BATALIONUL 33 Vanatori de Munte “Posada”, intr-o NOUA MISIUNE in AFGANISTAN

Ministrul Apararii Nationale, MIRCEA DUSA, insotit de seful Statului Major General (SMG), generalul-locotenent NICOLAE CIUCA, a participat vineri la ceremonia de plecare intr-o NOUA MISIUNE in AFGANISTAN a militarilor BATALIONULUI 33 Vanatori de Munte “Posada”, desfasurata pe platoul de langa Biserica Domneasca din municipiul Curtea de Arges.

La inceputul ceremoniei a fost facut apelul, iar in locul celor patru colegi ucisi in teatrul de operatiuni din Afganistan in misiunile anterioare, camarazii de arme au raspuns: “Cazut la datorie!”. A urmat, apoi, o scurta slujba religioasa, iar la final militarii au defilat prin fata familiilor lor si a oficialitatilor.

Ministrul MIRCEA DUSA a apreciat rezultatele obtinute de militarii argeseni la precedentele misiuni din Irak si din Afganistan, exprimandu-si convingerea ca si in noua misiune isi vor indeplini cu succes obiectivele.

Citeste si: MILITARII ROMANI din teatrele de operatii, FELICITATI de ministrul MIRCEA DUSA cu prilejul ZILEI NATIONALE

“Daca anul trecut un batalion din garnizoana Craiova incheia misiunea ISAF, iata ca batalionului din Curtea de Arges ii revine onoarea sa deschida noua misiune in teatrul de operatii Afganistan, misiunea Resolute Support. (…) Sunteti veterani ai teatrelor de operatii (…), sunteti militari foarte bine pregatiti, sunteti profesionisti, aveti comandanti destoinici si sunt convins ca in noua misiune veti indeplini obiectivele ordinului de misiune, asa cum au fost negociate cu partenerii nostri din SUA”, le-a spus ministrul militarilor, potrivit Agerpres.

Comandantul BATALIONULUI 33 Vanatori de Munte “Posada”, locotenent-colonelul Florin Corneliu Soltuz, a apreciat, la randul sau, prestatia militarilor din subordine in timpul misiunilor anterioare din teatrele de operatiuni.

“Este remarcabila participarea Vanatori de Munte “Posada” la patru misiuni in teatrele de operatii din Irak si Afganistan (…), umar la umar cu militarii americani, demonstrand profesionalismul militarilor romani si contribuind la perceptia armatei romane ca armata compatibila NATO. Suntem astazi in pragul unei noi misiuni de sprijin a pacii, pentru protectia bazei militare din Kandahar, iar centrul de greutate al actiunilor noastre va fi populatia locala”, a spus locotenent-colonelul Soltuz.

La ceremonia au asistat membri ai familiilor celor 420 de militari care fac parte din BATALIONUL ce va fi dislocat in AFGANISTAN, dar si numeroase oficialitati locale si judetene.

Citeste si: AFGANISTAN: Intre 7000 si 9000 de soldati au fost UCISI in 2014

BATALIONUL 33 Vanatori de Munte “Posada” va fi dislocat, in perioada 15 martie-15 septembrie, in teatrul de operatii din AFGANISTAN, unde va executa actiuni de sprijin a pacii pentru protectia bazei militare Kandahar, consilierea fortelor de securitate afgane si realizarea unui climat de securitate necesar stabilitatii politice si sociale.

Vanatorii de munte din Curtea de Arges au mai participat la patru misiuni internationale in teatrele de operatii din Irak si Afganistan.

Misiunea in Irak s-a desfasurat in perioada septembrie 2005 — martie 2006, cu un detasament de valoare companie. In AFGANISTAN au avut loc trei misiuni cu detasamente de tip batalion, in perioadele iunie 2007 — ianuarie 2008, ianuarie — august 2010 si iulie 2012 — februarie 2013.

In timpul misiunii din 2010, BATALIONUL 33 Vanatori de Munte “Posada” a pierdut patru militari, sublocotenentii post-mortem Florin Badiceanu, Valerica Leu, Dan Ciobotaru si Paul Caracuda. Pe langa cei patru eroi cazuti la datorie, alti sapte vanatori de munte argeseni au fost raniti, dintre care doi foarte grav.

Un alt vanator de munte de la unitatea din Curtea de Arges, sublocotenentul post-mortem Aurel Marcu, a cazut la datorie in teatrul de operatii din AFGANISTAN in anul 2007.

Sursa foto: mapn.ro