Bilantul activitatii CSM pe 2015: Crestere ingrijoratoare a numarului de ACTIUNI DISCIPLINARE

Numarul de ACTIUNI DISCIPLINARE impotriva unor MAGISTRATI a inregistrat anul trecut o CRESTERE INGRIJORATOARE, potrivit raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pe 2015.

“Astfel, pe rolul Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara au fost inregistrate 42 de actiuni disciplinare, iar pe rolul Sectiei pentru procurori in materie disciplinara au fost inregistrate 11 actiuni disciplinare. Aplicarea sanctiunii disciplinare a excluderii din magistratura, in 2015, pentru un numar de sase judecatori conduce la concluzia cresterii eficientei activitatii Directiei pentru judecatori din cadrul Inspectiei Judiciare si a gradului de responsabilitate si fermitate a Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului. Insa, dincolo de procesul sanctionator, este necesara adoptarea unor masuri mai ample de prevenire a unor astfel de abateri”, a spus, miercuri, presedintele CSM Marius Tudose, care a prezentat raportul.

El a precizat ca, in 2015, obiectivul prioritar al CSM a fost consolidarea institutionala a autoritatii judecatoresti.

“Sub acest aspect, au fost reluate si intensificate demersurile necesare initierii, de catre ministrul Justitiei, a procedurilor de modificare legislativa in legatura cu propunerile formulate de Consiliu in perioada 2011-2014, a celor determinate de deciziile Curtii Constitutionale, precum si a celor rezultate prin reevaluarea, in termeni de actualitate, a legilor justitiei (Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea sistemului judiciar si Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii)”, a declarat presedintele CSM.
Potrivit lui Tudose, principala caracteristica a activitatii CSM pe parcursul anului 2015 a fost perseverenta orientare spre proiecte concrete si aplicate, sustinute riguros prin actiuni si activitati de tip rezultat.

“Aceasta maniera de lucru a permis nu numai identificarea riscurilor si vulnerabilitatilor asociate perpetuarii sau ignorarii acestor disfunctii, cat, mai ales, proiectarea unor masuri care sa contribuie la asigurarea legalitatii, eficientei, transparentei si predictibilitatii activitatii sistemului judiciar si institutiei Consiliului, atat din perspectiva resurselor, cat si din perspectiva mecanismelor de decizie, evaluare si control”, a spus el.

CITESTE SI: A fost ales noul PRESEDINTE al CONSILIULUI SUPERIOR al MAGISTRATURII. UPDATE

Presedintele CSM a precizat ca o alta prioritate a anului 2015 a fost elaborarea unui punct de vedere comun al sistemului judiciar, inclusiv prin promovarea de amendamente propuse de Consiliu, in legatura cu numeroasele si diversele propuneri de modificare si completare a Codului penal si Codului de procedura penala, in vederea adaptarii prevederilor continute, in acord cu deciziile Curtii Constitutionale, la realitatile si necesitatile rezultate din aplicarea lor practica.

Potrivit raportului, una dintre modificarile operate o constituie corelarea indicatorilor de eficienta a activitatii judecatorilor cu indicatorii pe baza carora se apreciaza eficienta si eficacitatea activitatii instantelor. In ceea ce priveste evaluarea eficientei activitatii desfasurate de procurori, indicatorii relevanti se vor raporta la volumul de activitate a Parchetului in sectorul in care isi desfasoara activitatea magistratul evaluat.

“Pe parcursul anului 2015 au fost operate frecvente interventii normative la nivelul Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti si al Regulamentului de organizare si functionare al Consiliului in scopul punerii in concordanta cu textele legislatiei primare si secundare care au suferit de-a lungul timpului unele modificari sau completari, precum si in scopul ordonarii si cresterii acuratetii textelor propriu-zise, fiind aprobat, in final, un nou Regulament de ordine interioara al instantelor judecatoresti”, a afirmat Marius Tudose.

Conform raportului, la 10 de ani de la infiintarea CSM, 2015 a fost un an al definitivarii componentei de reglementare secundara in ceea ce priveste organizarea, functionarea si gestionarea carierei in conformitate cu statutul asociat resurselor umane proprii institutiei: personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, functionari publici si personal contractual, in paralel asigurandu-se si reorganizarea functionala, un management stabil si ocuparea judicioasa a schemei cu personalul adecvat.

“De asemenea, anul 2015 a reprezentat un an de varf in ceea ce priveste implicarea Consiliului in activitati din domeniul programelor cu finantare europeana si internationala, fiind finalizate trei proiecte in cadrul Programului de Cooperare Elvetiano-Roman pentru reducerea disparitatilor economice sociale in cadrul Uniunii Europene. In aceeasi perioada de referinta s-au derulat doua proiecte si s-a obtinut finantarea, fiind initiate alte cinci proiecte in cadrul Mecanismului Financiar Norvegian”, a informat Tudose.

Sursa foto: romaniacurata