BIOGRAFIE JELIO JELEV: Cine a fost primul presedinte din era post-comunista a BULGARIEI

JELIO JELEV, primul presedinte necomunist al Bulgariei (1990-1997), a incetat din viata la 30 ianuarie 2015. JELIO JELEV s-a nascut, la 3 martie 1935, in localitatea Veselinovo. A urmat studii la liceul din orasul Sumen si cursurile Facultatii de Filosofie a Universitatii din Sofia, pe care a absolvit-o in 1958.

In 1961, JELIO JELEV s-a inscris pentru sustinerea tezei de doctorat la Universitatea din Sofia, pregatind o dizertatie intitulata ”Definitia filosofica a materiei in stiintele naturale contemporane”. Lucrarea a fost prezentata in 1964 si respinsa din cauza ca autorul ataca definitia leninista a materiei. Dupa respingerea lucrarii de doctorat, a fost exclus din universitate si din Partidul Comunist. In 1966, este expulzat din capitala. Urmatorii sapte ani si-i petrece intr-un exil fortat, fara drept de munca, in satul Gvozden din regiunea Burgas.

CITESTE SI: JELIO JELEV A MURIT. Primul presedinte democrat al BULGARIEI a incetat din viata 

Revenind in capitala, este angajat la Institutul pentru arta de amatori. In 1974, i se permite sa-si sustina lucrarea de admitere la doctorat, intitulata ”Categoriile modale”. Un an mai tarziu, este angajat pe post de consultant stiintific la un institut de cultura si la Academia Bulgara de Stiinte. In 1987, JELIO JELEV isi sustine in cele din urma lucrarea de doctorat.

A fost unul dintre initiatorii primelor organizatii anti totalitare ale intelectualitatii din Bulgaria: ”Comitetul social pentru protectia ecologica din orasul Ruse” si ”Clubul pentru glasnost si perestroika” (creat in 1988). In 1989, dupa retragerea de la Institutul de cultura si inlaturarea de la putere a lui Todor Jivkov, s-a situat in fruntea miscarii de opozitie din Bulgaria. In decembrie 1989 a fost ales presedinte al consiliului de coordonare al Uniunii Fortelor Democratice.

In iunie 1990, Partidul Socialist Bulgar castiga primele alegeri libere desfasurate in aceasta tara, iar la 5 iulie, este ales lider al grupului parlamentar al opozitiei. La 1 august 1990, in urma demisiei lui Petar Mladenov, este investit de Parlament in functia de presedinte al Bulgariei. La 19 ianuarie 1992 castiga, in al doilea tur de scrutin, alegerile prezidentiale impotriva candidatului independent Velko Valkanov, sustinut de socialisti.

Dupa victoria Partidului Socialist in alegerile anticipate din 18 decembrie 1994, presedintele Jelev intra in conflict cu guvernul de stanga condus de Jan Videnov. In 1996 renunta sa se prezinte la alegerile prezidentiale, iar la putere este numit Peter Stoianov considerat simbol al dreptei moderate si partizan al integrarii tarii in NATO si UE.

Din iunie 2000 JELIO JELEV a fost presedintele Clubului Politic Balcanic. A participat, in aceasta calitate, la seminarul ”Refacerea economica a Europei de Sud-Est si rolul Clubului Politic Balcanic”, organizat de Fundatia Friedrich Naumann, in perioada 11-13 iulie 2002 la Bucuresti. De asemenea, la 28 mai 2011, cu prilejul marcarii a 10 ani de existenta a organizatiei guvernamentale, la Sofia a fost organizata conferinta intitulata ”Balcanii in Europa si in Lumea in secolul 21”, care a fost deschisa de JELIO JELEV, presedintele clubului.

A devenit renumit pentru cartea sa “Fascismul”. La numai trei saptamani dupa publicarea cartii, in 1982, cartea a fost interzisa si inlaturata din librarii, intrucat asemana regimul comunist cu administratia fascista a tarii din Al Doilea Razboi Mondial.

In 2009, JELIO JELEV si-a exprimat opinia ca Bulgaria ar trebui sa se transforme intr-o republica prezidentiala, dupa model francez.

JELIO JELEVa fost autor al mai multor lucrari de specialitate. Dintre acestea amintim: ”Arta de amatori in conditiile revolutiei tehnico-stiintifice” (1976), ”Marea vreme a inteligentei” (1988), ”Spatiul fizic real” (1989), ”Omul si fatetele personalitatii sale” (1991).

Sursa foto: novinite.bg