BNR a gasit solutii pentru creditele in franci elvetieni

BNR a gasit solutii pentru creditele in franci elvetieni

BNR si bancile au gasit solutii pentru creditele in franci. Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) s-au intalnit, joi, cu cei ai bancilor care au acordat credite in franci elvetieni, intalnire la care a participat si conducerea executiva a Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

Scopul intalnirii a fost acela de a “a gasi o serie de solutii de reducere a serviciului datoriei debitorilor care au fost afectati de turbulentele recente de pe piata financiara internationala determinate de decizia Bancii Centrale a Elvetiei”, potrivit unui comunicat al BNR.

BNR, bancile si ARB au agreat o serie de solutii pe care bancile le pot oferi clientilor individual, fara a fi limitate doar la acestea.

Citeste si: CURSUL FRANCULUI ELVETIAN pentru JOI, anuntat de BNR

Masurile agreate: bancile pot propune clientilor cu credite in franci elvetieni solutii care sa mentina rata lunara in lei la un nivel apropiat celui din decembrie 2014, conversia in lei si/sau acordarea unui discount aplicat la sold sau reducerea temporara a dobanzii, masurile fiind agreate joi cu BNR si ARB.

“Pentru a rezolva aceste probleme individuale, bancile comerciale au la dispozitie o serie de solutii optionale consistente cu principiul impartirii poverii ajustarii (burden – sharing) aplicat si pe plan international”, se spune in comunicatul BNR.