Ben-Oni Ardelean explică de ce Donald Trump ar trebui să câștige un nou mandat la Casa Albă

Marți, 3 noiembrie, americanii își aleg un nou președinte. Locul din Biroul Oval de la Casa Albă este disputat de președintele în exercițiu, Donald Trump, și Joe Biden, candidatul democraților. Deputatul liberal Ben-Oni Ardelean, vicepreședintele comisiei de Politică Externă a Camerei Deputaților, explică prin intermediul unei analize în detaliu de ce ar fi bine ca republicanul Donald Trump să câștige un nou mandat de președinte al Statelor Unite ale Americii.

De ce Donald Trump trebuie să câștige alegerile?

Ben-Oni Ardelean: ”Donald Trump a reușit ceea ce a promis, și anume: America First! Este un vis nu doar al său ci și al multor americani oameni care au crezut în el și care și-au pus toată speranța că America va fi transformată. Personal am fost încă din anii 90 în America, dar am și avut contacte cu foarte mulți americani dinainte de 90 și am feeling-ul, sentimentul acesta, că în America lucrurile s-au schimbat radical în ultimii 30 de ani la fel ca în majoritatea țărilor din lume pentru că societatea nu poate sta pe loc, ea progresează!

Donald Trump a venit și a verbalizat, a pus în practică în primii ani de mandat ceea ce a promis, și anume: a luat o mare parte din producția economică a Americii și a adus-o acasă. A reușit să-i convingă pe toți acei investitori mari care aveau afacerile, foarte multe unități de producție în China, în India și în multe alte locuri din lume să aducă tot ceea ce au producție acasă, în America.

Acesta a fost un lucru care a demonstrat până la urmă că atunci când aduci producția acasă, când reușești să aduci unitățile de producție acasă, reușești să creezi locuri de muncă. Șomajul a scăzut drastic, a fost una dintre cele mai impresionante mutări de pe piața muncii. Mai mult decât atât a reușit să reducă șomajul în rândul hispanicilor și în rândul afro-americanilor. Și a câștigat foarte mult în zona acestor comunități etnice.

Cred că sunt foarte multe lucruri de spus vis-a-vis de tot ceea ce înseamnă piața muncii, de tot ceea ce înseamnă creșterea economică fantastică, care, până la pandemie a fost una dintre cele mai spectaculoase pe care America le-a avut vreodată. Modul în care economia americană a reușit să se revigoreze, de modul în care tot ceea ce a însemnat politica externă americană pe care a reușit într-un oarecare fel să o aducă la un alt nivel. Și aici mă refer la politica pe care republicanii au mizat întotdeauna: nu negociem cu teroriștii, nu negociem cu toți cei care sunt în țări comuniste, totalitare șamd.

Un alt lucru pe care Trump l-a făcut și a reușit să impresioneze a fost și pe zona militară. Ceea ce a reușit Trump să facă pe zona de NATO a fost să demonstreze. Până la urmă când îți dorești securitate și aplici măsurile de securitate într-un mod cât se poate de coerent în momentul acela există și economie, există sănătate, educație, orice altceva din ceea ce orice cetățean de rând și-o dorește, mai ales americanul care se simțea în nesiguranță la el acasă. După acel 11 septembrie de tristă amintire, americanul obișnuit se simțea în nesiguranță la el acasă, și cred că acest lucru era unul demonstrat.

Politica de înzestrare și politica de înarmare pe care Donald Trump a avut-o ieșind din foarte multe acorduri internaționale tocmai pentru a da un șah-mat atât Chinei cât și Rusiei l-a ajutat pe Trump și pe toți cei din cabinetul său să aibă un avantaj celorlalți parteneri și bineînțeles să poată negocia într-un mod mai dur.

Vezi cazul Iran care, din punctul meu de vedere, a fost îngenuncherea supremă a acestui terorism de statși cred că în felul acesta toate celelalte țări care au venit la masa negocierilor și aici vorbim despre foarte multe țări din Orient care până la urma urmei erau împotriva americaricanilor dar care și-au dat seama că trebuie să joace o carte comună acum, cea a păcii, a solidarității, a securității tocmai pentru a exista și în zona lor pace, prosperitate, șamd”.

Bătălia pro life versus pro choice?

Ben-Oni Ardelean: ”Multe dintre necazurile pe care Donald Trump le-a avut sau le are de la preluarea mandatului au fost într-o cheie pe care foarte puțini o cunosc : în bătălia dintre pro life și pro choice, între bătălia între pro viață și pro alegere. Practic Trump de la instalarea sa la Casa Albă a desființat unul dintre departamentele care existau în Departamentul de Stat.

Faith Based Communities așa se numea departamentul condus de un subsecretar de stat pe care l-am întâlnit în perioada mandatului lui Barack Obama. Când Trump a venit la putere a desființat acel departament pentru că în loc ca acesta să se ocupe de comunitățile religioase, conform denumirii sale, acesta nu făcea nimic altceva decât să bage foarte mulți bani în tot ceea ce înseamnă diversitate la nivel internațional și să ridice, Obama a făcut acest lucru de fapt, să ridice povestea aceasta a diversității și a pro choice ului la nivel de dezbatere diplomatică în orice fel de dezbatere exista și această chestiune.

Donald Trump are un cabinet format din 15 membri, iar unsprezece dintre ei participă la un grup de studiu biblic și de rugăciune fundamentându-și credința lor și motivați fiind de credința lor în ceea ce înseamnă viața publică. Iar acest lucru este total neplăcut de această grupare pro choice din America, care l-a atacat pe Trump într-un mod masiv. Putem vorbi aici și despre mutarea ambasadei de la Ierusalim și despre toate celelalte lucruri, practic toate aceste lucruri sunt recunoașteri din zona aceasta a pro life, a valorii, pe care Trump a îmbrățișat-o imediat după preluarea mandatului său lucru care a fost extrem de neplăcut de cealaltă grupare, pro choice”.

Ce îl recomandă pe Donald Trump pentru un nou mandat?

Ben-Oni Ardelean: ”Eu cred că Trump a reușit încă de la început să aibă curajul de a spune lucrurilor pe nume, să-și asume identitatea și ceea ce a făcut în momentul în care a preluat mandatul său și anume să lupte cu întreaga mass media care era plină de fake news-uri în momentul acela și știm foarte bine ce s-a întâmplat în campania electorală de acum patru ani.

În plus este vorba de establishmentul politic, de cei care vorbeau o limbă de lemn…..Eu cred că acesta a fost de fapt atuul său în prima campanie, să-i impresioneze pe americani, să câștige mandatul pentru că oamenii au spus ”ăsta este lider. Dacă omul are curajul să spună lucrurilor pe nume, ăsta este lider.” Noi ne-am obișnuit la nivel european și la nivel internațional să avem un discurs foarte plat, uniformist de tip comunist care nu a făcut nimic altceva decât să aducă un leadership uniformist, foarte plat, care nu spune nimic indiferent că este de stânga sau de dreapta care spun aceleași lucruri și nu a curajul să spună lucrurilor pe nume.

Donald Trump a spart acest platou, acest șablon și, la momentul respectiv, a reușit să devină un lider de urmat. Și cred că până la urma urmei aceasta a fost marea reușită a mandatului său și anume să spună lucrurilor pe nume și chiar dacă uneori pozițiile lui par radicale, oamenii din cabinetul său sunt extrem de echilibrați care au o foarte bună pregătire pe domeniile pe care le coordonează și cred că acest lucru este în avantajul lui Trump.

Trump este tipul de personaj de care îți place sau nu! Bineînțeles că Trump joacă foarte dur așa cum spunem noi în sfera publică, în sfera politică, el este o ruptură de sistem adică el nu vine din vechea gardă politică, care are limbaj de lemn, care vorbește și face ceea ce a fost învățat de ani de zile să facă ci a spart acest sistem și bineînțeles că de aici i se trag foarte multe belele dacă putem spune așa! Însă ceea ce cred că este important de menționat este că prin negocierile dure de tip om de afaceri din zona imobiliară pe care le-a practicat în tot acest timp nu a făcut altceva decât să aducă avantaje enorme Americii și avantaje enorme lumii întregi”.

România a avut de câștigat, întotdeauna, când republicanii au fost la putere!

Ben-Oni Ardelean: ”Trebuie precizat un aspect foarte important pentru țara noastră. România a avut întotdeauna de câștigat când republicanii au fost la putere. România și Polonia sunt, în acest moment, singurele țări aliate pe sistem de siguranță în ceea ce privește securitatea noastră aici în zona de Est și cred că este foarte important să se menționeze acest lucru. și să nu uităm, după anexarea Crimeei noi ne învecinăm cu Rusia!

Ceea ce vreau să mai menționez este că multe țări vest-europene au bătut palma pe sub masă cu rușii, au bătut palma pe sub masă cu chinezii, dar Trump când vine și spune ”hai să punem contractele pe masă, să fim transparenți și să spunem fiecare ce face” în momentul respectiv Trump este considerat un om rău.

Da, Trump ”este rău” că a știut să negocieze cu chinezii în așa fel încât să-i îngenuncheze și să aducă contracte și să aducă un ”deal” mult mai bun și mai benefic pentru America în relația cu chinezii, în relația cu nemții, în relația cu toată lumea și cred că lucrul acesta este unul de apreciat.”

Cine este Ben-Oni Ardelean

Ben-Oni Ardelean, deputat în legislatura 2016–2020 din partea Partidului Național Liberal.

Ben-Oni Ardelean este conferențiar universitar (Universitatea Bucuresti / ITB), Doctor în Științe Politice (SNSPA) și Doctor în Teologie (Universitate București). A urmat multiple programe academice în străinătate (Oxford, Fuller, LRS, MAF etc.), având o semnificativă activitate științifică, fiind autor sau co-autor a numeroase publicații, respectiv cărți, capitole în volume colective și zeci de articole. Pe lângă activitatea politică și academică ce o desfășoară încă din anii ’90, este activ implicat în sfera caritabilă și civică, atât la nivel național cât și internațional.

Dr. Ben-Oni Ardelean este Vicepreședinte al Partidului Național Liberal începând cu anul 2015. Între 2015-1017 a coordonat Regiunea Nord Vest (Județele: BH, CJ, SM, SJ, MM, BN), iar ulterior Congresului PNL din 2017 este Vicepreședinte PNL pe Justiție și Drepturi Cetățenești.

Dr. Ben-Oni Ardelean a fost Senator (2012-2016), Secretar al Biroului Permanent al Senatului Romaniei (2016), Secretar al Comisiei de Politică Externă al Senatului României, Președinte al Comisiei de Politică Externă a PNL.

Dr. Ben-Oni Ardelean fost ales Deputat (2016-2020), Vicepreședinte al Camerei Deputaților (2017-2018), Vicepreședinte al Comisiei de Politică Externă a Camerei Deputaților,  Membru în Adunarea Parlamentară a NATO, având o vastă experiență internațională și fiind bine conectat la sferele vestice de influență.

Sursa foto: facebook
Sursa declarații: webinar True Story Project