BILANT MAI. Basescu le cere politistilor sa refuze suportul politicienilor

UPDATE DECLARATIILE LUI BASESCU LA BILANTUL MAI: Presedintele Traian Basescu a spus, la bilantul MAI, ca are convingerea ca lupta impotriva grupurilor de crima organizata va continua, pentru ca astfel de grupuri sa inteleaga tot mai bine ca e grea viata de infractor, la fel cum este grea si viata politicienilor infractori cand institutiile isi fac treaba.

Prezent la sedinta de bilant a Ministerului Afacerilor Interne, presedintele Traian Basescu i-a felicitat pe politistii de la Crima Organizata pentru rezultatele lor.

“Am convingerea ca veti continua lupta impotriva grupurilor de crima organizata si astfel de grupuri vor intelege tot mai bine ca e grea viata de infractor intr-o Romanie in care Politia isi face treaba, la fel cum si viata politicienilor infractori este grea atunci cand institutiile isi fac treaba”, a afirmat seful statului.

Citeste si: Basescu a facut referire la ancheta Nana in discursul sustinut la bilantul MAI

UPDATE DECLARATIILE LUI BASESCU LA BILANTUL MAI: Totodata, presedintele Basescu a facut apel la adresa politistilor, cerandu-le ca de acum inainte sa refuze dependenta carierei lor de suportul vremelnic al politicienilor, pentru ca dependenta politica ii “leaga de maini” in activitate si deciziilor lor.

“Multi dintre inspectorii sefi din conducerea inspectoratelor sunt oameni de toata isprava (…) Din pacate, niciun guvern in ultimii 20 de ani nu a fost interesat sa depolitizeze complet conducerea inspectoratelor. Influenta organizatiilor de partid locale, influenta structurilor politice locale a fost pentru unii determinanta in evolutia in cariera. Vreau sa stiti ca e gresit si e marea vulnerabilitate si pentru politisti, si pentru jandarmi, si pentru DGIPI”, a afirmat presedintele Traian Basescu, la bilantul MAI.

“Atat timp cat evolutia in cariera, in profesie e determinata de cat de bine sunt cu presedintele de CJ, cu presedintele organizatiei de partid care se afla la guvernare, carierea dumneavoastra nu se mai dezvolta frumos, si poate eu nu-mi dau seama, poate ministrul nu-si da seama, poate seful de departament nu-si da seama, dar cu siguranta seful Politiei isi da seama si mai ales colegii de langa care ai plecat peste noapte in functii mari si cu grade mari isi dau seama”, a continuat seful statului.

Presedintele a precizat ca “orgoliul profesional pentru un politist trebuie sa fie reusita in cariera pe rezultate, si nu pe sprijin politic”.

“Subliniez, e un lucru care s-a intamplat in toate guvernarile. si eu simt cel mai bine – cum se schimba ministrul, vin valuri de propuneri de generali, ca si cum cei facuti inainte nu mai sunt buni”, a adaugat Traian Basescu.

“Fac apel la dumneavoastra la a refuza de acum inainte dependenta carierei de suportul vremelnic pe care vi-l poate da un politician. (…) Dependenta politica va leaga de maini in activitate, va face dependenti in deciziile dumneavoastra, va face sa nu va puteti indeplini misiunea pentru ca striga politrucul caruia ii datorati sprijinul”, a afirmat presedintele Basescu.

STIRE INITIALA: Presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta si ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Oprea, participa, marti, la bilantul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI). La sosire, acestia au fost intampinati cu onoruri militare si cu imnul national.

S-a inregistrat si o premiera. Premierului Victor Ponta i s-a prezentat onorul, desi regulamentul spune ca acesta este intonat o singura, doar pentru cea mai inalta functie in stat. Cateva momente mai tarziu a sosit si presedintele Traian Basescu, astfel ca onorul a fost prezentat pentru a doua oara.

Basescu si Ponta au intrat mai apoi in sediul MAI, unde sustin un discurs. La eveniment sunt prezenti procurorul general Tiberiu Nitu, vicepremierul Liviu Dragnea, dar si seful SRI, George Maior.

UPDATE DECLARATII BASESCU: 

“Este un moment pe care tot personalul ministerului il asteapta cu speranta, este speranta intr-o buna apreciere a muncii anului trecut. MAI are un bilant pozitiv al anului 2013. Un an nu atat de dificil ca 2009, 2010, chiar 2011, dar nu a fost un an usor. Lucurile par a se complica acum, pentru ca MAI nu este un minister oarecare. Evolutiile regionale ne arata ca in acest moment structurile MAI trebuie sa-si ridice nivelul de vigilenta de la cel obisnuit catre… putin mai sus. Datorita situatiei regionale, primul semnal pentru 2014 este cresterea nivelului de securitate si protectie. Datele pe care le detine MAI sunt de interes pentru orice stat, mai ales pentru cele mai putin prietene”, a declarat Basescu.

“De asemenea, anul acesta trebuie sa reusim implementarea celor doua coduri. Personalul MAI trebuie protejat de coruptie. Aceasta institutie va deveni de elita atunci cand va scapa de petele de coruptie care sunt pe toata structura de sus pana jos. Nu dau exemple pentru ca as nedreptati. Este necesara curatarea interna. Si un mesaj pentru cei de la nivelul judetelor si urmaresc acest bilant. Multi dintre inspectorii sefi sunt oameni de toata isprava, din pacate, niciun Guvern in ultimii 20 de ani nu a fost interesat sa depolitizeze complet conducerea inspectoratelor. Influenta organizatiilor de partid locale, a structurilor politice locale a fost pentru unii determinanta in evolutia in caeriera. Este gresit si este marea vulnerabilitate si pentru Politie si pentru Jandarmerie si pentru DGIPI. Atata timp cat evolutia in cariera si profesie este determinata de cat de bine sunt cu presedintele CJ sau a presedintelui de partid, cariera nu se mai dezvolta frumos. Poate eu sau ministru nu ne dam seama, dar cu seama seful politiei isi da seama si mai ales colegii de la care ai plecat peste noapte in functii mari”, a mai spus Basescu.

Afla aici cum au stat Basescu si Ponta la bilantul MApN

stirea se actualizeaza