BIOGRAFIA lui DONALD TRUMP, al 45-lea PRESEDINTE AL STATELOR UNITE ale AMERICII

Omul de afaceri american Donald Trump s-a nascut la 14 iunie 1946, in Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit in New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) si Scoala de business Wharton a Universitatii Pennsylvania (1968). Dupa terminarea studiilor, s-a alaturat companiei imobiliare a tatalui sau, The Trump Organization.

In anii ’80, si-a continuat cariera de om de afaceri, prin dezvoltarea de afaceri imobiliare, investind mai ales in industria hoteliera si a cazinourilor. A construit primul sau zgarie-nori, Trump Tower, o cladire cu 58 de etaje, din New York (1983). A cumparat proprietatea Mar-a-lago din Palm Beach (Florida), a renovat Hotelul Barbizon si 100 Central Park South (1985) si a cumparat Plaza Hotel din New York (1988), potrivit site-ului thefamouspeople.com, citata de Agerpres.

S-a remarcat, in anii ’90, si in domeniul transporturilor aeriene prin cumpararea rutelor Eastern Shuttle, dar si prin investitii in cazinouri (Atlantic City, Taj Mahal Casino). Criza imobiliara din aceasta perioada l-a condus insa la faliment.

In anii 2000, afacerile sale se revigoreaza, relevante in acest sens fiind finalizarea turnului rezidential de 72 de etaje, Trump World Tower (2001), si inceperea constructiei Trump Palace, un complex de cladiri de-a lungul raului Hudson. In paralel, a dezvoltat o serie de afaceri si in industria modei sau in formare profesionala (Trump University sau The Trump Entrepreneur Initiative; 2010).

In prezent, Donald Trump, detine proprietati in Manhattan si este un nume important in domeniul imobiliar din SUA. Cu o avere, estimata la circa 3,7 miliarde de dolari, ocupa pozitia 156 in topul Forbes 400.

S-a remarcat si in zona media, omul de afaceri devenind co-partener al postului de televiziune NBC (2003) si fiind producatorul reality show-ului, “The Apprentice” (2004), mai mentioneaza sursa citata mai sus.

A scris, de asemenea, o serie de carti de literatura motivationala: “Trump: The Art of the Deal”, “Trump: The Art of Survival”, “Trump: The Art of the Comeback” “Trump: Surviving at the Top”, “Trump: How to Get Rich”, “Trump: Think Like a Billionaire: Everything You Need to Know About Success, Real Estate, and Life”, potrivit site-ului https://www.donaldjtrump.com/.

Donald Trump a fost casatorit de trei ori. In 1977, s-a casatorit cu Ivana Zelnickova, cu care a avut trei copii: Donald Trump Jr. (nascut in 1977), Ivanka (nascuta in 1981) si Erik (nascut in 1984). In 1992 a divortat de Ivana Zelnickova, recasatorindu-se cu Marla Maples (1993), cu care are o fiica: Tiffany (nascuta in 1993). A divortat de cea de-a doua sotie in 1999. Din 2005 este casatorit cu manechina slovena Melania Knauss, cu care are un fiu (nascut in 2006). Donald Trump are, de asemenea, sapte nepoti.

S-a implicat in politica, de-a lungul timpului, atat prin activarea in cele doua mari partide din SUA, cat si prin finantarea campaniilor celor doua formatiuni. A facut parte din Partidul Republican pana in 2001, si dupa ce in perioada 2001-2008 a fost membru al Partidului Democrat, s-a reinscris in Partidul Republican, in 2009.

Este candidatul Partidului Republican la alegerile prezidentiale americane din 2016, pentru care si-a anuntat candidatura in iunie 2015 si a fost nominalizat oficial de partid, in iulie 2016. Donald Trump a castigat alegerile primare din cadrul partidului, la 2 martie 2016, acesta aflandu-se in competitie interna de partid cu alti patru candidati: Marco Rubio (senator de Florida), Ted Cruz (senator de Texas), John Kasich (guvernator Ohio) si Ben Carson (chirurg).

Sursa foto: bbc