Comisia juridica a Senatului va trimite la Biroul Permanent un PROIECT DE HOTARARE prin care se constata REZULTATUL VOTULUI in cazul DAN SOVA

Presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, a chemat, marti, membrii Biroului Permanent intr-o sedinta de urgenta la ora 14.30, potrivit postului B1 TV.

UPDATE 19.17: Comisia juridica a Senatului a decis, marti, cu sase voturi ”pentru” si 5 ”impotriva”, sa trimita inapoi, la Biroul Permanent, un proiect de hotarare prin care se constata ca in urma votului din 25 martie in cazul DAN SOVA, nu s-au intrunit conditiile pentru incuviintarea arestarii sale preventive.

Presedintele comisiei, CATALIN BOBOC, a incercat sa supuna la vot doua variante de proiect de hotarare, unul prin care se incuviinteaza arestarea preventiva a senatorului PSD DAN SOVA si unul in care se respinge incuviintarea arestarii preventive in cazul acestuia, insa acestea au fost respinse prin votul majoritatii.

Varianta senatorului PSD OVIDIU DONTU, prin care se constata ca nu au fost intrunite conditiile pentru arestarea sa preventiva a fostului ministru, a primit sase voturi “pentru” si cinci voturi ”impotriva”, urmand ca Biroul Permanent sa primeasca propunerea social-democratilor.

UPDATE 16.31: Presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, a declarat ca Biroul Permanent, convocat marti, a luat decizia de a solicita Comisiei juridice sa redacteze, ca urmare a deciziei CCR din 8 aprilie, textul Hotararii Senatului prin care se constata rezultatul votului exprimat de senatori in data de 25 martie, cu privire la cererea de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a senatorului DAN SOVA.

“Am organizat o sedinta a BP inaintea inceperii sedintei de plen pentru a putea sa lamurim o problema care este de natura exclusiv tehnico-juridica as numi-o si nicidecum una politica. Senatul, prin decizia CCR, este obligat sa redacteze o Hotarare care sa ateste rezultatul votului din 25 martie. (…) Dincolo de opiniile juridice si politice, asa cum am constatat azi in sedinta BP din partea PNL, trebuie sa respectam intocmai decizia CCR, deci de a redacta Hotararea. De altfel, in decizia CCR se spune foarte clar ca in data de 25 martie s-a luat o decizie, ceea ce urmeaza in momentul de fata este numai sa redactam Hotararea in asa fel incat documentul, prin publicarea in MO, sa capete forta juridica. De aceea, in BP s-a votat si s-a luat decizia sa insarcineze Comisia juridica cu redactarea textului acestei semnaturi care urmeaza sa reprezinte materializarea deciziei CCR, pe care urmeaza sa o publicam in MO”, a declarat CALIN POPESCU TARICEANU, la finalul sedintei Biroului Permanent al Senatului de marti.

UPDATE 16.48: Presedintele Comisiei juridice a Senatului, liberalul CATALIN BOBOC, a afirmat ca senatorii juristi vor lua in discutie, incepand cu ora 17.00, solicitarea Biroului Permanent privind redactarea Hotararii prin care se constata rezultatul votului in cazul DAN SOVA, insa considera ca nu este procedural ca cei 11 membri ai Comisiei sa se substituie plenului Senatului, “singurul competent a se pronunta unui astfel de act”.

“Dupa parerea mea, este neregulamentar. (…) Comisia juridica va trebui sa raspunda intr-un fel sau altul asupra solicitarii BP. Nu putem sa ignoram acea solicitare, dar un lucru este foarte clar — Comisia juridica poate face propuneri, poate face proiecte de Hotarari pe care sa le duca mai departe catre plen, dar asupra hotararilor Senatului se pronunta doar plenul. Plenul este singurul competent a se pronunta unui astfel de act. Eu voi lua in discutie solicitarea in Comisie, le voi spune acest punct de vedere colegilor mei si daca ei vor considera ca putem vota asa ceva, eu am sa depun plenului (Hotararea — n.r.) cu aceste rezerve pentru ca nu cred ca se poate substitui Comisia, in cazul acesta, plenului”, a declarat Boboc, la finalul sedintei Biroului permanent de marti.

CATALIN BOBOC a precizat ca, procedural, hotararile Senatului sunt redactate de catre Departamentul Legislativ al institutiei.

“Acea hotarare (in urma votului din data de 25 martie — n.r.) nu a fost redactata, ea poate fi redactata de cei care, de regula, redacteaza hotararile Senatului, anume Departamentul Legislativ de pe langa Secretariatul general, semnata de catre presedinte si publicata la MO. Asta e procedura, asta a fost intotdeauna procedura. Si Comisia juridica ia decizii tot prin vot si nu s-ar putea sa se pronunte 11 oameni pe o hotarare asumata de intreg Senatul. (…) Sigur ca nu sunt de acord, numai ca nu pot sa nu raspund unei solicitari a BP”, a adaugat Catalin Boboc.

Presedintele Comisiei juridice a subliniat ca le va propune colegilor sai sa redacteze un proiect de hotarare prin care sa se constate ca, in urma votului din 25 martie, au fost indeplinite conditiile incuviintarii retinerii si arestarii preventive a senatorului DAN SOVA.

“Pot sa va spun ce anume am de gand sa propun, ce anume va iesi in urma unui vot care este eminamente politic si in Comisie, chiar daca majoritatile sunt cam aceleasi din plen, nu se va putea decat prin vot. Nu se poate Comisia juridica pronunta prin vot asupra unei hotarari a Senatului. Eu am sa propun un proiect de hotarare catre plenul Senatului. Voi propune colegilor mei sa redactam noi o hotarare prin care vom constata ca au fost indeplinite conditiile incuviintarii cererii”, a mai spus CATALIN BOBOC.

El a subliniat ca daca aceasta hotarare va fi respinsa de catre plenul Senatului, atunci “vom fi de asemenea intr-un conflict”.

Intrebat daca prin aceasta solicitare a BP, social-democratii urmaresc “tergiversarea” acestui caz, CATALIN BOBOC a replicat: “Nu cred ca e vorba. Daca vreti, lipsa de curaj in asumarea unei greseli si pana la urma cei care au gresit la momentul respectiv trebuie sa isi asume. (…) Cred ca in primul rand greseala apartine staff-ului care nu l-a informat corect pe presedinte, dar si presedintele Senatului trebuia sa vegheze asupra bunei desfasurari a lucrarilor de dupa sedinta aceea a plenului”.

CALIN POPESCU TARICEANU vrea ca membri Biroului sa redacteze o HOTARARE in cazul DAN SOVA, dupa ce luni Senatul a respins proiectul de hotarare propus de Biroul Permanent in vederea constatarii rezultatul votului pe care senatorii l-au exprimat, in data de 25 martie, cu privire la cererea de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a senatorului DAN SOVA.

Citeste si: TRAIAN BASESCU a lansat un nou ATAC DUR la adresa lui CALIN POPESCU TARICEANU

Senatorii au respins aceasta hotarare cu 68 de voturi “impotriva”, 43 de abtineri si doua voturi “pentru”. Potrivit textului proiectului de hotarare propus de catre Biroul Permanent, se constata ca “in urma votului exprimat in sedinta Senatului din data de 25 martie 2015, nu au fost intrunite conditiile cerute de art. 24, alin. 4 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, (…) si de art. 173 din regulamentul Senatului, aprobat prin Hotararea Senatului nr. 28/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, in vigoare la data de 25 martie 2015, pentru a incuviinta retinerea si arestarea preventiva a senatorului Sova Dan-Coman”.

Citeste si: TARICEANU, despre scrisoarea DNA catre SENAT: NU este o INSTITUTIE DEMOCRATICA! Se vrea stat de forta

Procurorii DNA au cerut Senatului, pana la 22 aprilie, toate inscrisurile in cazul alesilor cu probleme penale, in special cele din cazul DAN SOVA.

Membrii Biroului Permanent al Senatului au decis in sedinta de luni sa transmita DNA documentele cerute.

Sursa foto: antana3.ro