BLAGA, despre MOTIUNE: O depunem in iunie. TEMA va fi de NEREFUZAT

Copresedintele PNL, VASILE BLAGA, a declarat, marti seara, in cadrul unei editii speciale, la Realitatea TV, ca PNL va depune motiunea de cenzura, pentru schimbarea celui “mai nociv Guvern de dupa ’90”, in luna iunie, tema acesteia urmand sa fie de ‘nerefuzat’ indiferent din care zona politica provine parlamentarul.

Nu am dat niciodata termene pentru schimbarea unui Guvern, pentru ca schimbarea unui Guvern nu poti decat sa o faci pe cale constitutionala si sunt doar trei variante: prin alegeri anticipate, asa cum ne-am dorit, dar lucrul asta e imposibil in Romania postdecembrista, s-ar fi putut schimba daca Victor Ponta ar fi inteles din infrangerea usturatoare pe care a luat-o, in 16 noiembrie, si nu il vad pe Victor Ponta sa isi dea demisia, in niciun fel, si mai e motiunea de cenzura, pe care am promis ca o vom depune in luna iunie. Tema am discutat-o. Ne facem calculalele pentru reusita unei astfel de masuri, nu e un lucru simplu (…) Discutiile au fost continue, in aceasta perioada. Pentru prima data, de cand sunt in politica, un partid din timp isi pregateste un program de guvernare. Acum l-am inceput din timp, proiectul s-a discutat inca din luna ianuarie. L-am prezentat tutoror fortelor politice din Parlament, cu exceptia PSD, pentru a crea o masa critica, numai asa poti sa construiesti o majoritate ca sa dai jos Guvernul Ponta”, a declarat VASILE BLAGA.

CITESTE SI: BLAGA, despre dosarul EADS: Am facut PLANGERE PENALA in 2005. Daca e sa izbucneasca, sa izbucneasca!

Intrebat ce sanse are aceasta motiune sa treaca in Parlament, VASILE BLAGA a spus:

Nu m-am hazardat sa dau procente nici pentru alegerile prezidentiale. in februarie, credeam ca toata lumea s-a saturat de Ponta, inclusiv partenerii sai traditionali (…) Sper foarte mult sa se intample lucrul asta. Uitati-va cum guverneaza: “dupa noi, potopul”. Uitati-va numai la masurile pe care le-a luat. Noi, in programul de guvernare, am precizat foarte clar: sigur ca militam pentru reducerea poverii fiscale, dar in permanenta am spus ‘toate aceste lucruri trebuie pregatite’. Trebuia sa fie facut un studiu de impact, in ceea ce priveste reducerea fiscalitatii, asa cum o percepe Victor Ponta. Iata ca, astazi, o spune Comisia Europeana: ‘oameni buni, aveti mare grija (…) ati taiat investitiile, o sa aveti un deficit, in acest an, de peste 1, 5 la suta, iar, anul viitor, de peste 3,2 la suta“, a mai spus BLAGA.

In acest context, BLAGA a subliniat ca PNL alege venirea cat mai rapida la guvernare si ca luni va reincepe discutiile cu UNPR, pentru a crea acea ‘masa critica’ prin care sa ajunga la guvernare.

Constructia unui partid mare de centru-dreapta, al noului PNL, inseamna multa munca in teritoriu, pentru ca trebuie sa schimbi si mentalitati, trebuie sa inteleaga si colegii mei ca nu mai e vorba de un partid mic, balama, ci de cea mai mare forta politica din tara (…) Alegem venirea cat mai rapida la guvernare. Ne dorim foarte mult si de aceea sunt multe discutii. Luni o sa reincepem discutiile cu UNPR, ca sa cream acea masa critica prin care sa ajungem la guvernare. Vedeti numai saptamana aceasta ce face PSD, in zona modificarii Codului Penal si a Codului de Procedura Penala. Ei au o istorie, PSD, ca atunci cand colegii lor au probleme, sa puna bete in roate justitiei. Amintiti-va de ‘Martea Neagra’ si de vestita lege a amnistiei (…) Gandim o tema care a fost pe agenda cetatenilor si care va fi nerefuzat, indiferent din care zona politica esti“, a mai afirmat copresedintele PNL.

Pe de alta parte, intrebat de ce a spus, initial, ca sustine, alaturi de Alina Gorghiu, votul din doua tururi pentru alegerea primarilor si a cedat, ulterior, BLAGA a precizat:

Noi, in plen, ne sustinem amendamentele cu alegerea primarilor si a presedintilor de Consilii Judetene din doua tururi. Dar, exista doua posibilitati: ori ramai la acest mod de a alege primarii si presedintii de Consilii Judetene sau modificam legea cat putem din ea, pentru ca in Comisia de Cod Electoral, Opozitia suntem cinci, iar PSD, cu cei care ii sustin, zece. Doi la unu pentru ei. in plen, din nou, au majoritate si atunci intre doua rele am incercat ca, macar in privinta presedintilor de Consilii Judetene sa rezolvam aceasta problema“, a raspuns Blaga.

CITESTE SI: BLAGA, dupa semnarea protocolului cu PSRO: Nu ne-am PROPUS TERMENE pentru cand vom avea o MAJORITATE

In acest sens, intrebat daca la acest rezultat a ajuns in urma unor negocieri, copresedintele PNL a afirmat:

“In discutiile din Comisia de Cod Electoral, da. Nu au vrut sa fie de acord cu nimic, cu alegerea intr-un singur tur si a primarilor si a presedintilor de Consilii Judetene. De ce a presedintilor de Consilii Judetene: primarul gestioneaza, in general, resursele pe care le aduna, impreuna cu Consiliul Local, prin decizii ale autoritatilor publice locale, pe cand, dincolo, in cazul presedintilor de Consilii Judetene, si de aceea aproape toti, din pacate, au necazuri, acestia gestioneaza si resurse de la bugetul central. Atunci am spus ca e mult mai firesc ca sa revenim la sistemul vechi, daca tot nu sunt de acord cei din PSD sa ii alegem din doua tururi de scrutin, de a fi alesi dintre consilieri, pentru ca cetatenii stiu pe cine aleg, stiu care este lista de consilieri judeteni pe care o voteaza, cine e in fruntea listei”, a declarat VASILE BLAGA.

Sursa foto www.ziuanews.ro