Bilanț DNA 2017. Ministrul Justiției nu este interesat de prezentarea Laurei Koveși! Declarații

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, va prezenta, miercuri, de la ora 11,00, la Sala de Marmură a Cercului Militar Naţional, raportul de activitate al instituției pe care o conduce. Ministrul Justiției nu este, însă, interesat de bilanțul instituției anti-corupție.

Update 2: Președintele României, Klaus Iohannis, prezent la bilanțului DNA a ținut să felicite instituția condusă de Laura Codruța Kovesi pentru întreaga activitate din 2017.

”Felicitări în primul rând pentru întreagă activitate din 2017. Am ascultat cu interes prezentarea raportului DNA. Cifrele nu mint. Cifrele sunt reci, obiective. În 2017, au fost soluționate peste 3.800 de dodare, cu 16,5% mai multe decât în 2016, trimis în judecată aproape o mie de inculpați.

Pe baza rechizitoriilor DNA, anul trecut instanțele au condamnat definitiv peste 700 inculpați. Toate acestea demonstrează încă o dată că DNA e o instituție eficientă și care se află deja de ani buni în prima linie a luptei anticorupției, contrar unei evaluări subiective, tendențioase și partizane prezentată opiniei publice de cineva săptămâna trecută. Eficientă DNA e departe de a putea fi contestată. E o medie de peste 100 dosare pe procuror.

DNA, ca parte a Ministerului Public, asigura mecanismele necesare pentru a vindecă România de corupție. Din păcate, asistăm la manifestări virulente ale disperării și încercări de manipulare pentru a decredibiliza DNA și cu încercarea clară de a subordona justiția politicului. Inadmisibil. Niște inculpați și niște condamnați penal, după ce au fost prinși încălcând legea, s-au unit pentru a discredita pe aceia care i-au cercetat”, a declarat Klaus Iohannis.

Update: ”E un moment în care analizăm ce am făcut bine, ce nu am făcut bine și ce am greșit. Analiza noastră poate fi utilă pentru fundamnetarea unor decizii privind reducerea corupției. 2017 a fost un an dificil. Demersul luptei anticorupție a fost pus puternic sub semnul întrebării.

Bugetele publice sunt în continuare devalizate de corupție. Ne punem întrebări dacă sunt necesare și alte măsuri. – Anul trecut, aproximativ 1000 de inculpați au fost trimis în judecată. DNA se ocupă doar de corupția la nivel înalt. O treime din inculpații trimiși în judecată au avut funcții de conducere: 3 miniștri, 5 deputați, un senator, un fost președinte al Camerei deputaților, un secretar general au fost trimiși în judecată.

Aceste cifre ne arată că de cele mai multe ori cei care comit infracțiuni de corupție au că principale atribuții gestionarea bugetelor publice. Anul trecut, investigațiile privind fraudă cu fondurie UE s-au dublat. În cele mai multe cazuri e vorba de fraudarea fondurilor pentru comunitățile rurale, cele mai sărace”, a declarat Kovesi la începutul prezentării, potrivit postului de televiziune Digi 24.

189 de inculpați au fost trimiși în judecată anul trecut pentru abuz în serviciu, 85 milioane de euro prejudicii estimate. Sesizările transmise către DNA: de foarte multe ori primim sesizări pentru fapte comise acum 9-10 ani, și trebuie să găsim mecanisme că instituțiile să nu mai aștepte atât de mult timp.

E foarte dificil să faci anchetă într-un dosar cu fapte comise acum 9-10, cu toate acestea am reușit Un procuror trebiie să finalizeze anchetă în termen rezonabil. În 2017 am identificat două dosare cu prescriere, iar această situație a fost imputabilă unui procuror, și am sesizat Inspecția Judiciară.

În 2017, DNA a avut de soluționat peste 11.000 dosare. Deși aproximativ 100 de procurori fac investigații efective, s-au soluționat circa 3.800 dosare. E cel mai mare număr anual de la înființarea instituției. Aceste cifre ne arată că nu putem soluționa într-un an toate dosarele. Avem probatorii complexe, care necesită mult timp. Am audiat peste 23.000 de persoane, o medie de 85 persoane pe zi. Au fost studiate peste 12 milioane de documente.

Pentru a ilustra efortul, va dau un singur exemplu: un dosar cu peste o mie de martori, 75 de suspecți, peste 135 de ridicări de documente, verificate 27 de societăți comerciale, peste 64 de măsuri asigurătorii pentru prejudiciu de 2,8 milioane euro. Acest dosar are peste 45.000 de file.

E un singur dosar, iar procurorul acesta mai are încă 75 de dosare. La finalul anului au rămas nesoluționate peste 6.000 de cauze. Nu ne alegem dosarele, avem obligația să investigăm toate faptele sesizate, de competență DNA. Procurorii DNA nu au normă de rechizitorii. Activitatea procurorului de judiciar – 42 de procurori care fac zilnic asta. În 2017, 713 inculpați condamnați. 28 de primari, 38 de directori de instituții publice, un senator”, a continuat Koveși.

Știre inițială

La ședința Secţiei pentru procurori a CSM, Tudorel Toader a anunțat că nu se va prezenta. Administrația prezidențială a informat că șeful statului, Klaus Iohannis, va da curs invitației, conform News.ro.

Sursa citată mai precizează că Tudorel Toader i-a reproșat marți șefei DNA că nu i-a trimis raportul de bilanţ, ocazie cu care a precizat că nu se va prezenta la ședință. ”Spuneaţi că aveţi deschidere la dialog, ceea ce este foarte bine. Mâine aveţi bilanţul, mâine e 28 februarie şi până mâine trebuia să îmi trimiteţi raportul şi eu nu l-am primit. Aveţi explicaţii?

Sigur că aveţi. Mi-aţi trimis şi o invitaţie şi vă mulţumesc, dar eu sigur nu voi veni. Pentru că eu vin acolo să mă uit la dumneavoastră ca ministru al Justiţiei fără să vă îndepliniţi obligaţia din lege să îmi daţi raportul”, i-a spus ministrul Justiţiei procurorului şef al DNA.

Sursa foto: realitatea