Bloomberg: Beneficiile traiului în economia cu cel mai puternic ritm de creștere din UE ar putea să nu dureze pentru români

Beneficiile traiului în economia cu cel mai puternic ritm de creștere din UE ar putea să nu dureze pentru români, comentează Bloomberg. Articolul este intitulat: “Atunci când a avea cea mai rapidă creștere din UE nu te face mai bogat”.

Potrivit agenției, în pofida unei creșteri explozive a produsului intern brut, pe fondul majorării salariilor în sectorul public și al reducerii taxelor, avuția statului din Balcani, calculată raportând activele oamenilor la venitul disponibil, rămâne la aproximativ același nivel de acum cinci ani.

Pentru anumite persoane, câștigurile finanțează lucruri esențiale de zi cu zi, inclusiv alimente și haine, de înțeles pentru o țară în care condițiile de trai sunt printre cele mai proaste din UE. Alții se răsfață cumpărând vacanțe și televizoare și numai o mică parte dintre români investesc în active pe termen lung precum apartamente.

UE estimează că economia României va crește cu 4,4% în 2018 după un avans care a eclipsat întregul bloc comunitar în 2017. Au apărut, însă, primele constrângeri asupra populației.

În decembrie, inflația a urcat la un maxim al ultimilor patru ani și jumătate iar banca centrală a început deja să majoreze dobânzile, care erau la un nivel minim record din 2015. Pe piețele financiare, ipotecile au crescut cu 15% în ultimele trei luni. “Este poate prea târziu să obții suficient cash pentru a amortiza șocul”, comentează Bloomberg.

Prețurile de consum au continuat să crească în luna decembrie din 2017, rata anuală a inflației urcând la 3,3%, de la 3,23% în noiembrie, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 0,44% și a celor nealimentare cu 0,28%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică publicate vineri.

De altfel, Banca Națională a României a revizuit în creștere, la 2,7%, prognoza de inflație pentru finalul anului 2017, de la 1,9% anterior. Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflației de 3,2%, similar prognozei anterioare, iar pentru finalul celui de-al treilea semestru din 2019 se așteaptă la o rată a inflației de 3,1%.

Conform BNR, depășirea limitei superioare a intervalului țintei în prima parte a anului 2018 este cauzată în principal de unele efecte statistice de baza asociate unor reduceri de taxe și impozite indirecte la începutul anului 2017, evoluției anticipate a componentelor exogene, dar și acumulării de presiuni inflaționiste asociate mediului intern, la nivelul inflației de bază.

La începutul acestei săptămâni, Consiliul de Administrație al băncii centrale a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu data de 9 ianuarie 2018. De asemenea, BNR a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 0,75% pe an, iar rată dobânzii aferente facilității de creditare la 3% pe an, de la 2,75% pe an.

În plus, guvernatorul Mugur Isărescu a anunțat, în 8 ianuarie, că BNR ar putea implementa restricții la creditarea populației din primăvară, la recomandarea Comitetului Național pentru Supravegherea Macropudentiala (CNSM). Pe de altă parte, produsul intern brut al României a înregistrat, în trimestrul al treilea din 2017, o creștere cu 8,8% pe seria brută și cu 8,6% pe seria ajustată sezonier, raportat la perioada similară din 2016, iar la nouă luni a urcat cu 7%, pe seria brută și cu 6,9% pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor provizorii (2) ale Institutului Național de Statistică.

Sursă text: agerpres.ro