Basescu: Tentatia serviciilor de informatii e sa acapareze cat mai mult control si influenta. Controlul parlamentar e prea slab

Presedintele Traian Basescu a apreciat, miercuri, ca fiind “prea slab” controlul parlamentar asupra activitatii serviciilor de informatii, el mentionand, in legatura cu subiectul relatiei premierului cu SIE, ca daca ar fi existat un control parlamentar corect, “nu am fi ajuns aici”.

“Daca am fi avut un control parlamentar corect, nu am fi ajuns aici. Din pacate, controlul parlamentar este foarte slab, as indrazni sa spun ca controlul pare a fi invers. Trebuie sa intelegeti un lucru esential: in timpul meu s-a investit enorm in cresterea fortei serviciilor de a-si indeplini misiunea, fie SRI sau SIE. Solutia de control asupra serviciilor este mult prea slaba fata de forta servicilor”, a spus presedintele.

Citeste si: PONTA: BASESCU TREBUIE SA RASPUNDA IN FATA JUSTITIEI. DAR STITI CAT DE APROAPE SUNTEM DE 21 DECEMBRIE?

Potrivit acestuia, dupa alegerile legislative trebuie sa se gaseasdca o solutie ca serviciile sa fie ceea ce trebuie: instrumente pentru adoptarea decizilor politice, “pentru a nu se ajunge la situatia in care serviciile ar putea controla fie Guvern, vreo comisie parlamentara, fie orice altceva”.

“Serviciile au devenit extrem de puternice si tentante. Tentatia este sa acapareze cat mai mult control si influenta, de aceea va trebui imediat dupa alegeri sa se gandeasca un sistem mult mai complex, mai adecvat capacitatii formidabile a celor doua servicii, pentru ca ele sa fie controlate, acest lucru il voi lasa, pe notita, si celui care va castiga alegerile”, a spus Basescu.

Citeste si: BASESCU: PONTA A FOST DOAR UN PROFITOR SI UN FRIPTURIST CARE S-A BAGAT IN SIE CA SA MEARGA LA SEMINARII. NU A AVUT NICIO MISIUNE