Bernie Madoff a murit. El a pus la cale cea mai mare schemă Ponzi din istorie

Bernie Madoff, fostul președinte al NASDAQ, a murit, miercuri, la închisoarea federală din Carolina de Nord, la vârsta de 82 de ani. Autorul celei mai mari scheme Ponzi din lume ar fi murit din cauze naturale, informează NBC News.

Bernie Madoff, fostul președinte NASDAQ, a murit la 12 ani distanță după ce a fost condamnat la 150 de ani de închisoare pentru o fraudă de proporții, în valoare de zeci de miliarde de dolari. Printre victimele ”ingineriei” financiare a lui Madoff se numără Steven Spielberg, actorii Kevin Bacon și Kyra Sedgwick, proprietarii New York Mets Fred Wilpon și Saul Katz și moștenitoarea L’Oreal Liliane Bettencourt, dar și investitori mici, care și-au pus la bătaie economiile de-o viață și pensiile.

La fel ca în toate schemele Ponzi, Madoff a folosit banii de la noii investitori pentru a-i plăti pe cei vechi. Schema putea continua aproape la nesfârșit, în teorie, atâta timp cât investitori noi ar fi continuat să vină, atrași de reputația companiei Madoff.

În timpul crizei financiare din 2008, clienții au solicitat returnări de 7 miliarde de dolari, dar Madoff a avut doar o parte din sumă. La 11 decembrie 2008, Madoff a fost arestat și acuzat de fraudă. La momentul arestării sale, documentele firmei arătau că 65 de miliarde de dolari erau în conturi, însă, în fapt, acești bani nu existau cu adevărat. Bernie Madoff și-a înșelat și propriul fiu, iar acesta s-a sinucis, la fel ca și alte trei persoane care au recurs la acest gest disperat.

Bernard L Madoff Investment Securities a înşelat persoane fizice, organizaţii de caritate, fonduri de pensii, precum şi fonduri de investitiţii, prejudiciul ajungând la 64.8 miliarde de dolari.

Sursa foto: BBC