BISERICA ORTODOXA ROMANA reactioneaza la CEREREA de IMPOZITARE a CULTELOR RELIGIOASE

Biserica Ortodoxa Romana a transmis, joi, un punct de vedere referitor la discutiile despre faptul ca nu plateste impozite catre stat si la cele cu privire la o noua formula de impozitare a cultelor religioase din Romania. “Orice raspandire in spatiul public a informatiei (false) ca Biserica nu plateste impozite este nociva si denatureaza grav dezbaterea publica asupra relatiei dintre stat si cultele religioase”, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

BOR mentioneaza ca toate cultele religioase au un statut fiscal similar cu al ONG-urilor, partidelor politice, sindicatelor, universitatilor etc., “adica fondurile care circula in interiorul organizatiei sunt menite sa consolideze organizatia si sa inlesneasca buna ei functionare, in beneficiul societatii in mijlocul careia aceasta activeaza. Astfel, statul intelege sa faciliteze cetatenilor exercitarea libertatii religioase, la fel cum, de exemplu, neimpozitand donatiile si contributiile membrilor partidelor politice, statul inlesneste exercitarea drepturilor si opiniilor politice, sau, in cazul sindicatelor, exercitarea drepturilor sociale”.

Reprezentantii BOR mai spun ca la fel ca toate cele 18 culte religioase din Romania, ei nu beneficiaza de privilegii fiscale, ci de facilitati fiscale, ca “expresie a regimului democratic in care cetatenii sunt incurajati si sprijiniti sa-si exercite drepturile si libertatile, intre care libertatea religioasa este unul dintre cele fundamentale”.

Acestia adauga ca niciun stat democratic nu exercita o presiune fiscala inutila pe organizatiile societatii civile, tocmai pentru ca acestea isi implinesc vocatia si misiunea fara intermedierea statului. In documentul citat se mai spune ca “singurele venituri ale cultelor religioase din Romania (si din spatiul Uniunii Europene) care sunt scutite de impozitare sunt cele provenite din vanzarea obiectelor de cult si contributii (nu taxe) pentru nunti, botezuri si alte servicii religioase, care nu sunt activitati comerciale. Pentru aceste contributii se emit si trebuie sa se emita chitante. Fondurile provenite din aceste surse, menite sa sprijine autofinantarea, raman exclusiv in circuitul intern si sunt reinvestite in intretinerea si repararea lacasurilor de cult, precum si in numeroasele activitati cu caracter social-filantropic. In acest moment, Biserica Ortodoxa Romana este institutia cu cea mai mare si intensa activitate filantropica din Romania”.

Astfel, BOR sustine ca plateste impozit pe cladiri si terenuri aflate in folosinta, pe salariile angajatilor (personal clerical si neclerical), precum si pe orice venit obtinut dintr-o activitate cu caracter economic, daca fondurile rezultate din acea activitate nu sunt directionate catre opere social-filantropice, religioase, educationale si culturale. Toate contractele comerciale/economice incheiate de Biserica cu terti sunt supuse impozitarii, daca surplusul de bani nu este directionat catre repararea si intretinerea lacasurilor de cult sau catre opere de natura celor mentionate. Amintim ca acest subiect a fost readus in atentia publica de Eugen-Orlando Teodorovici, care era consilier onorific al premierului Mihai Tudose, si a spus ca BOR ar trebui impozitata intr-o forma sau alta. “Biserica trebuie sa inteleaga si sa aleaga. Traim in secolul XXI. Este nevoie de bani”, a spus el referindu-se la impozitarea BOR.

Sursa foto: realitatea