BCE vrea ca GRECIA sa ramana in ZONA EURO

Banca Centrala Europeana (BCE) vrea ca Grecia sa ramana o tara membra a zonei euro, a declarat economistul sef al BCE intr-un interviu acordat unui cotidian austriac, in conditiile in care discutiile incepute sambata la Bruxelles intre Grecia si creditorii sai internationali s-au incheiat duminica fara a se ajunge la un acord, transmite Reuters.

Intrebat despre apartenenta Greciei la zona euro, economistul sef al BCE, Peter Praet, a declarat pentru ‘Der Standard’: ‘Consiliul guvernatorilor BCE vrea ca Grecia sa ramana membra a zonei euro’. Consiliul guvernatorilor este instanta care stabileste politica BCE.

CITESTE SI: GRECIA si CREDITORII sai au reluat NEGOCIERILE la BRUXELLES 

De asemenea, Peter Praet a subliniat necesitate increderii intre tarile care demareaza reforme si cele care le ofera sprijin financiar. ‘Atunci cand o tara este accepta sa faca un anumit lucru atunci trebuie sa implementeze acordul. Cu cat o tara este mai credibila cu atat creditorii pot fi mai rabdatori si pot demonstra mai multa incredere’, a spus economistul sef al BCE. ‘Daca un guvern beneficiaza de incredere, nu inseamna foarte mult daca cifra convenita nu este atinsa cu exactitate intr-un an. Problema este ca daca pierzi aceasta incredere, situatia devine problematica iar creditorii fac presiuni imediate pentru rezultate’, a adaugat Peter Praet.

Discutiile dintre Grecia si creditorii sai — UE si FMI — in privinta continuarii sustinerii financiare a tarii au cunoscut duminica un nou esec, apropiind mai mult Atena de incapacitatea de plata. Noi intalniri sunt prevazute pentru joi in cadrul Eurogrupului, reuniune a ministrilor de Finante ai zonei euro, in prezenta directorului general al FMI, Christine Lagarde.

CITESTE SI: FMI a parasit NEGOCIRILE cu Grecia. UE catre TSIPRAS: Inceteaza sa mai PARIEZI cu VIITORUL tarii tale 

Sursa foto: bild.de