BILANT DNA pe anul 2015. KOVESI: 431 milioane euro reprezinta mita de anul trecut. Numarul dosarelor de realizat a depasit 11.000. UPDATE

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) va prezenta, joi, incepand cu ora 11:00, la Sala de Marmura a Cercului Militar National, RAPORTUL ANUAL de activitate pe anul 2015, anunta DNA, intr-un comunicat. Presedintele KLAUS IOHANNIS si premierul DACIAN CIOLOS vor participa la prezentarea bilantului DNA, potrivit Agerpres.

UPDATE 11.40: DECLARATIE DACIAN CIOLOS

In ultimii 25 de ani, Romania s-a confruntat cu un fenomen de mare amploare al coruptiei. Acolo unde viata politica si administratia trebuiau sa actioneze in interes public am asistat la acapararea statului de catre corupti. A devenit clar ca mai devreme sau mai tarziu coruptia se pedepseste.

Raportul MCV arata o crestere a sesizarilor din partea populatiei. Cresterea increderii in institutii e posibila doar daca exista un angajament comun parlament – guvern – sistem judiciar. Puterea executiva poate contribui cu un cadru legislativ stabil, sa creeze cadrul pentru un management profesionist.

Pregatim lansarea noii strategii anti-coruptie. E important ca in perioada urmatoare Romania sa aloce mai multe resurse prevenirii coruptiei si educatiei. Trebuie sa ne gindim tot mai serios ca tinerii de azi vor reinnoi in timp clasa politica si corpul functionarilor. E evident ca aceste obiective nu pot fi atinse daca sectorul public e atins de coruptie.

Actiunile de combatere a coruptiei dau rezultate. Sunt constient ca reforma administratiei publice va contribui la reducerea sau eliminarea unor focare de coruptie din administratie. Teama de a asuma decizii, de multe ori de frica DNA cum s-a impamintenit in ultima perioada, poate veni din lipsa de claritate sau transparenta a cadrului legislativ.

Cred ca teama de DNA nu e din cauza DNA, ci din cauza incapactitatii noastre de a tine pasul cu progresul DNA.  Luam masuri pentru recuperarea prejudiciilor. In iunie, Agentia speciala va fi operationala. Operationalizarea agentiei va veni in sprijinul masurilor DNA de inghetare a bunurilor obtinute prin coruptie.

UPDATE 11.30: DECLARATIE KLAUS IOHANNIS

Va felicit pentru bilantul din 2015. Prin prezenta mea aici vreau sa dau inca o data un semnal puternic de sprijin pentru lupta anticoruptie si statul de drept. De la an la an, acitivitatea DNA a devenit tot mai eficienta. Sunteti un model de institutie functionala si ati creat un standard de performanta. Ati castigat aprecierea cetatenilor, care isi doresc sa traiasca intr-o societate dreapta, fara coruptie

Rezultatele dvs, apreciate si dincolo de granite, sunt o garantie ca procesul de consolidare a statului de drept se afla pe drumul cel bun. Remarc mentinerea stabilitatii cadrului legislativ si faptul ca s-a evitat pericolul unor legi precum amnistia, gratierea. Incuviintarea de catre Parlament ramane insa un capitol cu restante periodice. Imunitatea parlamentara nu are voie sa se transforme intr-o piedica.

Recuperarea prejudicilor ramane o tema importanta. Nu putem permite ca persoane imbogatite prin incalcarea legii sa se bucure de foloasele necuvenite. Cred ca avem nevoie de actiune coerenta din partea autoritatilor si trebuie operationalizate cu adevarat institutiile. Anul trecut au fost trimise in judecata 497 de persoane cu functii, dintre care 32 de demnitari. Asta ne arata ca flagelul coruptiei continua sa afecteze profund societatea.

De aceea, lupta anticoruptie nu s-a terminat, ci trebuie sa continue cu motoarele turate la maximum. In paralel, cred ca e necesara dezvoltarea unor politici publice si a unei legislatii care sa puna accent pe educarea populatiei privind coruptia, dar si pentru prevenire. Pe langa caracterul judiciar si punitiv, lupta anti-coruptie trebuie sa capete si o dimensiune educativa .

Strategia anticoruptie aflata in lucru la Ministerul Justitiei va insista asupra masurilor de preventie. Activitatea DNA are si un alt efect, resimtit deja la nivel profund: a inceput sa schimbe societatea la nivel de mentalitati si practici. Chiar si ale elitei politice si administrative: legea e aceeasi pentru toti, coruptia e inacceptabila. DNA a arata ca aceste principii nu sunt simple deziderate, ci trebuie si pot deveni realitate. O societate cladita pe acest fundament are mai multe sanse de prosperitate.

Veti avea in mine un partener. Am convingerea ca veti continua eforturilor pentru consolidarea statului de drept Va urez succes in activitate.

UPDATE 11.10: DECLARATII LAURA CODRUTA KOVESI

La bilantul de azi participa procurori, politisti, specialisti, grefieri, precum si invitati din institutiile cu care colaboram. Anul trecut am prezentat cele mai mari cifre de la infiintarea institutiei. Anul acesta cifrele sunt mult mai mari.

Au fost trimisi in judecata de 5 ori mai multi ministri si parlamentari decat acum doi ani. Am instituit masuri asiguratorii de aproape jumatate de miliard de euro. Evolutiile pozitive ne dau imaginea unei institutii care actioneaza curajos si eficient. Aceste rezultate ne obliga sa lansam o discutie despre necesara reforma a statului in privinta prevenirii coruptiei.

Dosarele ne arata ca nu am prins toti coruptii. Coruptii ne arata o vulnerabilitate. Mecanismele se repeta. Exista sectoare in achizitiile publice in care coruptia e generalizata. Faptele de coruptie au efecte directe asupra noastra, a tuturor. In multe cazuri, sumele date mita sunt obtinute prin evaziune fiscala. Astfel, banii de salarii sau investitii intra in buzunarele functionarilor corupti.

Cetatenii sunt afectati de calitatea drumurilor, cand receptia drumurilor se face dand mita. In dosarele trimise in judecata, 431 milioane euro reprezinta sumele date mita – adica aproape bugetul pentru cofinantarea bugetului de autostrazi in 2016, 2017, 2018.

Sunt tot mai multe condamnari, mai multe dosare. Rezultatele anchetelor DNA trebuie sa fie un semnal puternic. E necesara o strategie anti-coruptie. Exista institutii publice in care coruptia creste in fiecare an. S-a triplat numarul de cazuri fata de cei care gestioneaza banul public.

O treime din numarul sefilor de CJ sunt trimisi in judecata. E o coincidenta? Cu siguranta e rezultatul procedurilor netransparente de achizitii. In continuare se vor folosi banii cetatenilor pentru cumparat aparatura medicala de la firme de apartament.

Recuperarea produselor infractiunilor a fost o componenta importanta in 2015. A crescut gradul de recuperare. Au fost luate masuri asiguratorii de aproape jumatate de miliard de euro. Unii condamnati beneficiaza de complicitatea unor autoritati. DNA a trimis peste 110 cereri de comisii rogatorii internationale. Este cel mai mare numar de la infiintare. Probele obtinute astfel arata ca nici un infractor nu trebuie sa se simta in siguranta

In dosarele DNA cu decizii definitive statul roman are de recuperat circa 200 milioane euro. Este important ca hotararile definitive sa fie executate. Sa nu uitam ca aceste sume apartin bugetului de stat si trebuie utilizate in folosul societatii. Activitatea procurorilor DNA se face sub controlul judecatorilor. 970 inculpati au fost condamnati definitiv. Pentru prima data in ultimii ani, procentul de achitari a scazut la 7,63%.  Durata de judecare a scazut, Justitia depune un efort urias pentru investigare si solutionare.

Apoi, vedem deseori cum unii condamnati nu executa integral pedeapsa. Unii sunt eliberati folosind tertipuri administrative. Aceasta duce la scaderea autoritatii statului. Practica judiciara e neunitara.

Am solicitat recurs in interesul legii ca ICCJ sa decida daca un condamnat poate fi eliberat anticipat fara sa fi fost recuperat integral prejudiciul. Uneori, oamenii ar vrea ca DNA sa rezolve si probleme pe care nu le avem in jurisdictie Trebuie actiuni preventive anti-coruptie. Principala provocare e cresterea continua a volumului de activitate. Numarul dosarelor de realizat a depasit 11.000. Fiecare procuror a avut de solutionat in medie peste 100 de dosare.

Avem de solutionat peste 7.100 de cauze in acest moment, dublu fata de cat putem solutiona intr-un an. O solutie e cresterea numarului de procurori si politisti. Trebuie acceptat ca nu putem astepta mai mult de la procurori fara strategii de prevenire a coruptiei.

Este necesara o interventie legislativa, dar aceasta nu trebuie sa afecteze competentele procurorilor. Ne dorim sa fim consultati cand e vorba despre modificarea legislatiei. A fost vitala interventia cetatenilor si a societatii civile.

Rezultatele obtinute se reflecta si in schimbarea modului in care publicul se raporteaza la DNA: peste 86% din dosarele inregistrate anul trecut se bazeaza pe sesizari ale persoanelor fizice si juridice sau ale unor institutii. DNA se bucura de o incredere de 61%. La fel ca si anii anteriori, activitatea DNA a fost apreciata si de Comisia Europeana in raportul MCV.

O alta caracteristica a anului 2015 a fost eficienta cooperarii cu principalele institutii partenere, carora le multumesc le multumesc ambasadelor pentru sprijinul si suportul constant. In 2016, prioritatile DNA vor viza si coruptia in administratia publica locala, in institutiile de control si cele de executare a pedepselor, frauda cu fonduri UE, recuperarea prejudiciilor si confiscarea extinsa.

Toate aceste rezultate pozitive nu ar fi fost posibile fara contributia procurorilor, politistilor si specialistilor. Le multumesc. Dragi colegi, va multumesc pentru efortul din acest an, pentru solidaritatea, curajul si determinarea cu care ati lucrat. Sunteti cel mai important capital al institutiei. A fost un an greu, in care am fost atacati constant.

S-a incercat si se incearca schimbarea procedurilor. Munca noastra i-a nelinistit si deranajat pe cei care credeau ca functia este o garantie a intangibilitatii. Am avut alaturi de noi in aceasta lupta cel mai important aliat: cetatenii Romaniei. Sunt mii si mii de oameni alaturi de noi. Sunt acei oameni cinstiti care vor o societate cladita pe corectitudine. Sunt acei oameni care acum cateva luni au strigat in strada “Coruptia ucide”.

Sa anchetam coruptii indiferent de functie si de avere. Sa indeplinim asteptarea societatii de a avea o Romanie fara coruptie. Pentru asta insa, toti din aceasta sala va trebui sa ne propunem acelasi lucru.

STIRE INITIALA

Activitatea DNA a fost marcata in anul 2015 de o serie de ”premiere” pentru Justitia din Romania: anchetarea si ulterior trimiterea in judecata a unui prim-ministru in functie – Victor Ponta si retinerea unui judecator al Curtii Constitutionale – Toni Grebla, si a primarului Capitalei, Sorin Oprescu.

Tot anul trecut s-a inregistrat cel mai mare numar de demnitari trimisi in judecata si s-a cerut incuviintarea pentru retinerea si arestarea preventiva a unui ministru in functie – ministrul Finantelor, Darius Valcov. In 2015 au fost retinuti si trei primari de sector din Capitala – Marian Vanghelie (sectorul 5), Andrei Chiliman (sectorul 1) si Cristian Popescu Piedone (sectorul 4).

“Intre persoanele trimise in judecata pana la data de 30 noiembrie (11 luni ale anului 2015) figureaza patru persoane care au detinut functia de ministru, 20 actuali sau fosti membri ai Parlamentului, 24 de persoane cu functie de autoritate la nivel local (14 primari de municipii, noua presedinti de consilii judetene si un prefect), precum si o persoana care, la data trimiterii in judecata, detinea functia de prim-ministru. Au existat situatii in care aceeasi persoana, avand una din functiile sus mentionate, a fost trimisa in judecata in dosare diferite. Din estimarile preliminare, comparativ cu anii precedenti, reiese ca este cel mai mare numar de demnitari trimisi in judecata in decursul unui an. Potrivit estimarilor aferente celor 11 luni ale acestui an, rata de condamnare in dosarele DNA se mentine la nivelul de 90%, ceea ce arata calitatea probatiunii pe care se construiesc cauzele penale, precum si profesionalismul procurorilor care lucreaza la DNA”, se arata intr-o informare a DNA.

Sursa foto: adevarul