BNR a redus RATA DOBANZII de politica monetara cu 0,25 puncte, la un nou MINIM ISTORIC, de 2,75 la suta

Bancile au inregistrat pierderi cumulate de 8 miliarde lei, a anuntat conducerea BNR

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis marti sa reduca RATA DOBANZII de politica monetara de la 3 la suta la 2,75 la suta pe an, nou MINIM ISTORIC, coridorul de variatie de la 2,75 la suta la 2,5 la suta, precum si ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta, de la 16 la suta la 14 la suta.

Odata cu reducerea ratei cheie la 2,75 la suta pe an, incepand cu data de 5 noiembrie, BNR a decis si ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 2,5 puncte procentuale de la +/-2,75 puncte procentuale.

Citeste si: BNR a REDUS dobanda cheie si ratele rezervelor minime la lei

Astfel, incepand de miercuri, RATA DOBANZII aferente facilitatilor de creditare (Lombard) se va reduce la 5,25 la suta pe an de la 5,75 la suta, in timp ce RATA DOBANZII pentru facilitatea de depozit se va mentine la 0,25 la suta pe an.

Aceasta este a treia reducere a dobanzii de politica monetara dupa reluarea ciclului de scadere, in luna august, cand Banca Nationala a operat o taiere de 0,25 puncte procentuale, de la 3,5 la suta la 3,25 la suta. La finele lunii septembrie, BNR a operat o noua reducere, de la 3,25 la suta la 3 la suta.

Citeste si: BNR a redus dobanda cheie la 3,25% pe an si a mentinut ratele rezervelor minime

Astfel, in mai putin de trei luni, banca centrala a operat trei reduceri consecutive ale dobanzii, in conditiile in care Romania a intrat de la mijlocul anului in recesiune tehnica, iar inflatia s-a plasat la niveluri foarte joase.

Totodata, banca centrala a decis sa reduca rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul  de la 16 la suta la 14 la suta incepand cu perioada de aplicare 24 noiembrie – 23 decembrie. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei se mentine la 10 la suta.

CA al BNR a analizat si aprobat raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat intr-o conferinta de presa care va avea loc joi.