BNR marcheaza 10 ani de de cand 10.000 de lei s-au transformat in 1 leu

Banca Nationala a Romaniei (BNR) anunta exact acum 10 ani, pe 1 iulie 2005, denominarea monedei nationale a Romaniei, leul, astfel incat 10.000 de lei sa echivaleze cu 1 leu si ROL-ul sa devina RON. Pe 1 iulie 2015, BNR celebreaza acest eveniment istoric prin lansarea unei noi monede de 50 de bani, cu inscrisuri speciale care sa marcheze cei 10 ani de la taierea celor patru zerouri.

Leul romanesc a trecut prin mai multe etape de stabilizare, numita si “reforma monetara”, imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial, care insa nu a facut decat sa saraceasca si sa dispere populatia, din cauza desfasurarii fara masuri elementare de protejare a valorii relative.

La 1 iulie 2005, dupa 15 ani de inflatie ridicata, moneda nationala a Romaniei a fost denominata si, astfel, 10.000 de lei vechi, sau de ROL, au devenit 1 leu nou, sau RON. Procedeul de denominare, numit popular si “taierea zerourilor”, se practica atunci cand sumele de bani devin foarte mari in valoare absoluta, datorita inflatiei.

Leul vechi a avut putere de circulatie pana in ultima zi a anului 2006. Leul nou a intrat in circulatie cu doua noi bancnote, cea de 200 de lei si de 500 de lei. De asemenea, noile bancnote au aceeasi dimensiune cu cea a bancnotelor euro, iar monedele sunt identice in ceea ce priveste compozitia.

Astazi, la 1 iulie 2015, Banca Nationala a Romaniei lanseaza o moneda special realizata pentru marcarea acestui eveniment istoric. Moneda dedicata poarta valoare de 50 de bani, este conceputa din alama, in forma rotunda. Reversul noii monede prezinta Palatul Vechi al Bancii Nationale a Romaniei, inscriptiile “10 ANI”, “DENOMINAREA MONEDEI NATIONALE” si “2005”.

BNR a stabilit tirajul pentru aceasta emisiune la un milion de monede. Punerea in circulatie se va face prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

*sursa foto: realitatea.net