Blue Monday! De ce se crede că a treia zi de luni din ianuarie este cea mai deprimantă zi a anului

In aceasta zi, oamenii sunt mai tristi, mai inactivi si consuma carbohidrati sau ciocolata in exces, spun cei care cred in teoria Blue Monday. Indiferent de cat de adevarata este aceasta teorie, optimistii se tin tari si le ureaza deprimatilor un Blue Monday fericit!

Teoria celei mai deprimante zile din an a aparut in anul 2005. Numele de Blue Monday i-a fost dat de o companie turistica, in cursul unei campanii publicitare de promovare a ofertelor de vacanta, iar data a fost calculata de psihologul britanic Cliff Arnall, care a creat chiar si o formula matematica pentru a calcula care sunt cele mai dificile zile ale anului.

Pentru Blue Monday sau Lunea cea Trista s-au luat in calcul: vremea, datoriile, salariul, facturile la utilitati, nivelul motivational si faptul ca ianuarie este considerat de foarte multi oameni ca o luna foarte deprimanta. Este adevarat ca in ianuarie vremea este de multe ori groaznica, zilele sunt mai scurte, beneficiem de mai putina lumina naturala. In plus, s-au incheiat sarbatorile, ne luptam sa scapam de urmarile exceselor din perioada de dupa Craciun, ne intoarcem la munca. Sunt asadar destule motive sa nu ne simtim prea bine, in aceasta luna.

Dar, actioneaza oare depresia in acest fel? Are sens formula de calcul? Si, exista oare de fapt cea mai deprimanta zi a anului? Unii oamenii de stiinta spun ca nu. De altfel, insusi Arnall a recunoscut ca ar trebui sa-i fie ignorata teoria si chiar si agentia de turism care i-a promovat ideea si-a revizuit campania publicitara in #StopBlueMonday.

Pe de alta parte, cercetatorii britanici au analizat mai mult de 2 milioane de tweet-uri postate in ianuarie de compatriotii lor, in ultimii ani, in cautarea unui limbaj negativ sau a cuvintelor care sa descrie scaderea bunei dispozitii. Au descoperit ca in aceasta luna sunt de cinci ori mai multe postari care au legatura cu vinovatia, pentru ca oamenii nu-si tin promisiunile facute de Anul Nou pentru a-si schimba stilul de viata. Analiza a mai aratat si ca in aceasta luna, lumea s-a plans de sase ori mai mult decat in mod normal despre vremea rea, barbatii mai mult decat femeile.

In plus, si avocatii au spus ca ei considera Lunea cea Trista ca fiind Lunea Divorturilor, pentru ca in aceasta zi din an incep cele mai multe astfel de proceduri legale. Oricum ar sta lucrurile in aceasta zi, cum putem scapa de Lunea cea Trista? Optimistii se tin tari si combat teoriile despre depresivele zile de luni spunand ca trebuie sa facem mai mult sport, sa ne facem planuri de viitor, sa ne tinem promisiunile, sa incepem o activitate noua, pe care ne-o dorim de mult, si sa ne bucuram de timpul petrecut cu prietenii si familia.

Sursa foto: gandul