Biroul Electoral pentru Strainatate: La ora inchiderii sectiei de votare, pot vota doar alegatorii care se afla in sala in care se afla cabinele de vot

Biroul Electoral pentru Strainatate reaminteste romanilor din diaspora ca, potrivit legii, la ora inchiderii sectiei de votare (21:00), pot vota doar alegatorii care se afla in incaperea in care se afla cabinele de vot.

Intr-un comunicat remis vineri seara, BES precizeaza ca in sala de vot se pot afla “doar un numar de alegatori egal cu numarul cabinelor de vot” si ca, in afara de membrii biroului electoral al sectiilor de votare, de candidati si de persoanele acreditate, “nicio alta persoana nu poate stationa in locurile publice din zona de votare sau in localul de vot mai mult decat timpul necesar pentru votare”.

De asemenea, Biroul Electoral pentru Strainatate subliniaza ca, potrivit art. 46 din Legea nr. 370/2004 si precizarilor BEC din 11 noiembrie, “la ora inchiderii sectiei de votare, ora locala 21:00, alegatorii care se afla in sala de vot pot sa-si exercite dreptul de vot, iar prin sala de vot se intelege doar incaperea unde se afla cabinele de vot”.

Citeste si: OFICIAL. Melescanu: MAE nu va deschide sectii noi de vot in strainatate

in ceea ce priveste procedura de inlocuire a reprezentantilor formatiunilor politice in birourile electorale, BES informeaza ca acestia pot fi inlocuiti la cererea celor care i-au propus. in cazul in care reprezentatii formatiunilor politice absenteaza de la lucrarile biroului electoral, inclusiv in ziua votarii, nu se poate proceda la inlocuirea acestora cu persoane din lista intocmita de Ministerul Afacerilor Externe.

in conditiile in care exista sesizari de la presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate potrivit carora anumiti membri ai birourilor, propusi de partide, au anuntat ca nu vor mai participa la lucrarile sectiilor de votare in turul al II-lea al alegerilor, BES adreseaza “un apel ferm tuturor membrilor desemnati in birourile electorale ale sectiilor de votare din strainatate sa participe la operatiunile electorale”.

Totodata, BES face apel si la partide sa faca toate demersurile necesare “pentru a asigura prezenta reprezentantilor desemnati in birourile electorale”, intrucat “buna desfasurare a procesului de vot depinde inclusiv de prezenta tuturor membrilor in cadrul biroului”.

Citeste si: EL VA FI VIITORUL PRESEDINTE AL ROMANIEI

Conform comunicatului, in vederea fluidizarii procesului electoral in turul II, birourile electorale ale sectiilor din diaspora au fost completate cu persoane din lista MAE.

Astfel, in toate sectiile din Europa si America de Nord unde au fost inregistrati mai mult de 100 de alegatori in primul tur si in sectiile de pe celelalte continente unde s-au inregistrat mai mult de 500 de alegatori birourile au in componenta 7 persoane, numarul maxim, potrivit legii.

BES mai precizeaza ca s-a luat masura majorarii numarului de stampile cu mentiunea “VOTAT” distribuite sectiilor din strainatate si ca s-a solicitat marirea numarului cabinelor de vot.