BCE a majorat FINANTAREA de URGENTA pentru BANCILE din GRECIA cu 900 milioane de euro

Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat plafonul finantarii de urgenta destinata bancilor grecesti, a declarat joi presedintele BCE, Mario Draghi, dand nastere la sperante ca bancile grecesti vor putea sa se redeschida dupa mai mult de doua saptamani de vacanta, transmite Reuters.

In conferinta de presa de dupa reuniunea de politica monetara, Mario Draghi a confirmat ca BCE va majora finantarea de urgenta pentru bancile grecesti cu 900 milioane de euro in decurs de o saptamana. Decizia BCE vine dupa ce Parlamentul grec a votat in favoarea unui pachet de masuri de austeritate, deschizand calea pentru un nou program de asistenta.

CITESTE SI: GRECIA: INCIDENTE VIOLENTE intre POLITIE si MANIFESTANTI INARMATI la Atena

”Potrivit regulilor noastre, furnizarea de lichiditate nu a fost conceputa sa fie nelimitata si fara conditii”, a spus Mario Draghi, adaugand ca expunerea totala pe Grecia a Eurosistemului si a bancilor centrale a crescut pana la 130 de miliarde de euro. Presedintele BCE a mai spus ca este greu de prezis cand vor fi eliminate restrictiile asupra miscarilor de capital impuse de Guvernul grec la data de 29 iunie, dar a subliniat ca este important sa fie evitata o panica in randul deponentilor bancilor.

Totodata, Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a mai declarat ca necesitatea unei usurari a datoriei Greciei este “indiscutabila”, anunta AFP.

“Este necesara usurarea datoriei? Indiscutabil”, a declarat Draghi, intr-o conferinta de presa sustinuta la Frankfurt.

“Intrebarea este care este cea mai buna forma de usurare” a datoriei, care atinge in prezent 180% din PIB-ul Greciei.

Aceasta intrebare isi va cauta raspunsul in negocierile de saptamana viitoare intre Grecia si creditorii sai, a adaugat Mario Draghi. 

CITESTE SI: GRECIA: Acordul semnat de Tsipras A TRECUT DE COMISIILE PARLAMENTARE

Bancile grecesti, care au fost inchise in ultimele doua saptamani, depind de fondurile oferite de Banca centrala cu aprobarea BCE pentru a putea ramane pe linia de plutire, pe fondul retragerilor masive de depozite din ultimele saptamani. Pana acum BCE a mentinut plafonul finantarii de urgenta destinata bancilor grecesti la 89 miliarde de euro.

 Sursa foto Reuters