BNR: Proiectul ratelor bancare a fost initiat de Liviu Voinea. Am fost consultati

Bancile au inregistrat pierderi cumulate de 8 miliarde lei, a anuntat conducerea BNR

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, miercuri seara, ca reactie la declaratiile presedintelui Traian Basescu cu privire la proiectul ratelor bancare, ca a fost consultata pe acest proiect, care a fost initiat de Liviu Voinea, ministrul Delegat pentru Buget.

Reprezentantii BNR sustin ca au fost consultati in cazul proiectului de plata a ratelor bancare, atat inainte, cat si in timpul negocierilor cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI).

Potrivit unui comunicat de presa al bancii centrale, o echipa a BNR a participat la discutii si a furnizat date statistice, in baza carora s-a verificat daca proiectul este fezabil.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, ca BNR trebuie “sa paraseasca imediat linia de a fi controlata de un guvern corupt”, el acuzand Banca Nationala a Romaniei de implicare in masurile privind cresterea accizei la carburant si “electorata”, sustinute de Victor Ponta in negocierile cu FMI. VEZI AICI DECLARATIILE PRESEDINTELUI

La randul sau, premierul Victor Ponta a laudat BNR, miercuri, pentru impartialitatea de care a dat dovada in ultimii ani si pentru faptul ca a reusit sa ramana o institutie echidistanta din punct de vedere politic. Totodata, premierul Victor Ponta s-a comparat cu un “personaj colectiv” din povestirea “Mos Ion Roata” scrisa de Ion Creanga. VEZI AICI DECLARATIILE PREMIERULUI

Reamintim ca premierul Victor Ponta a anuntat in urma cu o saptamana, la finalul discutiilor cu oficialii FMI, ca s-a decis aplicarea unui program de stimulare a consumului pregatit de Guvern, care prevede reduceri de impozit pentru persoanele cu creditele restructurate, dar numai dupa expirarea perioadei de reesalonare.

Estimarile arata ca aceasta schema de reduceri fiscale pentru populatia cu venituri sub medie si credite bancare ar putea duce la reesalonarea imprumuturilor pentru aproape un milion de romani, iar bancile ar putea reduce ratele la credite cu pana la 4 miliarde de lei in 2014.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat, insa, luni ca reducerea de impozit va fi de cel mult 200 de lei pe luna, dar nu mai mult decat impozitul datorat de fiecare persoana in parte. Potrivit calculelor lui Voinea, impactul peste doi ani va fi de circa 0,1% din PIB, bani care in mare parte se vor incasa pana atunci prin efectele de antrenare ale restructurarilor.

El a aratat ca schema va intra in vigoare incepand cu luna aprilie. In aceste conditii, impactul bugetar este minim in primii ani de aplicare a sistemului de facilitati. Sistemul este optional pentru banci, iar Guvernul nu a anuntat ca ar fi incheiat vreo intelegere cu institutiile de credit.

Restructurarea trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe cerinte, prima dintre acestea restrictionand aplicarea doar la credite fara intarzieri la plata sau cu intarzieri de cel mult 90 de zile.

Practic, forma propusa de Guvern nu faciliteaza, ci restrictioneaza modalitatile de restructurare pe care le practica bancile. Operatiunea trebuie sa conduca la diminuarea cu cel mult jumatate si nu cu mai mult de 500 lei (sau echivalentul in lei aferent valutei in care a fost acordat ori la care este indexat creditul) a obligatiilor lunare de plata ale debitorului aferente creditului supus restructurarii, pentru o perioada de cel mult doi ani.

“Doar principalul se injumatatesc, nu si dobanda, pentru ca rata e sursa de profit a bancii si ea trebuie platita integral”, a precizat Voinea. Banca trebuie sa asigure prelungirea duratei initiale a creditului cu perioada pentru care se diminueaza obligatiile de plata, adica cel mult doi ani.

Restructurarea poate fi acordata o singura data unei persoane fizice, la unul sau mai multe credite, cu conditia ca suma totala amanata la plata sa se incadreze in limita valorica determinata anterior.