Baza militara de la DEVESELU va fi gata pana la sfarsitul anului

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat, miercuri, la Deveselu (Olt), unde a inspectat stadiul lucrarilor la baza militara alaturi de oficiali americani, ca i-a informat pe acestia ca Guvernul face eforturi ca lucrarile sa fie gata la sfarsitul anului, astfel ca baza sa fie operationala in 2015.

Ministrul Mircea Dusa si vicepremierul Liviu Dragnea au mers, miercuri dupa-amiaza, la Deveselu, unde au inspectat lucrarile la baza militara, precum si stadiul investitiilor facute in localitate, transmite corespondentul Mediafax.

Cei doi ministrii s-au intalnit cu primarul comunei Deveselu, Ion Aliman, cu presedintele Consiliului Judetean Olt, Paul Stanescu, dar si cu reprezentanti ai Congresului SUA.

Mircea Dusa a afirmat ca lucrarile la baza militara sunt “in grafic” si ca partea romana mai are de finalizat sistemul de iluminat si supraveghere.

“In baza militara in momentul de fata se afla o delegatie a Congresului SUA care analizeaza stadiul lucrarilor din baza. Vizavi de graficul pe care noi l-am programat, lucrarile se afla in grafic. Partea romana a executat anul acesta lucrari la imprejmuire si urmeaza sa finalizam si sistemul de iluminat si supraveghere, iar in locatia respectiva, acolo unde si partea americana lucreaza, stadiul lucrarilor este in grafic. Eu i-am informat pe reprezentantii Congresului astazi (n.r. – miercuri) ca vom gasi toata intelegerea din partea Guvernului Romaniei astfel incat toate lucrarile din acest obiectiv militar sa fie finalizate pana la sfarsitul acestui an, astfel incat anul viitor baza sa fie operationala”, a spus Dusa.

De asemenea, dupa verificarea lucrarilor de infrastructura facute in localitate – la sistemul de alimentare cu apa, sistemul de canalizare, statia de epurare si drumuri de acces -, vicepremierul Liviu Dragnea a spus ca mai trebuie alocata suma de aproximativ 13 milioane de lei pentru aceste lucrari.

“Am fost intai in baza, am vazut lucrarile care se fac acolo, dar si lucrarile pe care le finantam noi de la Ministerul Dezvoltarii. Am avut o discutie cu domnul primar pentru a vedea care este stadiul lucrarilor la cele trei proiecte importante din localitate, si anume sistemul de alimentare cu apa, sistemul de canalizare si statia de epurare. Precum si drumurile de acces. Mai este nevoie pentru sistemul de alimentare cu apa de un milion si jumatate de lei pe care-l va primi (n.r. – primarul), mai este nevoie la sistemul de canalizare si la statia de epurare de 3,3 milioane de lei, suma pe care o va primi. si la drumuri mai este nevoie de 8 milioane de lei si va primi in prima faza patru milioane de lei si apoi in functie de ritmul in care va lucra constructorul vom analiza in partea a doua a lui septembrie acest lucru, daca se vor finaliza lucrarile pe toate drumurile”, a declarat Liviu Dragnea.

El a sustinut ca pana la finalul lunii noiembrie statia de epurare, sistemul de canalizare si alimentare cu apa vor fi terminate.

Pe de alta parte, primarul din Deveselu a spus ca, pana in 15 mai 2015, scoala si gradinita din localitate vor fi complet reabilitate, lucrarile incepand in primavara acestui an.

in 2014, statul roman trebuie sa realizeze sistemul de supraveghere a bazei de la Deveselu, iluminatul si pavilioanele in care vor fi cazati militarii romani.

Compania americana KBR a anuntat, in iulie 2013, ca a obtinut un contract in valoare de 134 milioane dolari de la Corpul de Ingineri al Armatei americane in Europa pentru a construi instalatiile primului sistem de aparare antiracheta in Europa, la Deveselu.

Potrivit acestui contract, KBR va muta structura unei cladiri de patru etaje, in care va fi instalat un radar, de pe Coasta de Est a Statelor Unite in Romania. De asemenea, firma anunta ca va construi in Romania diverse instalatii si infrastructura necesara sustinerii sistemului AEGIS, inclusiv drumuri, cladiri pentru asistenta, comunicatii, securitate si utilitati.

Lucrarile includ construirea instalatiei de lansarea rachetelor, cladirea pentru radarul Aegis, rezerve de carburant pentru generatoare, cladiri de comandament, stocare si transmisiuni, construirea zonei de locuit si crearea de sisteme de securitate fizica (intrari, perimetre).

Amplasamentul de la Deveselu va consta dintr-un sistem radar pentru dirijarea tirului si sistemul Aegis de comanda, control si comunicatii aferent. Separat, va gazdui un numar de module de lansare care contin sisteme de interceptare SM-3.