BNR: Romania va avea in acest an o INFLATIE DE 0% ca urmare a REDUCERII TVA la 9%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus prognoza pentru rata anuala a inflatiei in acest an, de la 2,1% la 0%, impactul fiind dat de scaderea cotei TVA la 9% pentru alimente bauturi nealcoolice si alimentatie publica, rata urmand sa ajunga la peste 1,5% in ultimul trimestru al anului viitor.

“Comparativ cu februarie 2015, noua evaluare a proiectiei indica o traiectorie mai joasa a ratei anuale a inflatiei prognozate. Revizuirea substantiala decurge din incorporarea masurii reducerii TVA pentru alimente, bauturi nealcoolice si servicii de alimentatie publica de la 1 iunie, de la 24% la 9%”, a declarat miercuri guvernatorul BNR, MUGUR ISARESCU.

El a aratat ca principalele riscuri deriva din persistenta incertitudinilor privind evolutiile mediului extern, din Grecia si zona euro, precum si tensiunile geopolitice regionale.

Citeste si: Comisia Europeana si-a imbunatatit ESTIMARILE privind CRESTEREA ECONOMICA a Romaniei in 2015

“Impactul scaderii cotei TVA este asteptat sa determine valori in jur de 0% a inflatiei in perioada iunie 2015 – mai 2016, reintrarea acesteia in intervalul de variatie a tintei (2,5% plus/minus un punct procentual) urmand sa se produca in ultimul trimestru al anului 2016”, a spus MUGUR ISARESCU.

Guvernatorul a precizat ca persistenta unei rate a inflatiei apropiate de 0% in urmatoarele trei, patru trimestre face ca deciziile de politica monetara sa stimuleze creditarea si sa mentina in teritoriu real pozitiv ratele dobanzilor la depozite.

Citeste si: TEODOROVICI: Obligatia GUVERNULUI este de a se ASIGURA ca preturile NU VOR CRESTE dupa scaderea TVA

El a punctat totodata ca in perioada de vara, cand are loc recolta, inflatia ar putea intra in teritoriu negativ.

Sursa foto: impactingorj.ro