INUNDATII IN ROMANIA: Un barbat din Vaideeni a MURIT dupa ce si-a vazut casa luata de ape

BILANT INUNDATII: Ministrul Oprea va prezenta situatia inundatiilor intr-o conferinta de presa

UPDATE 20.59: Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) “Dealu Spirii” al Municipiului Bucuresti a trimis in judetele judetele Arges si Teleorman 75 de pompieri pregatiti sa scoata apa din gospodarii sau din zonele cu acumulare foarte mare de apa, precum si cinci autocamioane, noua motopompe transportabile, o motopompa remorcabila si trei barci pneumatice.

“Ca urmare a ordinului inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), colonel Cornea Nicolae, cadre si mijloace logistice specifice au fost dislocate catre judetele Arges si Teleorman. Inspectorul sef al ISU Bucuresti, colonel Dudus Stelian, a dispus constituirea celor doua convoaie, având in componenta 75 de pompieri”, informeaza un comunicat al ISU Bucuresti.

ISU Bucuresti arata ca este in masura sa reactioneze prompt pentru a oferi tot suportul logistic si de personal pentru inlaturarea efectelor negative produse de inundatii si pe parcursul zilelor viitoare, daca acest lucru va fi necesar.

UPDATE 20.34: Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat, miercuri, la Vaideeni, judetul Valcea, ca trei sferturi din zona calamitata va avea asigurata energia electrica.

“Din informatiile pe care le am de la primarul din Vaideeni se va reusi la ora 20,00, asta-seara, legarea la electricitate pentru trei sferturi din satul lovit de calamitati, urmand ca restul sa se rezolve in cursul zilei de joi. Sunt 127 de efective ale Armatei, Jandarmeriei si cei de la ISU care se ocupa cu reconditionarea materialelor, recuperarea unora dintre ele, amenajarea albiei raului Luncavat, salvarea unor imobile de la prabusire. Totodata, oamenii se ocupa de impartirea alimentelor, apei, cazarea persoanelor sinistrate. Am inteles de la primarul din Vaideeni ca li s-a oferit chiar si o masa calda”, a spus Gabriel Oprea, citat de Agerpres.

Acesta a vorbit cu satenii si a dat indicatii autoritatilor judetene “sa fie vigilenti” si sa asigure permanenta in comuna Vaideeni. “Comuna Vaideeni face parte din localitatile cele mai afectate de precipitatiile din ultimele zile, debitul apei se vede ca a scazut, dar trebuie sa ramanem vigilenti si sa venim ori de cate ori e nevoie in sprijinul oamenilor. Am cerut autoritatilor judetene sa nu evite sa apeleze la ministere pentru ca deindata li se va oferi ajutor”, a mai spus vicepremierul.

Oprea mai mentionat ca in localitatea Vaideeni au fost cele mai multe persoane salvate de furia apelor, in numar de 205.

Prezent la Vaideeni, secretarul de stat Raed Arafat a mentionat ca echipaje ale ISU din opt judete sunt pregatite sa intervina pentru a ajuta autoritatile valcene.

Primarul comunei Vaideeni, Daniel Baluta, a solicitat vicepremierului Gabriel Oprea un elicopter pentru a survola zona din amonte de localitate pentru a verifica in ce stadiu se afla captarea de apa deoarece aproximativ 2.500 de locuitori ai comunei au ramas de doua zile fara apa. Singura localitate componenta a comunei Vaideeni care are apa este satul Recea. Totodata, primarul a mentionat ca mai exista zece locuinte afectate de inundatii in catunul Cerna de pe raza comunei Vaideeni.

Primarul comunei Vaideeni, prefectul judetului, Dumitru Cornoiu, si presedintele CJ, Ion Calea, l-au informat pe vicepremierul Gabriel Oprea ca s-a stabilit deja o comisie care va proiecta zona in care urmeaza sa se construiasca casele distruse de inundatie. Acestea ar fi in numar de aproximativ 110.

UPDATE 19.50: Mai multe rauri din judetul Suceava se afla, pana joi la ora 2.00, sub cod portocaliu de inundatii, potrivit unei avertizari emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).

Avertizarea vizeaza raurile mici din bazinele superioare ale Sucevei, Brodinei si Moldovitei.

UPDATE 19.41: Un barbat a carui casa a fost luata de raul Luncavat a MURIT, miercuri seara, in drum spre spital, scrie hotnews.ro, care citeaza Agerpres.

Potrivit rudelor si vecinilor, omul a avut marti, in momentul in care si-a vazut casa luata de ape, un atac de panica si a fost imobilizat la pat. Miercuri, ambulanta a incercat sa il duca la Spitalul Judetean Valcea, dar barbatul in varsta de 43 de ani a decedat.

In cursul zilei de marti raul Luncavat a produs o viitura care a strapuns pe trei fronturi satul Atarnati al comunei Vaideeni afectand 400 de locuinte, 120 distruse complet si izoland 1.000 de persoane. Congresul PLR are loc vineri și sâmbătă la Parlament

UPDATE 19.20: Drumul judetean 670 va fi inchis incepând de joi, ca urmare a alunecarilor de teren produse in zona localitatii Comanești dupa ploile abudente din ultimele zile.

Astfel Consiliul Judetean Meehedinti a decis sa inchida portiunea de drum cuprinsa intre localitaţile Zegujani si Comanesti.

De altfel, tronsonul de drum dintre Zegujani si Comanesti a fost afectat de fenomene naturale inca din anul 2012. Reprezentantii CJ Mehedinţi nu au precizat perioada in care traficul pe DJ 670 va fi inchis, in zona fiind necesare consolidarea terasamentului si refacerea porţiunii afectate de alunecarile de teren.

UPDATE 18.41: Un numar de 1.184 persoane au fost EVACUATE de la producerea inundatiilor si 99 de locuinte au fost DISTRUSE, la care se adauga alte 168 locuinte AVARIATE si 2.003 case INUNDATE, a anuntat ministrul de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, la comandamentul pentru situatii de urgenta de la Guvern.

El a mai precizat ca INUNDATIILE au afectat pana in prezent, la nivel national, 223 anexe gospodaresti, care au fost distruse, si 185 unitati administrativ-teritoriale.

Au fost afectate sapte drumuri nationale, pe portiuni care insumeaza 1,5 kilometri, 37 drumuri judetene pe o distanta totala de 88,7 kilometri si 39 drumuri comunale pe portiuni totale de 239 kilometri.

UPDATE ora 16.10: A inceput Comandamentul de Urgenta la Guvern. Premierul Victor Ponta a atras atentia presedintilor de consilii judetene sa fie pregatiti pentru viitura care ameninta la noapte mai multe judete, adaugand ca in sedinta de Guvern de joi va aloca pentru Gorj, Valcea si Arges cate 12 milioane de lei pentru cheltuielile urgente.

“In Teleorman va fi din nou o noapte dificila, Doljul, Teleormanul si Oltul. Maine in sedinta de Guvern amanata special pentru a vedea urgentele, pentru Gorj, Valcea si Arges vom aloca cate 12 milioane de lei pentru cheltuielile urgente. Sa aiba ISU motorina, pentru jandarmi, sa aveti tot ce trebuie, sa nu va opriti ca nu sunt bani. Va rog pe toti presedintii de consilii judetene, primari si sefi de ISU sa transmiteti la centru sa stim maine cum va trimitem toate resursele financiare pentru a nu fi sincope. Multumiri tuturor celor care au muncit ziua si noapte, ii rog pe cei de la Poltiie daca prind ticalosi care profita si incearca sa intre sa fure, va rog duritate maxima. Am vazut ca s-a mai intamplat si ieri si azi. Daca sunt probleme speciale, ne cautati, ne spuneti, suntem aici, maine cand sper sa trecem peste probleme, facem un prim bilant”, a spus Victor Ponta.

ANM: “In sud-vest va continua sa ploua in Mehedinti, Caras-Severin si Dolj. Singura veste buna este ca dupa expirarea acestei avertizari, nu vom mai veni cu o prelungire. Vor fi 24 de ore Cod Portocaliu in cele rtei judete, iar judetele din jurul lor vor fi in Cod Galben. Codul Portocaliu incepe maine dimineata pentru cele 3 judete, este posibil ca 6-10 ore sa intre si Gorjul in Cod Portocaliu”.

UPDATE ora 11.45: In judetul Arges un dig se afla in pericol de a se rupe. Raul Cotmeana inregistreaza cel mai mare debit din istorie, viitura atingand cote alarmante in cursul noptii trecute. Persoanele izolate din satele Lunca Corbului, Barla si Stolnici au fost duse in incinte special amenajate. Viitura se indreapta spre Teleorman, potrivit presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Arges, Florin Tecau. 

La Guvern a fost convocat Comandamentul de Urgenta pentru inundatii, la ora 16.00.

“Inundatiile de ieri s-au datorat ploilor anbundente si debitului mare a raurilor. Debitul unui rau care avea 5-6 litri/mp a atins 200 l/mp in jumatate de ora”, a precizat Florin Tecau.

Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a prezentat, miercuri, cel mai recent bilant al inundatiilor produse in ultimele 24 de ore in Romania, acesta precizand ca pana la ora intocmirii raportului se inregistrau doua persoane decedate si trei disparute. De asemenea, el a anuntat ca un nou Cod Portocaliu se afla in vigoare, acesta vizand judetele Caras-Severin, Mehedinti si Dolj.

Mondo News a transmis in format Live Text declaratiile ministrului Gabriel Oprea.

UPDATE DECLARATII GABRIEL OPREA: “In ultimele 24 de ore efectivele MAI au intervenit cu forte suplimentare si elicoptere pentru salvarea persoanelor aflate in pericol. Am dispus mobilizarea a peste 2.200 de pompieri, jandarmi si politisti care au avut ca prioritate salvarea si evacuarea persoanelor aflate in zone de risc. Am dispus pregatirea de forte suplimentare. Peste 1.100 de locuinte au fost inundate. In urma interventiilor au fost salvate 400 de persoane. Dintre acestea, in localitatea Vaideeni din Valcea 210 oameni au fost scosi din zonele de risc. In mai multe localitati oamenii aflati in zone de risc au fost cazati in spatii puse la dispozitie de autoritati sau la rude. Am dispus scoaterea din rezerva de stat de alimente si saltele. Peste 2000 tone de ajutoare au fost transportate cu elicoptere in zonele de risc. Gorj si Valcea sunt cele mai afectate judete. Acum fortele MAI desfasoara actiuni de cautare ale persoaneleor disparute. Aproape 2.000 de jandarmi si politisti sunt in desfasurare in actiuni de interventie in Dolj, Gorj, Dambovita, Arges si Valcea. In zona Ranca se desfasoara o actiune de cautare. In urma cu putin timp am primit de la ANM avertizari meteo Cod Portocaliu pentru judetele Caras-Severin, Mehedinti si Dolj, ca urmare actiunile noastre vor fi mentinute. Ieri se raportase dece3sul unei persoane, nu s-a gasit trupul, se cauta alte trei persoane disparute”.

Joi va avea loc o sedinta de Guvern in care se vor aloca primele sume de bani pentru persoanele afectate de ape. Pana la aceasta ora s-a intervenit cu reprezentanti ai inspectoratelor pentru situatii de urgenta in toate zonele afectate de viituri. 

COD ROSU de inundatii in judetele Olt, Teleorman si Arges. Circulatie blocataa pe mai multe drumuri

Hidrologii au extins codul rosu de inundatii pe raurile Vedea si Cotmeana, in judetele Olt, Teleorman si Arges, avertizarea fiind valabila pana joi, la ora 08.00. Pe cele doua rauri pot fi depasite cotele de pericol, ca urmare a propagarii viiturilor formate anterior. Circulatia rutiera este blocata pe mai multe drumuri din judetele Valcea, Hunedoara si Arges, din cauza viiturilor si a alunecarilor de teren.

Circulatia rutiera este blocata pe mai multe drumuri din judetele Valcea, Hunedoara si Arges, din cauza viiturilor si a alunecarilor de teren, a anuntat miercuri Centrul Infotrafic din Politia Romana.

In judetul Valcea, circulatia este in continuare intrerupta pe DN65C, in zona Maldaresti, iar pe DN7A Brezoi – Voineasa, traficul a fost permis pentru scurt timp, pe un fir, in zona Malaia, insa drumul ramane inchis. in orasul Calimanesti, inca se curata partea carosabila, iar traficul rutier se desfasoara pe centura ocolitoare, respectiv DN7CC, se arata intr-un comunicat de presa al Centrului Infotrafic.

In judetul Hunedoara, este blocata circulatia pe DN7A, in zona orasului Petrila, intre kilometrii 96 si 105.

In judetul Arges, traficul rutier este inchis pe DN67B Pitesti – Dragasani, in zona Vedea, unde un podet a fost afectat de viitura. Un alt pod a fost avariat in urma cu doua luni, la intrarea in localitatea Poiana Lacului dinspre Pitesti, la kilometrul 175+900.

De asemenea, pe DN7 Pitesti – Ramnicu Valcea nu este permis accesul autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone, din cauza unei alunecari de teren produse in zona Dedulesti. Rutele ocolitoare pentru traficul greu sunt: DN64 Ramnicu Valcea – Ganeasa, DN65 Ganeasa – Slatina -Pitesti, DN1 Vestem – Brasov, DN1A Brasov – Ploiesti – Bucuresti.

Circulatia feroviara este in continuare intrerupta pe sectia de cale ferata 906, intre Pitesti si Curtea de Arges, in zona localitatii argesene Borlesti, dupa ce un tren a deraiat marti, in jurul orei 16.50, din cauza unei viituri. 

Potrivit noii avertizari emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, ca urmare a evolutiei situatiei hidrometeorologice din bazinul superior al raului Vedea, se mentine si se extinde avertizarea cod rosu, incepand de miercuri, ora 08.00, pe Vedea si pe afluentul sau Cotmeana, din judetele Olt, Teleorman si Arges.

Pe cele doua rauri pot fi depasite cotele de pericol, ca urmare a propagarii viiturilor formate anterior.

Raurile Gilort, in amonte de statia hidrologica Targu Carbunesti (judetul Gorj), Lotru (judetul Valcea), Oltet si afluentul sau Cerna (judetele Gorj, Valcea si Olt) au fost sub avertizare cod rosu de inundatii, de marti, ora 23.00, pana miercuri, la ora 09.00.