BCE va furniza in continuare FONDURI DE URGENTA GRECIEI

Banca Centrala Europeana (BCE) a decis, “tinand cont de circumstantele actuale”, sa mentina furnizarea de lichiditate de urgenta (ELA) pentru bancile grecesti la nivelul de pe 26 iunie, a anuntat duminica seful BCE, Mario DRAGHI.

CITESTE SI: Analiza: GREXIT-ul poate pune in pericol economiile de la frontiera estica a Europei, inclusiv ROMANIA

“Vom continua sa lucram indeaproape cu BANCA GRECIEI si sprijinim puternic angajamentul statelor membre de a actiona pentru a contracara fragilitatile economiilor din zona euro”, a declarat seful BCE, Mario DRAGHI. 

Decizia contrazice zvonurile care au circulat duminica prin care se sustinea ca Atena va ramane fara aceasta “linie de supravietuire” financiara de la BCE . Totusi, trebuie mentionat ca, desi se mentine furnizarea de lichiditate, aceasta nu a fost suplimentata peste nivelul de vineri, ceea ce inseamna ca nu va acoperi si fondurile scoase in weekend din bancile grecesti.

In ultimele saptamani BCE a fost de acord cu solicitarile Greciei pentru extra-lichiditate de urgenta, furnizand miliarde de euro pe saptamana. Asta inseamna ca fara ELA bancile grecesti ar avea probleme mari in a acoperi retragerile de cash in conditiile in care grecii continua sa scoata bani din sistem.

In total, bancile au primit din partea Bancii Centrale Europene prin programul ELA 89 de miliarde de euro.

*sursa foto: gandul.info