Bisericile Sf. Gheorghe din Bucuresti si Mogosoaia isi DESCHID ALTARELE, la 300 de ani de la MOARTEA BRANCOVENILOR

Bisericile Sf Gheorghe din Bucuresti si Mogosoaia isi vor DESCHIDE ALTARELE barbatilor si femeilor, sambata si duminica, la implinirea a 300 de ani de la MOARTEA martirica a SFINTILOR BRANCOVENI, comemorata in prezenta ierarhilor unor biserici din strainatate, sprijinite de voievodul roman.

Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti este una dintre cele mai reprezentative ctitorii brancovenesti in care se pastreaza moastele Sfantului voievod martir Constantin Brancoveanu. Biserica a fost ridicata de Constantin Brancoveanu in anul 1688, iar in locas se gaseste tabloul votiv care ii reprezinta pe Constantin Brancoveanu cu cei patru fii ai sai, pe doamna Marica si cele sapte fiice.

Biserica “Sfantul Gheorghe” de la Mogosoaia se afla in afara zidurilor palatului, langa turnul portii. Ctitorita de Constantin Brancoveanu si terminata in 1688, cu putin timp inainte ca ctitorul ei sa devina domnitor, ea adaposteste mormantul lui George-Valentin Bibescu, precum si tabloul votiv ce-i reprezinta pe Constantin Brancoveanu si pe cei patru fii ai sai.

Citeste si: SARBATOARE BRANCOVENEASCA, la Palatul Mogosoaia

Constantin Brancoveanu (1654 -1714) a fost domnul Tarii Romanesti intre anii 1688 si 1714, avand una din cele mai lungi domnii din istoria principatelor romane. Constantin Brancoveanu a fost executat pe 15 august 1714, impreuna cu cei patru fii ai sai Constantin, Stefan, Radu si Matei si cu sfetnicul Ianache Vacarescu, pentru ca au refuzat cu pretul mortii sa renunte la credinta crestina. Biserica Ortodoxa Romana i-a canonizat pentru credinta, in 1992, sub numele de Sfintii Mucenici Brancoveni

Cu ocazia comemorarii a 300 de ani de la uciderea domnitorului roman si a familiei sale, Patriarhia Romana si Arhiepiscopia Bucurestilor au hotarat organizarea unor manifestari religioase si culturale in zilele de 16 si 17 august.

Slujba inchinata Brancovenilor a inceput in Capitala chiar de vineri dimineata, cand, inainte de inceperea Liturghiei dedicate Adormirii Maicii Domnului, a fost scoasa din Biserica Sfantul Gheorghe Nou racla cu moastele domnitorului, potrivit Mediafax. Apoi, la ora 18.00, va avea loc sujba de priveghere, timp de trei ore, pe un podium special amenajat langa biserica.

Sambata, ziua de praznuire a Sfintilor Martiri Brancoveni, de la ora 8.30, Patriarhul Daniel impreuna cu alti ierarhi vor sfinti pictura noua si vor binecuvanta lucrarile de la biserica Sfantul Gheorghe Nou.

Citeste si: PROCESIUNE cu moastele Sfantului Domnitor Martir CONSTANTIN BRANCOVEANU, in Bucuresti. GALERIE foto

Apoi, patriarhul va oficia Sfanta Liturghie pe podiumul de langa biserica Sfantul Gheorghe Nou, inconjurat de un sobor de ierarhi romani si ierarhi delegati ai Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, Patriarhiei Alexandriei, Patriarhiei Antiohiei, Patriarhiei Ierusalimului si Bisericii Ortodoxe a Georgiei, biserici pe care le-a ajutat mult domnitorul Constantin Brancoveanu. La sfarsitul Sfintei Liturghii, se va da citire Actului sinodal comemorativ la implinirea a 300 de ani de la moartea martirica a Sfintilor Brancoveni.

Asa cum se stie, numai in ziua sfintirii bisericii, toti credinciosii ortodocsi, barbati si femei, pot intra in Sfantul Altar, pe usa dinspre miazanoapte, si saruta Sfanta Evanghelie, Sfanta Cruce si Sfanta Masa. Altarul bisericii va ramane deschis credinciosilor pana luni, a explicat parintele Emil Caramizarul, parohul Bisericii Sfantul Gheorghe Nou.

Duminica, incepand cu ora 7.30, moastele Sfantului Voievod Martir Constantin Brancoveanude vor fi purtate in procesiune de la biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti pana la biserica Sfantul Gheorghe din incinta ansamblului istoric brancovenesc de la Mogosoaia pentru a fi venerate de cler si credinciosi. De la orele 9.30, va fi savarsita Sfanta Liturghie arhiereasca, iar de la orele 11.30, PF Daniel impreuna cu alti ierarhi vor sfinti pictura restaurata a bisericii Sfantul Gheorghe Mogosoaia. Si aici, altarul va ramane deschis, iar credinciosii vor putea intra si se vor putea inchina.

Racla cu moastele Sfantului Constantin Brancoveanu va ramane la biserica Sfantul Gheorghe de la Mogosoaia pana in jurul orelor 15.00, cand va fi readusa la biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti.

Sarbatorile religioase se vor incheia duminica seara, la Ateneul Roman, cand, de la ora 19.00, va avea loc concertul vocal simfonic “Cinstire Sfintilor Martiri Brancoveni”, sustinut de grupul psaltic Tronos al Patriarhiei Romane, dirijat de parintele arhidiacon Mihai Buca, corul Accoustic si Orchestra Metropolitana Bucuresti, dirijate de Daniel Jinga.

Sursa foto: libertatea.ro