Basescu: Victor Ponta a fost OFITER ACOPERIT in perioada 1997-2001. Melescanu i-a fost complice

Presedintele Traian Basescu a dezvaluit luni seara, la Realitatea TV, ca Victor Ponta este ofiterul acoperit la care a facut referire in declaratiile sale publice. Seful statului nu a dorit initial sa deconspire cine este candidatul in alegerile prezidentiale care a fost ofiter acoperit, insa ulterior s-a razgandit si a dezvaluit ca Victor Ponta a fost ofiter acoperit in perioada 1997-2001. Totodata, el a adaugat ca Theodor Melescanu a fost complicele lui Victor Ponta.

“In 19977-2001 Victor Ponta a fost ofiter acoperit al SIE. Asta explica propulsarea lui de la judecatoria de sector direct in Parchet. Este o realitate pe care eu sunt gata sa o demonstrez. Melescanu l-a ajutat sa-si acopere trecutul, hotararea a fost data de Melescanu. Eu nu sunt atat de suparat pe Victor Ponta, cat sunt de suparat pe Melescanu. A facut extinderea de la ofiteri activi si la rezervisti, Melescanu a tarat SIE intr-o actiune ilegala. Un joc politic Ponta-Melescanu pe seama SIE. N-am vrut sa fac un scandal sa trimit la Parlament cererea de revocare. Asta este experienta mea cu Melescanu si cu Ponta”, a spus Basescu, aratand o serie de documente la camera.

Intrebat de moderator daca Ponta ar trebui sa se retraga din cursa prezidentiala, Basescu a raspuns: “E treaba lui ce face”, insa a adaugat ca este foarte grav faptul ca s-a creat un precedent.

Intrebat daca a purtat o discutie cu Victor Ponta pe aceasta tema, seful statului a raspuns: “Nu, pentru ca nu merita sa am. Ce-ar fi putut sa-mi spuna Victor Ponta? Asta arata interventia politicului in treaba serviciilor”.

“Este o imixtiune brutala a politicului in treaba serviciilor. L-am rugat pe Melescanu sa-mi comunice daca in Guvern existe ofiteri acoperiti sau fosti ofiteri acoperiti. Mi-a raspuns cu articolul din hotararea de Guvern ca e secret de stat. Nu a tinut cont ca presedintele are acces la orice secret de stat”, a mai spus Traian Basescu.

“Vina lui Ponta nu e ca a fost ofiter acoperit, ci ca n-a spus. Nu-mi dau seama ce a fost in capul lui Melescanu sau a lui Ponta. Sa stiti ca m-am dus la SIE, am strans colegiul de comanda, le-am spus incidentul si le-am spus ca nu-l voi tolera. Discutia a fost 30 de secunde. Dar am vrut sa stie ca era prima data cand Serviciul refuza un serviciu presedintelui Romaniei. Se intampla in primavara, in mai-iunie. Am spus ca voi face publica asta la momentul cand voi considera oportun”, a mai spus Basescu.

“Melescanu a fost o mare deceptie la sef al SIE. E caz unic, nici nu e in spiritul serviciilor sa nu aibe sinceritate totala cu presedintele. De multe ori, bazat pe informatiile de la servicii, tu iei decizii, pozitionezi tara intr-o directie sau alta. Lucrurile au mers foarte bine, pentru ca toti au stiut ca lucrez direct cu ofiterii. E o chestiune interna, dar nu am alta parghie sa corectez aceasta intamplare fara precedent. Nu a existat nici in timpul lui Iliescu, nici a lui Constantinesuc. Exista in timpul meu si as vrea sa nu raman ingropata. Eu in Melescanu nu am mai avut incredere”, a adaugat Basescu.

Citeste si: BASESCU, DESPRE GENERATIA GHITA: ESTE MULT MAI PERICULOASA, PENTRU CA E MAI PERFIDA

Intrebat de Rares B. daca Victor Ponta se va retrage, Basescu a spus: “Nuu. Ponta… stim orice despre el, numai cine este nu. Nu puteti alege asa un presedinte. (…) Sa stiti ca am cu mine si parte din corespondenta cu Melescanu”.

“Am vrut s-o fac atunci, sa o spun repede. A fost intamplarea cu Robert Turcescu, ati vazut speculatiile.. Eu n-am avut nicio legatura de acea declaratie cand Robert Turcescu s-a dus in emisiune. Eu am avut o relatie buna cu el ca ziarist, dar nu am stat niciodata cu el sa bem un sprit sau Coca-Cola. Am avut insa o relatie deschisa cu Robert Turcescu si va spun sincer, nu cred ca este ceea ce s-a declarat.

“Eu nu il sustin pe Iohannis din motivele pe care le-am spus astazi. Ii consider de rea-credinta care spun ba ca am o intelegere cu Iohannis, ba cu Ponta”, a spus Basescu. Intrebat daca unul dintre ei va ajunge in turul doi, cu cine va vota, Basescu a spus: “Nu ma duc la vot. Sunt niste oportunisti. Va rog sa va imaginati ca sunteti profesori si va cumparati sase case. Cand tu ai cu ANI la ultima instanta dosarul nu trimis ieri sau alaltaieri, pe el nu l-a interesat sa accelereze dosarul si a intrat in campanie cand ai un proces. Este un risc cu Iohannis. Eu nu spun ca va fi, spun ca nu stiu. Oportunismul la omul acesta trece de nivelul rationalului”, a adaugat Traian Basescu.

STIRE INITIALA: Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara, in studioul Realitatea TV, ca va deconspira numele ofiterului acoperit pana la sfarsitul campaniei electorale, respectiv pana in data de 2 octombrie. 

“Va asigur ca nu se va termina campania si va voi spune. O voi spune in aceasta campanie. Pana in 2 octombrie”, a precizat Traian Basescu.

Desi moderatorul emisiunii de la Realitatea TV a incercat sa-l provoace pe Traian Basescu sa spuna cine este ofiterul acoperit, presedintele Basescu a dat asigurari ca ii va deconspira numele pana la sfarsitul campaniei, mentionand ca ii va face bine “cu forta”.

“M-a socat minciuna publica spusa nu numai de oameni ai vechiului sistem, dar de ziaristi tineri. Ei au spus ca e o tradare sa vorbesti despre un ofiter acoeprit. Niciodata nu ai voie, este inmormantat subiectul. Nu stiu cine i-a pacalit pe acesti ziaristi. O sa-i fac unui candidat la presedintie un bine cu forta. Il voi spune si voi aduce si argumente convingatoare”, a adaugat Basescu.