BILANTUL MAPN pe 2015: KLAUS IOHANNIS si DACIAN CIOLOS, PREZENTI. Declaratiile presedintelui. UPDATE

MINISTERUL APARARII NATIONALE, prin vocea ministrului MIHNEA MOTOC, isi prezinta, joi, BILANTUL activitatii pe 2015. La sedinta de BILANT vor fi prezenti presedintele KLAUS IOHANNIS si premierul DACIAN CIOLOS.

UPDATE 11.50: Principalele declaratii ale presedintelui KLAUS IOHANNIS: 

“Avem astazi un acord politic pentru a aloca 2% din PIB la Aparare in urmatorii 10 ani MApN are un rol esential in noua strategie de aparare. Din 2015 avem o noua lege privind planificarea apararii care ofera fundamentul unei noi gandiri a apararii la nivel national, in acord cu NATO.

Cred ca actiunile noastre in materie de securitate nationale si aparare trebuie sa aibe in vedere constructie Romaniei puternic in Europa si in lume. Pentru 2016, principala tema este sa continuam si sa ducem la urmatorul nivel ce am inceput in 2015: noua strategie de aparare, parteneriatele strategice locale si internationale.

Realitatea in care traim ne arata permanent importanta unor parteneriate solide in materie de aparare. Asteptarile de performanta pe care le avem de la armata noastra trebuie insotite de existenta dotarilor necesare.

Din perspectiva politicii externe si de securitate, unul dintre cele mai importante evenimente din acest an este participarea Romaniei la summitul NATO din Varsovia. Ca presedinte, intentia mea este ca impreuna cu institutiile responsabile – MAE, MApN – sa generam un mandat puternic si ambitios pentru Romania. Sustinem intarirea rolului aliantei in domeniul apararii colective. Prezenta aliata pe teritoriul national va trebui sa fie insotita de operabilizarea unitatilor aliate locale”.

STIRE INITIALA

Achizitia celei de-a doua escadrile de avioane multirol F-16 si o flota NATO in Marea Neagra se numara printre prioritatile apararii din Romania. MApN a trimis deja cererile de oferta pentru F-16 catre cinci tari membre NATO, dupa ce o prima escadrila de avioane second-hand a fost achizitionata de la Portugalia. Printre realizarile de anul trecut se numara infiintarea a doua centre NATO in Romania, potrivit postului de televiiziune amintit.

Sursa foto: REALITATEA