BNR mentine dobanda de politica monetara la 3,5% pe an

Bancile au inregistrat pierderi cumulate de 8 miliarde lei, a anuntat conducerea BNR

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a hotarat, vineri, mentinerea dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an, potrivit unui comunicat de presa transmis Mondo News. Decizia a fost luata in Consiliul de Administratie (CA) al bancii.

In sedinta BNR s-a mai decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

“CA al BNR reafirma ca utilizarea adecvata a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrala in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international va permite indeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu, precum si asigurarea stabilitatii financiare”, se precizeaza in comunicatul BNR.

Vezi aici ce spune BNR despre proiectul ratelor bancare

Banca Nationala a decis de sase ori, incepand din vara anului trecut, reducerea dobanzii de politica monetara.

Astfel, BNR a hotarat, la inceputul lunii iulie 2013, reducerea dobanzii cheie de la 5,25% la 5% pe an, iar in august de la 5% la 4,5% pe an. Alte doua reduceri ale dobanzii de politica monetara, cu cate 0,25 puncte procentuale, au fost decise in septembrie si noiembrie, dobanda cheie ajungand, astfel, la 4%.

In data de 8 ianuarie 2014, CA al BNR a redus rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,75% pe an, de la 4%, iar in 4 februarie a mai taiat 0,25 puncte procentuale din dobanda, pana la un nivel de 3,5% pe an.