Basescu, suparat pe Lukoil: Cer Guvernului sa fie pregatit sa preia Rafinaria de la Ploiesti

BASESCU, despre EMISIUNEA de la REALITATEA: GUSA, RARES BOGDAN si HOANDA, 3 mameluci care COMPROMIT postul

Presedintele Traian Basescu a reactionat dur, joi, fata de situatia Lukoil, afirmand ca presiunea facuta de un lider al companiei Lukoil impotriva procurorilor si Guvernului. O astfel de abordare este inadmisibila si a cerut Guvernului sa fie pregatit sa preia din punct de vedere tehnic rafinaria de la Ploiesti.

“Nu discut abordari dambovitene, ci doar amenintarea, presiunea facuta de un lider al companiei Lukoil impotriva procurorilor si Guvernului. O astfel de abordare este inadmisibila. Daca maine Lukoil va stabili sa nu reia productia, cer Guvernului sa fie pregatit sa preia Rafinaria de la Ploiesti, pentru ca asta depaseste limitele unei companii care vrea sau nu vrea. Trebuie sa ne amintim pretul cu care am privatizat-o, il replatim si diferenta o analizam dupa ce constatam daca evaziunea fiscala si spalarea de bani a fost mai mare decat se specifica”, a declarat seful statului.

Basescu a tinut sa adauge ca Guvernul ar trebui sa aiba pregatiti banii pentru a rascumpara rafinaria, precizand ca va trebui “sa discutam in contrapartida suma constatata a fi frauda cu sumele investite de Lukoil in aceasta rafinarie”.

Citeste si: LUKOIL va decide vineri daca inchide rafinaria din Ploiesti

“Acum in Romania ar trebui sa fie pregatit pretul cu care a vandut rafinaria, sa fie pregatit tehnic sa o preia in operare si la constatarea finala a ilegalitatilor Lukoil, sa discutam in contrapartida suma constatata a fi frauda cu sumele investite de Lukoil in aceasta rafinarie. In acelasi timp, daca bazat pe presiune, care imi pare o abordare de tip putinian, comportamentul nostru trebuie sa fie pe intelesul rusilor. Si va trebui sa ne comportam la fel. Lukoil nu poate sa spuna: inchid ca vreau eu. Lukoil trebuie sa se gandeasca sa dispara de tot de pe piata romaneasca, daca asta este abordarea. Legea se aplica tuturor, legal”, a adaugat presedintele.

Vezi si alte declaratii facute joi de Traian Basescu

“Lukoil trebuie sa hotarasca: respecta legile statului roman, sau daca vrea legile de la Moscova se duce acolo, nu in Romania. Nu poate face acest tip de presiune doar pentru ca se numeste Lukoil (…) Lukoil a mers pe pierdere, cele 700 de mil. euro anual sunt accizele statului roman. Suntem in fata unui santaj, presiuni si Doamne Fereste sa se cedeze la ea. Maine o sa aflam ca nu mai face nimeni profit in tara asta. Este un lucru pe care Guvernul trebuie sa-l analizeze cu toata seriozitatea, nu-i joaca. Ia plecati baieti daca nu respectati legile statului. Plecati, dar sa nu credeti ca plecati cu rafinaria”, a incheiat Basescu. 

Amintim ca prim-vicepresedintele gupului Lukoil, Vladimir Nekrasov, a declarat, miercuri, ca a incheiat o intelegere cu procurorii romani si ca pana vineri conducerea grupului petrolier va decide daca va inchide sau nu rafinaria Petrotel.

Citeste si: PARCHETUL face precizari in legatura cu dosarul LUKOIL

“Ar fi pacat sa trebuiasca sa oprim rafinaria. Am investit multi bani aici”, a spus Nekrasov int-o intalnire cu presa.

Nekrasov a adaugat ca marti a avut intalniri cu procurorul care ancheteaza dosarul Petrotel, cu vicepremierul Liviu Dragnea si cu ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

“Intelegem foarte bine ca ei (Dragnea si Nicolescu, n.r.) nu au cum sa intervina intr-o ancheta a procuraturii. Lor de asemenea le pare rau ca in cazul opririi rafinariei vor trebui sa revizuiasca in minus bugetul tarii”, a adaugat Nekrasov.