BASESCU a prezentat concluziile Consiliului European de la Bruxelles

Presedintele Basescu a vorbit cu Petro Porosenco: Romania este ingrijorata de concentrarea unitatilor militare ruse la frontiera Ucrainei

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, intr-o conferinta de presa organizata la finalul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, ca are ca obiectiv, pana la sfarsitul mandatului sau, inceperea procesului de aderare la spatiul Schengen, precizand ca a folosit oportunitatea “pregatind intai cele doua motoare, doamna Merkel si presedintele Hollande, pentru o minuta care se anexeaza documentelor de azi, in care se revine la pozitia din 2012, cand am fost foarte aproape sa intram, de a se discuta in primul consiliu JAI accederea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen”.

Traian Basescu a adaugat ca “nu ne ajuta din acest punct de vedere votul pentru modificarea legii administratiei locale, va trebui sa am o discutie cu factorii politici sa se abtina pana se gaseste o formula cu noua comisie”.

DECLARATIILE PRESEDINTELUI TRAIAN BASESCU AU FOST TRANSMISE IN FORMAT LIVE TEXT DE MONDO NEWS. LE PUTETI CITI MAI JOS:

– Jean-Claude Juncker a fost desemnat la sefia Comisiei Europene. Votul a fost de 26 – 2 pentru desemnarea lui Jean-Claude Juncker. Asta inseamna declansarea unui proces complicat care va duce la un proces complicat.

– Incepe un proces de negociere intre principalele grupuri din PE, pentru ca nimeni nu are o majoritate. Obiectivul nostru este sa ne mentinem portofoliul agriculturii, prin Dacian Ciolos. Nu stiu daca vom reusi, dar avem obligatia sa facem tot ce se poate.

– Ce m-a impresionat astazi la premierul Leanca, m-a impresionat ca si-a tinut jumatate de discurs in franceza dupa care a anuntat ca va vorbi in limba oficiala a tarii lui, romana. Ceea ce pentru mine a fost un lucru extrem de important! Este si un efort al nostru, si al meu, si al diplomatiei romanesti in zece ani.

– Imi aduc aminte, in 2005 nu exista in documentele Consiliului ceva despre Moldova. Oficial, nimeni nu spune, e un prim stadiu si va urma si o incepere a negocierilor pentru un tratat de aderare, dar sa ne amintim propria istorie, am semnat acordul de asociere in 1993 si in 2007 am devenit membri ai UE. 
 
– Atat in cuvantul lui Van Rompuy, cat si in cel al lui Barroso, s-a dat aceasta perspectiva, chiar daca acum nu e inscrisa in documentul oficial
S-a discutat despre spatiul Schengen, vizeaza cooperarea politieneasca, introducerea sistemelor IT si o monitorizare unitara.

– Am folosit oportunitea, pregatind intai cele doua motoare, doamna Merkel si presedintele Hollande, pentru o minuta care se anexeaza documentelor de azi, in care se revine la pozitia din 2012, cand am fost foarte aproape sa intram, de a se discuta in primul consiliu JAI accederea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen.

– Pana la sfarsitul mandatului, am acest obiectiv sa incepem procesul de acces in spatiul Schengen, fie si numai cu aeroporturile. Nu ne ajuta din acest punct de vedere votul pentru modificarea legii administratiei locale, va trebui sa am o discutie cu factorii politici sa se abtina pana se gaseste o formula cu noua comisie.

– Un alt subiect a fost andosarea deciziei prin care Albania primeste statutul de candidat la aderare. De asemeni, subiect indelung discutat a fost Ucraina, si aici dupa ce a fost ascultat presedintele Poroshenko, consiliul i-a recomandat sa prelungeasca cu 72 de ore incetarea focului.

– Noi am avut o contributie deosebita in ce s-a adaugat la concluziile initiale, sustinerea mea a fost o simpla incetare a focului fara a spune ca in cazul in care nu se intampla ceva din partea rusa nu are niciun efect, dimpotriva, genereaza un plus de victime, atat timp cat separatistii nu au agreat incetarea focului, ar fi fara rost. Consiliul a adoptat propunerea si s-a dus pe un sistem in care ceva se va intampla dupa aceste 72 de ore.

– Solicitarile din concluziile Consiliului European: Trebuie o incetare a focului nu numai din partea Ucrainei, ci si a separatistilor. O alta conditie care trebuie indeplinita e restabilirea controlului Ucrainei asupra a trei puncte de control la frontiera cu Rusia.

– Fiind ocupate de separatisti, nu exista control pe tehnica militara si oamenii care se introduc in estul Ucrainei. O alta cerinta e eliberarea ostaticilor, inclusiv a observatorilor OSCE.  In sfarsit, lansarea de negocieri substantiale pentru aplicarea planului de pace al presedintelui Porosenko. Legate de aceste patru puncte, sunt implicati separatistii si se cere Rusiei, care are sub control actiunile separatistilor si aprovizionarea cu armament si oameni, sa se implice sa ajute la rezolvarea lor.

– In caz contrar, luni, Consiliul afaceri externe va face o analiza a indeplinirii celor patru puncte. In cazul in care se constata ca nu exista progres, va fi convocat Consiliul European care va analiza situatia si va decide asupra drumului de urmat. Aici e formularea diplomatica, in realitate s-a ajuns la punctul la care, daca nu sunt respectate conditiile, CE va agrava sanctiunile impotriva Rusiei. Care vor fi acestea, vom discuta.

– De asemenea, un document extrem de important adoptat e Agenda strategica pentru uniune intr-o lume a schimbarilor. Pune in continuare in aplicare pe termen mediu, 5 ani, lucrurile pe care le-am stabilit in perioada de criza: 6-pack, 2-pack, uniunea bancara, crearea de locuri de munca, crestere economica, toate acestea sunt reflectate in agenda UE pe urmatorii cinci ani.

– Problema energiei a fost tangential atinsa pe conceptele de pana acum, fie ca vorbim de interconectare, aprovizionarea alternativa a UE cu gaze, fie de cresterea eficientei energetice. Consiliul din octombrie, care va trata problema energetica corelat cu schimbarile climatice, va intra in detaliile agendei energetice a UE.

Raspunsuri presa:

– Functia de comisar european: Deocamdata nu lansam nicio alternativa, suntem pregatiti pentru alternativa, nu va pot spune nume si nici portofoliile vizate. Nu avem decat un singur obiectiv, mentinerea portofoliul Agriculturii, un portofoliu de prestigiu, pe care dorim sa-l avem in continuare.

– Nu exista niciun compromis, mergem pe o singura varianta, cel putin deocamdata.

Despre scandalul in care este implicat fratele sau:

Lumea rade. Ce nu tin cont oamenii astia e ca eu ii cunosc de zece ani, au incredere in mine, sunt considerat artizanul functionarii justitiei in Romania. Mai ales cand au inteles ca sunt aceleasi partide de la suspendare lucrurile le-au devenit clare la toti. Stiau deja ca sunt aceleasi partide si au inteles si obiectivul. Nu as fi abordat aceasta problema daca declaratia Parlamentului nu era trimisa la extern, la CE. Trebuie sa tii cont si de prestigiul pe care il are un politician cand vrei sa muti politica interna in exterior. S-a ras direct.

Despre aderarea Romaniei la spatiul Schengen:

Pentru a fi complet integrati, nu avem moneda unica, dar indeplinim trei din cinci criterii, celelalte doua sunt la limita. In ce priveste Schengen, sper sa incepem procesul de integrare acum. Romania va fi cat de curand o tara bine integrata in UE. Optiunea mea a fost o integrare puternica, optiunea altora poate fi o mai lenta integrare. Va pot spune ca in Europa apare o usoara dizarmonie legata e abordarea deficitelor

– Guvernele socialiste doresc revenirea la prosperitatea pe datorie, pe cand cele populare sunt impotriva si, la acest Consiliu, veti vedea la punctul 15, a fost o disputa foarte puternica pentru flexibilizarea criteriilor adoptate, si nu s-a acceptat schimbarea a nimic

– Se ramane pe flexibilitatea pe care o da sistemul construit in criza. S-a pus si problema sa rediscutam tratatul fiscal, unul din piloni. La concluzii, la paragraful 15 se face o recapitulare a criteriilor care au dus la restabilirea echilibrelor macro in zona euro. Lucrurile nu se vor schimba, se va merge pe aceleasi criterii care au dus la salvarea monedei euro.

————————————–

Reamintim ca Traian Basescu a participat, joi si vineri, la Consiliul European, unde seful statului a ridicat din nou problema privind accesul Romaniei in spatiul Schengen, conform anuntului facut inaintea plecarii spre Bruxelles.

Basescu a aratat, joi, ca procesul de intrare a Romaniei in Schengen trebuie sa inceapa, in conditiile in care ” raportul MCV arata buna functionare a justitiei in ansamblu prin modul in care e apreciata activitatea DNA, ANI si ICCJ”.

Seful statului a aratat si ca “in raportul MCV sunt si elemente care se constituie in zona de critica, dar e vorba de activitatea politicienilor. Ultima lege care scoate din atributiile ANI controlul administratiei locale nu este de natura sa ne ajute.”

Traian Basescu a mai subliniat, la plecare spre Bruxelles, ca “un alt punct extrem de important pentru noi va fi semnarea acordului de asociere si de liber schimb pentru Republica Moldova, Georgia si Ucraina. Pentru noi este un element important de politica externa semnarea de catre Moldova a acestui acord. In mod categoric este recunoscut faptul ca Romania a fost unul dintre sustinatorii consecventi ai ajungerii la acest obiectiv”, a spus seful statului.