BNR va publica noul indice de referință pentru viitoarele credite în lei. Acesta va înlocui ROBOR, care rămâne valabil pentru creditele deja contractate

Banca Națională a României va publica, joi 2 mai 2019, ora 11.00, indicele de referință trimestrial (IRCC) pentru creditele în lei cu dobândă variabilă luate de consumatori.

Update: Noul indice care va fi utilizat de bancheri la formarea dobânzii la creditele în lei cu dobândă variabilă este de 2.36%, potrivit datelor publicate de Banca Centrală. Indicele ROBOR la 3 luni a fost tot joi de 3.32%. Noua variabilă, denumită tehnic Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) va înlocui celebrul deja ROBOR, despre care senatorul ALDE Daniel Zamfir a sugerat că ar fi fost manipulat.

Știre inițială

Metodologia de calcul și politica de publicare sunt prezentate în Regulile privind calcularea și publicarea indicelui zilnic și a indicelui de referință trimestrial (denumit indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC). Noul indice va înlocui ROBOR în formula de calcul a dobânzii percepute de bănci la noile împrumuturi, cu mențiunea că în cazul creditelor deja contractate, dobânda va fluctua în funcție de cotațiile ROBOR.

Modificarea vine după ce senatorul ALDE Daniel Zamfir a acuzat reprezentanții sistemului bancar de manipulare a ROBOR, deși o investigație a Consiliului Concurenței nu a confirmat acest lucru. Foarte vocal împotriva păstrării indicelui ROBOR în calculul dobânzii la credite a fost și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, cel care a girat apariția Ordonanței de Urgență care a dus la apariția IRCC.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat pe data de 2 mai, se va calcula ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacțiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic). Acești indici se publică pe site-ul BNR.

Sursa foto: ziarul financiar