Basescu: Masura luata de Victor Viorel Ponta este abuziva, impotriva economiei si populatiei

Presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa, luni dupa-amiaza, in care a abordat mai multe teme, cea mai importanta fiind introducerea accizei la carburant, despre care seful statului sustine in continuare ca este o masura abuziva si “sadica”, miza fiind doar aceea de a alimenta baronii locali.

Presedintele a spus ca acciza este “o suferinta inutila”, atata timp cat Romania si-a indeplinit obligatiile asumate in tratatul de aderare, raspunzand astfel unei remarci facute de Victor Ponta, care a spus tot astazi ca Basescu “a ales sa taca” la cresterea pretului la benzina de pe vremea guvernarii Boc.  

Motorina va fi mai scumpa decat in Austria, a mai atras atentia presedintele, care a adaugat ca va fi o lovitura extrem de dura pentru agricultori si pentru firmele mici.

Seful statului a facut referire si la restituirea taxei pentru transportatori, afirmand ca este o masura discriminatorie si catalogand masura ca “o perturbare care va duce la costuri extrem de ridicate”. “Victor Viorel, iti spun ca Finantele vor primi camioane de facturi pentru care n-au alimentat niciodata”, a spus Basescu.

Tot astazi, seful statului i-a trimis o noua scrisoare premierului Victor Ponta, in care i-a cerut sa renunte la introducerea accizei pe carburant, care ar urma sa intre marti in vigoare. Mondo News a transmis in timp real principalele declaratii de presa ale presedintelui Romaniei.

Va prezentam mai jos declaratia integrala facuta de presedintele Traian Basescu:

Despre Federatia Rusa:

– As incepe prin a saluta inceperea dezangajarii fortelor militare ale Rusiei de la frontiera estica a Ucrainei, este un prim semn de inceput de relaxare in regiune. Probabil ceea ce se intampla in aceste ore este un prim rezultat al discutiilor dintre Putin si Obama, dar si al discutiilor de ieri de la Paris. Un semn bun care insa nu trebuie sa ne reduca atentia cu privire la eventuale evolutii care pot fi in regiune. Rusia a probat ca poate fi impredictibila.

Despre Acordul de liber schimb cu Rep. Moldova:

– Pe 25 am transmis o scrisoare sefilor CE in care rugam sa analizeze posibilitatea ca acordul de liber schimb cu Rep. Moldova sa fie semnat pe 27 mai. Consider ca avem o buna oportunitate de a semna acordurile pe 27 mai, cand are loc un consiliu informal. Daca vor fi gata traducerile acordului de asociere si de lider schimb in cele 23 de limbi ale UE. Este cea mai importanta stire a ultimilor saptamani faptul ca Rusia incepe dezangajarea militara de la frontiera estica a Ucrainei.

Despre acciza:

– Revenin la problematica interna, observ ca azi premierul a muncit din greu si a facut multe declaratii. N-as vrea sa ramana fara raspuns munca primului-ministru. Am inteles ca dansul considera ca pot sa participe doar cei care s-au implicat in ajungerea Romaniei la stadiul de a semna aderarea Romaniei la NATO. Pot sa-i spun ca am fost un politician foarte implicat in acest proces. Ma intreb ce cauta la Ziua Unirii, ca nu l-am vazut in suita lui Cuza. Poate a pus si el de-un plagiat acolo pe actul Unirii, si atunci se considera indreptatit. Are fracturi de logica, este evident. Cele mai grele sunt insa de introducerea accizei. Precizez ca nu exista niciun document in Guvern si FMI prin care Romania sa fie obligata sa introduca acciza. Puteti cauta in monitoare oficiale, mandate semnate de mine, scuza este o minciuna ca ne-a obligat FMI.

– Inteleg ca Victor Viorel Ponta imi reproseaza ca nu i-am scris si premierului Boc. Nu i-am scris, recunosc, poate e bine sa stie si motivele. Pentru ca Romania are un tratat de aderare la UE si nu i-am scris lui Boc pentru ca la pagina 156 din tratat se gaseste un punct 4A care spune ca Romania va introduce acciza de 359 euro pana la 1 ianuarie 2011. Acelasi tratat spune ca Romania trebuie sa introduca 330 euro la fiecare mie de metri cubi de motorina pana la 1 ianuarie 2013. Deci Romania si-a respectat angajamentul din tratat asa cum el a fost negociat cand Ponta era seful corpului de control al primului-ministru. Negocierea tratatului de aderare s-a incheiat in 2004. Nu e  bine sa minti in spatiul public cand esti prim-ministru. Nu se poate guverna numai cu minciuna. Nu puteam sa-l cert pe Boc pentru ca in perioada crizei, pretul barilului de titei a crescut. Vreau sa subliniez inca o data si pentru Victor Viorel ca eu imi asum parteneriatul cu guvernul Boc, imi asum si cele bune si cele rele. Stiu ca s-au intamplat lucruri rele populatiei si acelea au fost solutiile pentru ca Romania sa nu mai fie si astazi in criza. A trebuit sa ne reducem masiv cheltuielile, n-aveam bani de salarii si pensii. Singura solutie din timpul crizei pe care o resping a fost cresterea TVA. 

– Ar fi fost dramatic daca prim-ministru al Romaneii ar fi fost Victor Viorel. Demagogia nu l-ar fi lasat sa treaca Romania prin criza. Revenind a acciza pe care premierul se cramponeaza sa o introduca, ea este o suferinta inutila pentru economie si pentru populatie. Masura luata de Victor Viorel Ponta este o masura abuziva impotriva economiei si populatiei. Poate evita adaugarea taxei prin reducerea cheltuielilor acolo unde nu sunt necesare. Miza lui Victor Viorel Ponta prin aceasta taxa de 42 de bani la fiecare litru de benzina si motorina e sa-si creeze resurse pentru a alimenta baronii locali in campania prezidentiala mai ales. Sursele pe care Guvernul le are in bugetul de stat sunt excesul de finantare de la Ministerul Dezvoltarii al domnului Dragnea. Acolo are bani alocati pe care-i poate reduce. Poate sa ia fara grija 1,2 – 1,5 mlde din bugetului lui Dragnea. Are un excedent de circa 600 mil lei la rubrica ce vizeaza serviciul datorie externa. Poate sa ia linistit de acolo. Are excedente si la asistenta sociala. Si in multe alte locuri, v-am dat unde sunt sumele mari, din toate se poate aduna. E si un act de sadism, vrea sa-si arate puterea de prim-ministru, nu inteleg exact ce-l mana, dincolo de faptul ca baronii au pus piciorul in prag si-au spus: frate Viorele, ori ne dai banii, ori praf si pulbere se alege la alegeri pentru ca nu vom scoate oameni la vot.

– Am aflat ca Victor Viorel spune ca vor lua banii inapoi cei care vor alimenta cinstit. Victor Viorel iti spun ca o sa primeasca Finantele camioane de facturi pentru care n-au alimentat niciodata. Si vei da inapoi echivalentul a 4 centi, ceea ce va fi o lovitura pentru bugetul de stat. Sunt convins ca imaginatia romanilor va functiona. Va afla domnul Victor Viorel cum e sa consumi mult mai multa motorina decat in mod real s-a consumat. Dupa scripte va fi o competite cine produce bonuri de alimentare. Si daca tot avem institutiile de control politizate, unii vor fi prinsi, altii tolerati. Se introduce in sistemul fiscal o perturbare care va duce la costuri foarte ridicate. In plus, costuri de administrare foarte mari. Se creeaza o nisa de evaziune foarte mare. Vor fi foarte multi care vor face un sport din restituirea taxei pe combustibil.

– Va fi foarte greu de gestionat un asemenea proces. Sistemul este nepregatit pentru oa stfel de operatiune, asupra lui vor fi presiunile specifice rambursarii de TVA de genul bonuri false, declaratii false, bonuri pe care vor fi si covrigi… cum ii da deoparte cea care opereaza fiecare bon va fi dificil de realizat. Nu am nicio ezitare sa spun ca vor fi pacaliti si agricultorii. Inteleg ca Dan Constantin a anuntat o compensare partiala. Dupa ce s-au introdus atatea taxe pentru agricultori, o crestere a costurilor la combustibili este tot ce-si mai doreau’ agricultorii. Si micile firme de curierat cu 3-5 salariati cum vor primi aceste cresteri pentru ca la o firma de curierat costul combustibilului este foarte important. Vor afecta foarte multe societati mici, familiale, foarte multe afaceri individuale vor fi afectate de aceasta crestere.

– Pe de alta parte de ce firmelor le rambursezi 4 eurocenti iar populatiei nu. Sunt foarte multi care circula zilnic, este o discriminare. Eu cred ca cea mai buna solutie este renuntarea in ultimul moment la aceasta acciza. Ajung cele 35 de taxe noi introduse de Victor Viorel, ajunge taxa pe stalp in vigoare de la 1 aprilie, nu mai rtebuie si taxa de 42 de ani. Daca ar fi fost o necesitate, n-as fi spus nimic, dar este o nevoie politica pentru a avea bani sa dea baronilor. Va aduc aminte ca pentru taxa pe stalp nu a avut in mine niciun fel de adversar, pentru ca de mult spun ca trebuie largita baza de impozitare. Dar aceasta taxa este un abuz, pentru ca Romania a ajuns la nivelul obligatoriu de acciza cerut de UE, este tara care are cea mai mare resursa. Motorina va fi mai scumpa decat in Austria, in conditiile in care OMV-ula ustriac exploateaza resursele din Romania. Este inadmisibil si economic si moral ce face Victor Viorel Ponta. Imi permit sa-l rog sa-i cer inca o data sa nu introduca aceasta acciza pe care vreau sa intelegeti ca n-o sa moara nimeni din ea, cum romanii au suportat atatea, vor suporta si asta, dar in loc sa mergem spre bine dupa perioada de criza, introducem taxe, introducem acciza suplimentara, in conditiile in care aparatul de stat a functionat bine mersi cu resursa mult mai mica. Dar cand vrei sa cumperam masini la ministere, sa dam bani la baronii locali, facem asemenea excese. Niciodata daca in mod real bugetul ar fi avut lipsa de resurse, nu as fi avut aceasta pozitie legata de acciza, dar o am pentru ca este o taxa inutila, care va mari preturile, multe afaceri mici vor fi ingropate spre satisfactia baronilor locali. Public o spun, daca Victor Viorel Ponta nu intelege de unde poate reduce cheltuieli, eu sunt gata sa-i arat in 30 de minute de unde poate face fara sa afecteze. Deficitul de care vorbeste Victor Viorel nu este in raport cu nevoile obligatorii, ci cu cat si-a propus el sa aiba in buget pentru a satisface nevoile clientelei politice. Nu trebuie sa pui pe spinarea p0pulatiei interesul de a-i tine multumiti pe baronii locali. Daca nu stie, eu pot intelege, ii arat de unde sa reduca dinc heltuielile bugetului de stat in asa fel incat sa nu trebuiasca sa introduca acciza.

Raspunsuri presa:

– Nu cred ca plata pensiilor si salariilor ar fi in pericol. Doamna ministru a fost intr-un moment de slabiciune, dar v-a tradus Victor Viorel Ponta. Va rog sa ma credeti si pe mine, nu exista vreun pericol.

– (Memorandum semnat cu chinezii de la Huawei) In masura in care o astfel de actiune este legata de trecerea STS la Guvern, sigur ca va fi un lucru inadmisibil, daca activitatile STS-ului, ceea ce eu intuiam, ar putea fi puse sub controlul unei astfel de firme. Altfel, sunt un adept al consolidarii relatiilor si cu China si cu Rusia, ce nu pot accepta ar fi o reorientare politica. V-as ruga sa privit la Germania si Franta. A fost presedintele chinez in ambele tari, s-au semnat contracte de miliarde si nimeni n-a fluierat ce faceti ca aveti relatii cu chinezii. Cheoia este in alta parte, la ce poti oferi. La asta ar trebui sa se gandeasca Victor Viorel, cum m-am gandit si eu dar n0am gasit raspuns, ce putem vinde Chinei din ceea ce China nu poate sa fabrice la cea mai inalta calitate. Cand vom avea astfel de performante primul ministru va veni cu delegatii mari la Bucuresti si se vor semna contracte. Ne-au cerut 500.00 de porci, mai Victor Viorel, la vapoare cu ei daca-i  ai! Sa nu credeti ca Orange sau Vodafone nu folosesc componente chinezesti, dar controlul comunicatiilor este foarte bine fixat. Trebuie sa avem grija de zonele strategice, pe care nu putem sa le dam nimanui ci sa le controlam noi.

– Doar el are obiceiul sa spuna – am vorbit si cu presedintele – cand are nevoie. Bugetul de stat inseamna 217 miliarde, si un copil isi da seama ca daca am bugetula sta este imposibil sa nu gasesc de unde sa-mi reduc cheltuielile cu 1,8 miliarde ca sa nu mai duc in spatele populatiei o crestere inutila. De ce trebuie sa creezi un excedent fata de nevoile obligatorii doar ca sa dai la baronii locali bani pentru alegeri? Dati-mi bugetul inapoi si fac la fel. Nu regret ca l-am semnat, atunci erau probleme cu neintrarea bugetului in functiune, am reusit o amanare, speram ca in trei luni vom deveni rationali, dar suntem mai putin politicieni decat prim-ministri.

– Daca acciza va fi introdusa, nu am alta parghie. Asta e. Eu am facut o invitatie publica, mai mult de atat nu am ce sa fac.

Basescu: Niciodata Romania nu a fost mai sigura din punct de vedere al securitatii ca astazi

Seful statului a declarat, luni, la ceremonia organizata la Cotroceni de marcare a zece ani de la aderarea la NATO, ca niciodata Romania nu a fost mai sigura din punctul de vedere al securitatii decat este astazi. Presedintele a transmis un omagiu celor cazuti la datorie si condoleante familiilor celor care s-au jertfit in lupta.

Basescu a declarat ca, dincolo de incarcatura simbolica a momentului aniversar actual, noile amenintari din mediul international si evenimentele recente din vecinatate ne obliga pe toti sa regandim raspunsul NATO.

Seful statului a aratat ca o alianta puternica si capabila sa raspunda eficient la noile provocari la adresa securitatii necesita un parteneriat transatlantic dinamic si robust, precum si capabilitati consolidate, care sa sustina indeplinirea sarcinilor din noul concept strategic, apararea colectiva, gestionarea crizelor si securitatea prin cooperare. 

Ceremonia organizata cu prilejul aniversarii a 10 ani de la aderarea Romaniei la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), la Palatul Cotroceni, a inceput, luni, in prezenta presedintelui Traian Basescu si a fostilor sefi de stat Ion Iliescu si Emil Constantinescu.

La eveniment participa cateva zeci de reprezentanti ai Armatei, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti, directorul SRI, George Maior, presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, directorul STS, Marcel Opris, seful Politiei Romane, Petre Toba, precum si ministrii de Interne, Gabriel Oprea, si al Apararii, Mircea Dusa.

Premierul Victor Ponta nu a venit la ceremonia de la Cotroceni, el fiind prezent la sedinta PSD, unde a spus ca presedintele Traian Basescu “trage” azi o petrecere ca sa aniverseze zece ani de la aderarea la NATO, desi meritul pentru acest lucru apartine fostilor presedinti Constantinescu si Iliescu si fostului premier Adrian Nastase.

La 29 martie 2004, Romania a depus la Washington instrumentele de aderare, iar in 2 aprilie tricolorul a fost ridicat la Cartierul General NATO de la Bruxelles.