decat daca un stat membru NATO ar fi atacat. “Avem niste reguli, iar regulile sunt ca intram in razboi pentru un partener din NATO. Atunci Romania nu va avea nicio ezitare sa intervina militar pentru apararea unei tari membre NATO care a fost atacata. De aceea este important ca Republica Moldova sa aiba o optiune ferma pentru propria securitate”, a explicat Traian Basescu.

BASESCU: Sunt la curent cu votul din Parlamentul Transnistriei, sustinem pana la capat integritatea teritoriala a R. Moldova

Presedintele roman a mai spus ca este la curent cu votul Parlamentului de la Tiraspol, adaugand ca Romania sustine pana la capat integritatea teritoriala a Republicii Moldova.

“Vreau sa va spun ca sunt la curent, cum sunt convins ca sunteti si voi, cu votul de astazi din Parlamentul Transnistriei, asa-zisul Parlament, asa-zisei Transnistrii. Romania va sustine pana la capat integritatea teritoriala a Republicii Moldova. in orice caz dupa evolutiile care sunt acum ne dam seama ca trebuie sa facem mai mult pentru toti cei care continua sa se autodenumeasca romani si locuiesc in Transnistria, sa facem mai mult pentru toti cei care inteleg ca limba romana este limba lor si va asigur ca vom face mai mult”, a spus seful statului, la intalnirea cu elevii si profesorii Liceului Lucian Blaga din Tiraspol.

El a subliniat ca Acordul de Asociere dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana va fi redactat in limba romana.

“Va pot spune ca spre marea noastra satisfactie si Acordul de Asociere dintre Republica Moldova si UE va fi redactat ca limba oficiala in limba romana in baza hotararii Curtii Constitutionale a Republicii Moldova”, a afirmat presedintele Basescu.

Traian Basescu i-a asigurat pe profesorii si elevii Liceului Lucian Blaga din Tiraspol ca Romania se uita cu multa simpatie la lupta acestora de a pastra limba romana.

“Va asigur ca ne uitam cu multa simpatie la lupta voastra de a pastra limba romana, lupta dascalilor si a parintilor vostri care in conditiile din Transnistria inca au curaj si determinarea sa va creeze conditii sa invatati intr-un liceu cu limba de predare in limba romana”, a aratat el.

Presedintele Basescu le-a multumit elevilor si profesorilor pentru vizita pe care o fac la Bucuresti si si-a exprimat speranta ca Liceul ‘Lucian Blaga’ din Tiraspol va avea in aceasta vara reprezentare in tabara de vara traditionala din Sulina sau la cea din Eforie.

La randul sau, directorul Liceului Lucian Blaga din Tiraspol, Ion Iovcev, a afirmat ca pentru elevi si profesori este o surpriza ca se afla la Cotroceni, deoarece nu au stiut ca vor vizita Palatul Cotroceni.

“Prin grele incercari au trecut si trec scolile romanesti din regiunea de est a Republicii Moldova si din orasul Tighina, mai ales Liceul ‘Lucian Blaga’. (…) Domnule presedinte, vreau sa va spun ca este greu, dar este onorant sa lupti pentru limba, pentru istoria neamului, pentru acesti copilasi care trebuie sa aiba viitor. Romania, statul roman, romanii tot timpul au fost alaturi de noi. Ati fost dumneavoastra, d-le presedinte, si mai inainte si in anul acesta, dupa evenimentele din 5 februarie, cand am fost retinut impreuna cu contabila liceului si soferul automobilului si datorita dumneavoastra, Romaniei, UE si luptelor profesorilor, parintilor, elevilor, am putut si putem sa rezistam acolo in conditii extreme”, a declarat Ion Iovcev.

Presedintele Basescu a primit din partea elevilor Liceului ‘Lucian Blaga’ din Tiraspol un tablou reprezentand tricolorul si un porumbel alb.