Benzina si motorina s-au scumpit din nou

Benzina si motorina s-au scumpit din nou

Preturile scazute la benzina si motorina nu au tinut mult la benzinarii. Doar o luna au putut profita soferii de preturi mai mici la carburanti, pentru ca acum litrul de benzina a ajuns sa fie cu 30 de bani mai scump fata de sfarsitul anului trecut, cand pretul coborase sub pragul de 5 lei. Barilul de titrei  a urcat la 60 de dolari. 

De la 115 dolari in iunie 2014, barilul de titei a ajuns sa coste acum aproximativ 60 de dolari pe pietele internationale. Si, desi barilul de petrol a fost cotat chiar si la 45 de dolari la jumatatea lunii ianuarie, pretul benzinei nu a mai scazut si s-a mentinut la peste 5 lei. “Atunci cand are loc o scadere a pretului materiei prime, aceasta scadere nu se propaga in aceeasi masura si in pretul litrului de benzina sau motorina”, spune Emilian Duca, specialist fiscal.

Citeste si: NOUL COD RUTIER, DIN 14 FEBRUARIE 2015. MODIFICARILE LA CODUL RUTIER SE APLICA DE SAMBATA. AMENZI SI SANCTIUNI DIN NOUL COD RUTIER

“Nu este o corelatie 1 la 1, pentru ca in pretul final intra si costurile de distributie. Pentru ca petrolistii trebuie sa faca si ei profit ca sa continue activitatea”, afirma Ovidiu Dumitrescu, specialist piete financiare. La scumpirea benzinei a contribuit si slabirea leului in fata dolarului.