Belgia cere o lista europeana a combatantilor straini care se alatura jihadului

Belgia cere o lista europeana a combatantilor straini care se alatura jihadului

Ministrul belgian de Interne, Jan Jambon, s-a pronuntat pentru crearea unei “liste europene a combatantilor straini” care se alatura jihadului, inainte de a participa la o reuniune ministeriala internationala duminica, la Paris, consacrata luptei impotriva terorismului. 

“Colaborarea intre serviciile tarilor noastre este cruciala. Trebuie creata o lista europeana a combatantilor straini”, a precizat pe Twitter ministrul, a carui tara este printre cele mai mobilizate din UE pe tema combatantilor jihadisti veniti in Europa.

Consolidarea dispozitivului european si international impotriva terorismului era in centrul reuniunii de duminica de la Paris, la care participa 11 ministri europeni de Interne si secretarul american al Justitiei, Eric Holder.

Citeste si: MARS ISTORIC in PARIS: ZECI DE MII de persoane s-au strans deja in locul in care va avea loc evenimentul

Belgia a cerut in mai multe rânduri consolidarea dispozitivului european, dupa atacul armat soldat cu patru morti in mai la muzeul evreiesc din Bruxelles, pentru care este acuzat jihadistul francez Mehdi Nemmouche.

Tara participa la un grup ad hoc format de noua tari UE (alaturi de Franta, Germania, Marea Britanie, Spania, Olanda, Danemarca, Suedia si Italia) care a adoptat in iulie un plan de actiune, ramas confidential, pentru identificarea tinerilor europeni plecati sa lupte alaturi de islamisti in strainatate.