Blestemul mumiilor egiptene – Efectul Tutankhamon, un mit?

Avertisment: Acest articol dezbate un blestem a carui putere este considerata atat de mare incat s-a ajuns sa se spuna ca doar mentionarea lui poate aduce consecinte grave. Cel mai cunoscut este cel al Faraonului Tutankhamon, care a luat nastere in 1923, la scurt timp dupa ce mormantul sau a fost deschis dupa ce aristocratul englez care a finantat excavarea, George Edward Stanhope Molyneux Herbert, mai bine cunoscut sub numele de Lordul Carnarvon, a murit dupa ce l-a intepat un tantar care i-a otravit sangele.

Aceasta poveste a strabatut intreaga lume si a generat o multime de superstitii, astfel incat multi istorici cred ca asta a fost la originea blestemelor mormintelor.Dar Roger Luckhurst, expert in literatura victoriana si profesor de literatura moderna la Universitatea din Londra, a spus ca a existat o poveste a altor doi domni englezi, poveste care a precedat blestemul faimoasului Tutankhamon.

Thomas Douglas Murray a cumparat din Luxor, in anul 1865, un capac de sarcofag frumos decorat in interior de o preoteasa a dinastiei a XXI-a a Egiptului. La scurt timp dupa achizitie, Murray a fost la vanatoare si s-a impuscat in brat, ramanand fara el. Intre timp, insotitorul sau de calatorie in Luxor, Arthur Wheeler, a revenit la Cairo si a constatat ca prabusirea unei banci din China i-a costat toata averea.

Din pacate, aceasta dubla nenorocire a trezit nenumarate zvonuri si superstitii. Si ghinionul a calatorit cu sarcofagul de mumie pana la Londra, unde a cauzat timp de doua decenii probleme familiei Wheeler: boli, decese premature si o serie de accidente pentru oricine incerca sa pozeze sarcofagul.

In 1889, pentru a scapa de el, Wheelers a donat sarcofagul Muzeului Britanic si atunci au inceput zvonurile cum ca in Salile Egiptene ale muzeului erau fantome.

Curios, in ciuda avertizarilor cum ca pana si pomenirea blestemului este periculoasa, jurnalistul W.T. Stead a vorbit despre el in timpul unei calatorii transatlantice pe un vapor, in 1912. Cateva ore mai tarziu, el si alte cateva mii de pasageri ai vasului Titanic au murit.

 Sursa: Pro TV