BILANTUL PARCHETULUI GENERAL: DECLARATII AUGUSTIN LAZAR si KLAUS IOHANNIS

Presedintele Klaus Iohannis va participa marti, incepand cu ora 11:00, la sedinta de bilant a Ministerului Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pe anul 2016, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

UPDATE 3: Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat marti ca gratierea nu ar trebui sa se aplice celor care au comis fapte de coruptie si nici atunci cand prejudiciile nu au fost recuperate, transmite Agerpres. Prezenta marti la sedinta bilantului activitatii Ministerului Public, Laura Codruta Kovesi a fost intrebata de jurnalisti ce parere are despre amendamentele propuse de presedintele Comisiei juridice, Serban Nicolae, privind gratierea unor fapte de coruptie. 

“Nu as vrea sa comentez amendamentul vreunui parlamentar. Pot sa spun ca, in ceea ce priveste proiectul privind gratierea, noi am transmis punct de vedere la CSM si ne insusim in totalitate toate obervatiile tehnice la acel moment. In subsidiar, pot sa va spun ca, in opinia noastra, gratierea nu ar trebui sa se aplice celor care au comis fapte de coruptie si, totodata, nu ar trebui sa se aplice atunci cand prejudiciile aduse statului nu au fost recuperate”, a spus Kovesi. 

La randul sau, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat ca a aflat din presa de initiativa lui Serban Nicolae.  “Ministerul Justitiei a dat aviz pe proiectul initial si ne mentinem avizul dat la momentul respectiv. Inteleg ca este initiativa domnului senator Serban Nicolae. Este o initiativa personala, nu este a Ministerului Justitiei. Sa o sustina dansul”, a afirmat ministrul Justitiei.

UPDATE 2: DECLARATIA lui KLAUS IOHANNIS:

– Va felicit pentru activitatea de anul trecut. Bilantul vorbeste de la sine. Aproape 570 de mii de dosare solutionate, 47.000 de rechizitorii, peste 63.000 de inculpati trimisi in judecata. Sunt cifre impresionante.

– Principala misiune este garantarea respectarii legii. E o activitate esentiala in orice democratie consolidata. Reprezentarea societatii si apararea ordinii de drept nu pot fi concepute fara asigurarea drepturilor si libertatilor cetatenilor.

– Justitia este in primul rand un serviciu public. Consolidarea de la an la an a increderii cetatenilor in justitie e un semnal ca democratia se consolideaza.

– Romanii devin tot mai vigilenti si mai hotarati sa isi apere drepturile. Asteptarile publice sunt din ce in ce mai mari. E important sa ramaneti loiali Constitutiei: Nimeni nu e mai presus de lege. Sa va exercitati atributiile cu obiectivitate, fara a fi influentati de calitatea persoanelor cercetate.

– MCV se va incheia cand obiectivele vor fi atinse. Incercari de a reveni la situatii anterioare reformei, punerea sub semnul intrebarii a deciziilor judecatoresti si a independentei magistratilor nu fac decat sa incetineasca progresul.

– Progresul sa fie ireversibil, e al doilea an in care nu exista recomandari pentru MP in MCV.

– Atacurile la adresa procurorilor si judecatorilor au cunoscut o crestere ingrijoratoare. Apararea independentei si reputatiei magistratilor sunt cat se poate de necesare. O democratie consolidata si un stat de drept nu pot fi imaginate in absenta unui sistem judiciar independent si imun la presiunea politica.

– Romanii au aratat fara echivoc ca isi doresc sa traiasca intr-o tara eliberata de coruptie, care pune pe primul plan legea, regulile si nu abuzurile.

– Provocarile pot fi lesne depasite.

– Apreciez foarte mult faptul ca MP face eforturi sustinute pentru restabilirea adevarului si pentru tragerea la raspundere a celor vinovati de crimele comise in timpul comunismului si in perioada tulbure care a urmat. Astept finalizarea anchetelor din timpul Revolutiei si Mineriadelor asa cum scrie la carte: prin decizii clare, rapide, temeinice si legale.

– Aveti in mine un partener in efortul de a face Romania o democratie consolidata, in care justitia se infaptuieste in mod egal pentru toti.

Va doresc succes!

UPDATE 1: Procurorul general, Augustin Lazar, prezinta raportul de activitate al Ministerului Public pe anul 2016:

– Este un moment important, e un raport jubiliar – al 155-lea raport de activitate pe care Ministerul Public il prezinta. E onorant pentru noi sa avem o istorie si o traditie impresionanta.

– Anul 2016 a fost unul de mare angajament. In planul organizatori, e de remarcat procedura transparenta de numire a procurorilor sefi. In plan operativ – realizarile in marile cazuri, toate in conditii de instabilitate legislative. Deciziile CCR au impus reajustari permanente ale dreptului penal.

– Parchetul General a reprezentat interesele societatii, a aparat ordinea de drept. A impus standarde pentru functionarii publici.

– Am dezvoltat strategia nationala anticoruptie, de reforma a sistemului judiciar, si un program propriu pentru eficienta procurorilor.

– In 2016 am eficientizat activitatea MP printr-un program clar sustinut de 2 piloni principali: dezvoltarea culturii institutionale, pentru care am infiintat Consiliul Stiintific si am incurajat procurorii in activitatea de cercetare.

– Parchetul General are forta de a instrumenta dosare de buna calitate. Independenta magistratilor e in primul rand data de pregatirea profesionala.

– Am eliminat fenomene nocive: nepotismul, prestatia de slaba calitate. Am promovat actiunea disciplinara impotriva celor care nu se conformeaza principiilor de deontologie.

– S-au aplicat aceleasi standarde cand a fost vorba despre magistrati.

– Mai multe parchete de pe langa judecatorii au functionat temporar cu un singur procuror sau fara procuror titular. O reforma e necesara, discutam de ani de zile despre aceasta chestiune. Sa facem o erforma pentru o justitie a mileniului 3, nu cu una veche.

Nu mai au ce cauta instante si parchete in care procurorii lucreaza dosare putine, in timp ce la centrele de judet justitiabilii asteapta.

– Media de varsta a procurorilor este de 42 de ani, iar proportia colegelor este de peste 50%.

– Media dosarelor de solutionat pe procurori este profund disproportionata: 3.451 la Viseu de sus la 328 dosare pe procuror la Orsova. Reforma e strict necesara. Am adoptat solutia preluarii unor dosare de parchetele superioare, e nevoie de o interventie legislativa.

– In 2016 au fost trimit in judecata 63.762 inculpati persoane fizice, cu 8,2 % mai mult ca in 2015. Cresterea e de 27% comparativ cu 2009.

– Se inregistreaza o scadere de 10% a numarului de inculpati trimis in judecata in arest preventiv. Masura arestarii preventive are un caracter exceptional.

– A crescut numarul de cauze in care s-a dispus controlul judiciar. Ne adaptam la jurisprudenta CEDO.

– Exigenta procurorilor a determinat scaderea cu 5% a ponderii de renuntare la urmarirea penala fata de anul trecut.

– Ponderea maxima o detin infractiunilor contra sigurantei publice. Constanta apare de cativa ani. A crescut violenta impotriva persoanei

– Ponderea infractiunilor de evaziune fiscala: 3%. In realitate ele au o pondere foarte mare. Situatia indica unele carente in identificarea si indreptarea acestor infractiuni.

A crescut violenta in societate, nu numai in Romania.

– A crescut ponderea inculpatilor minori trimis in judecata.

– Numarul inculpatilor trimisi in judecata pentru violente in familie a crescut cu 336%.

Aceste date ne obliga la o profunda reflectie.

– S-a triplat numarul inculpatilor trimisi in judecata pentru coruptie.

– Bugetul a fost satisfacator.

– Au fost solutionate 569.793 de cauze, in crestere cu 8,2%.

– Numarul dosarelor ramase spre solutionare a fost de 1.117.702. Indicatorul este deosebit de important si observat de expertii MCV, el a crescut sub 2%.

– 809 inculpati au fost achitati definitiv, 118 prin dezincriminarea faptei. Doar 30 au fost arestati preventiv, cu 25% mai putin decat in 2015. Ponderea este de 1,3%, ceea ce este un rezultat bun.

– Restituirile dispuse de instanta au reprezentat doar 0,46% din trimiterile in judecata.

– Mai mult de jumatate dintre cauze au fost solutionate in mai putin de 6 luni de la sesizare.

– Activitatea DNA a fost considerabila, caracterizata in MCV ca impresionanta. Remarcam condamnarile definitive pentru coruptie a unor magistrati, parlamentari, demnitari.

– DIICOT a avut rezultate bune, remarcandu-se o crestere a trimiterilor in judecata cu peste 28%. A fost operata cea mai mare captura de cocaina din istorie.

– Tendinta cauzelor de coruptie per total e crescatoare, indicand eficacitatea.

– S-au implinit 10 ani de la MCV, timp in care s-au facut progrese remarcabile.

– Numarul persoanelor fizice trimise in judecata pentru evaziune a crescut, dar insuficient.

– Infractiunea de spalare de bani a inregistrat parametri statistici mult mai buni.

– Activitatea recuperarii prejudiciilor in urma infractiunilor e la fel de importanta ca si pedepsirea faptelor.

– Principalele provocari pentru 2017 sunt:

– Rezultatele au fost substantiale, fiind consecinta eforturilor procurorilor si ofiterilor politiei judiciare.

– Obiective:

– Multumesc.

STIRE INITIALA

Ministerul Public isi prezinta bilantul marti, la ora 11:00, la sediul Institutului National de Statistica.  La eveniment vor participa procurori cu functii de conducere din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directiei Nationala Anticoruptie si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, precum si procurori cu functii de conducere ai unitatilor de parchet din teritoriu, se arata intr-un comunicat al Ministerului Public. 

Sursa foto: realitatea