Beneficii și riscuri ale unui implant dentar

Implantul dentar permite unui dinte lipsă să fie complet reconstituit, prin introducerea unui cilindru din titan introdus în maxilar, acesta acționând ca o rădăcină artificială care ulterior permite atașarea unei coroane. Operațiunea în sine este una dificilă, iar decizia de a face acest lucru trebuie bine cântărită, însă trebuie să ai în vedere fiabilitatea pe care o prezintă această metodă de tratare a problemelor dentare.

Beneficii ale implantului dentar

Un implant dentar este potrivit celor care au avut parte de o extracție a unuia sau mai mulți dinți, iar acest lucru este recomandat nu numai pentru aspectul estetic, ci și pentru redobândirea posibilității de a mesteca în mod normal, confortabil. Operația în sine nu este dureroasă și se efectuează sub anestezie locală.

Avantajele pe care le are implantul dentar asupra sănătății orale sunt numeroase. În unele cazuri, dinții lipsă pot duce la imposibilitatea pacientului de a beneficia de o proteză dentară, fiind nevoie de anumiți dinți de legătură. Este tocmai rolul principal pe care îl are implantul dentar – acela de a constitui baza pentru plasarea unei proteze dentare. Mai mult decât atât, un implant poate fi utilizat chiar mai bine decât un dinte natural pentru a susține un implant, în unele cazuri fiind nevoie de devitalizarea și încoronarea celor doi dinți naturali adiacenți pentru a putea folosi un anume dinte natural ca bază pentru proteza dentară. Implantul dentar te ajută să scapi de această procedură, iar durata de viață a protezei crește, deoarece nu există riscul ca implantul să se retragă, așa cum există în cazul dintelui natural.

Care sunt contraindicațiile implantului dentar?

Deși procedura în sine nu este una periculoasă, poate fi vorba despre anumite riscuri atunci când un pacient nu ține seama de contraindicațiile pentru realizarea implantului dentar. Este foarte important ca acel medic stomatolog care hotărăște realizarea procedurii și care se ocupă de realizarea procedurii în sine să cunoască toate detaliile necesare pentru un tratament eficient, fără riscuri. Astfel, este bine de știut că există anumite contraindicații locale care se referă la cantitatea sau calitatea insuficientă a oaselor, dar și anumite contraindicații generale, precum sarcina, bolile cardiace, boli osoase, diabet, chimioterapie sau tratamente imunosupresoare.

Odată avute în vedere toate contraindicațiile, rata de succes a implantului dentar este extrem de ridicată, fiind vorba de doar 3-4% cazuri de eșec, aceste cazuri fiind cele în care implantul nu se menține. De regulă, această rată de eșec este consecința tratării superficiale a dinților înainte de operație sau de dinți prost întreținuți.