Blaga cere convocarea sedintei Comisiei de cod electoral inainte de debutul sesiunii parlamentare

ALINA GORGHIU, COPRESEDINTE PNL, MESAJ, ZI DE NASTERE, VASILE BLAGA, EXPERIENTA, ENERGIE, FUZIUNE

Liberalii solicita convocarea sedintei Comisiei de Cod electoral inainte de debutul sesiunii parlamentare, a declarat, luni, co-presedintele PNL Vasile Blaga, mentionând ca PNL solicita schimbarea nu doar a legilor electorale, ci si a celei privind partidele si finantarea acestora.

”Solicitam conducerilor Camerelor (Parlamentului, n.r.) ca acea Comisie care se ocupa de Codul electoral, condusa de presedintele Camerei Deputatilor sa se intruneasca in 26 ianuarie pentru a incepe discutiile la noul cod electoral si pentru a raspunde in acest fel asteptarilor românilor asa cum s-au exprimat ei prin vot in 16 noiembrie”, a spus liderul PNL.

El a sustinut ca liberalii sustin ideea adoptarii unei noi legi a partidelor politice, care sa faciliteze inregistrarea unui partid politic, prin reducerea numarului minim de membri la 500 si renuntarea la criteriile teritoriale pentru strângerea de semnaturi de sustinere.

Blaga a mai precizat ca PNL sustine adoptarea unei noi legi a finantarii partidelor politice, avansând ideea sustinerii financiare a formatiunilor politice doar de la bugetul de stat, ”atat cat poate bugetul de stat”.

Citeste si: PNL VA DEPUNE MOTIUNE DE CENZURA, DUPA CE VA PREZENTA PROGRAMUL DE GUVERNARE PANA LA 28 FEBRUARIE

”In acest mod, sigur ca, nu ar mai fi vorba de fel de fel de finantari mai mult sau nu la vedere a partidelor politice”, a explicat liderul PNL.

In plus, el a precizat ca sustine introducerea sistemului de alegere in doua tururi de scrutin a primarilor si presedintilor de consilii judetene.

Blaga a mai declarat ca PNL sustine ideea parlamentului bicameral, dar cu un numar mult mai restrâns de parlamentari.

”Nu va spunem acuma numarul pentru ca aici sunt discutii. Va dau un singur exemplu, daca ne-am restrânge doar la un numar de 200 de deputati, ce facem cu minoritatile? Pentru ca ar exista o pondere a minoritatilor care ar merge spre mai mult de un sfert din numarul de parlamentari, deci ar fi un partid foarte puternic din start, iar toate fortele politice ar concura pentru celelalte doua treimi din Camera Deputatilor, de exemplu”, a detaliat Blaga.

Liderul PNL a fost intrebat daca in privinta reducerii numarului de parlamentari se doreste majorarea semnificativa a normei de reprezentare prevazuta in lege.

”Nu poate fi redus numarul de parlamentari daca nu maresti norma de reprezentare (…) Eu cred ca trebuie aproape dublat…Unde? Nu stim. Repet, lucrurile nu sunt atât de simple”, a replicat Blaga.