BIOGRAFIE BORIS NEMTOV: SIMBOLUL REFORMATORILOR RUSI si al OPOZITIEI anti – PUTIN

Fostul vice-premier rus BORIS NEMTOV, ASASINAT la MOSCOVA in noaptea de vineri spre sambata, a fost politicianul simbol al tinerilor reformatori din anii ’90, el devenind intre timp cea mai proeminenta figura a opozitiei fata de actualul presedinte VLADIMIR PUTIN, pe care intentiona sa-l sfideze din nou la un mars anticriza si contra agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei, programat sa se desfasoare duminica, se arata intr-o prezentare a BIOGRAFIEI lui BORIS NEMTOV intocmita de AFP.

BORIS NEMTOV, ucis cu focuri de arma la varsta de 55 de ani chiar in apropierea Kremlinului,  a fost unul dintre liderii miscarii contestatare fara precedent care a marcat in anii 2011-2012 campania electorala a lui VLADIMIR PUTIN, atunci candidat la un al treilea mandat prezidential.

BORIS NEMTOV a fost retinut de mai multe ori de fortele de ordine in timpul manifestatiilor, i s-au facut perchezitii si telefoanele i-au fost puse sub ascultare, dar el nu a incetat niciodata sa critice coruptia ‘sistemului oligarhic’ al Kremlinului.

BORIS NEMTOV, de profesie fizician, si-a inceput cariera politica cu putin timp inainte de destramarea URSS, fiind ales in anul 1990 in Sovietul Suprem. Dupa ce a ajuns guvernator al regiunii Nijni-Novgorod, BORIS NEMTOV a cunoscut o ascensiune fulminanta in timpul presedintiei lui Boris Eltin, devenind liderul generatiei tinerilor ministri reformatori ai Rusiei postsovietice.

CITESTE SI: VIDEO BORIS NEMTOV, lider al opozitiei din Rusia, a fost ASASINAT la MOSCOVA 

In perioada martie 1997 — august 1998, a ocupat postul de vice-premier insarcinat cu sectorul energetic, domeniu foarte ravnit si care i-a adus numeroase critici ca ar fi avut relatii stranse cu oligarhii ce au profitat de pe urma valului de privatizari din anii ’90. Fostul presedinte Boris Eltin, de care era foarte apropiat, a avut intentia sa-l faca urmasul sau politic, dar in final l-a preferat pe fostul sef al KGB-ului, VLADIMIR PUTIN.

Dupa ce a acesta din urma a preluat puterea, BORIS NEMTOV a intrat in opozitie. In anul 1999 a fost ales in Duma de Stat si s-a alaturat partidului liberal SPS, in cadrul caruia a condus o aripa ce s-a remarcat prin criticile virulente la adresa lui VLADIMIR PUTIN.

Opozitia sa fata de puterea de la Moscova a devenit tot mai transanta dupa alegerile legislative din anul 2007, pe care le-a caracterizat drept ‘cele mai necinstite din istoria Rusiei’. Un an mai tarziu, dupa ce a esuat in incercarea de a se prezenta la scrutinul prezidential din pozitia de candidat unic al unei opozitii slabite de diviziunile interne, a decis sa creeze miscarea Solidarnost impreuna cu fostul campion mondial la sah, Gary Kasparov.

Dar ulterior avea sa se alieze in special cu ALEKSEI NAVALNII, un alt adversar inversunat al actualului lider de la Kremlin, BORIS NEMTOV si ALEKSEI NAVALNII devenind liderii manifestatiilor desfasurate la Moscova in iarna 2011-2012.

Dupa ce VLADIMIR PUTIN a fost ales din nou presedinte in mai 2012, BORIS NEMTOV a continuat sa critice cheltuielile excesive ale administratiei si coruptia. Dar influenta acestui veteran al opozitiei ruse, foarte prezent pe retelele de socializare, a scazut in ultima vreme in favoarea lui ALEKSEI NAVALNII, aflat in prezent in detentie dupa ce a fost condamnat saptamana trecuta la 15 zile de inchisoare pentru ca a incalcat interdictia de a participa la manifestatii.

CITESTE SI: BIOGRAFIE: ABDULLAH, REGELE care a tinut ARABIA SAUDITA departe de REVOLTELE din lumea araba

De altfel, BORIS NEMTOV si-a exprimat dorinta de a participa alaturi de ALEKSEI NAVALNII la manifestatia de duminica. ‘Cei care sunteti pentru terminarea razboiului Rusiei cu Ucraina, pentru oprirea agresiunii lui VLADIMIR PUTIN, veniti la Marsul Primaverii’, a fost una dintre ultimele sale declaratii facute vineri seara la postul de radio Eho Moskvi, inainte de a fi asasinat.

Anticipand ca principalele suspiciuni pentru aceasta crima se vor indrepta catre Kremlin, mai ales ca apropiatii lui BORIS NEMTOV sustin ca el a primit recent amenintari cu moartea si ar fi spus ca presedintele VLADIMIR PUTIN vrea sa-l ucida, acesta din urma a reactionat prompt dupa asasinat, afirmand, prin intermediul purtatorului sau de cuvant, ca este vorba despre ‘un omor la comanda’ si ‘o provocare’.

Sursa foto: ria.ru