ALERTA din cauza BOLII LIMBII ALBASTRE. Oprea cere ca populatia sa fie INFORMATA

ALERTA NATIONALA PENTRU CRESCATORII DE ANIMALE SI RESTRICTII DE CIRCULATIE IN MAI MULTE LOCALITATI. Guvernul a convocat, marti, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta care gestioneaza si epidemiile la animale, la reuniune participang oficialii Guvernului si reprezentantii autoritatilor sanitar-veterinare.

UPDATE 19.05: Vicepremierul GABRIEL OPREA a cerut ca populatia sa fie informata ca BOALA LIMBII ALBASTRE nu afecteaza oamenii si a solicitat ANSVSA sa ia masuri pentru prevenirea si limitarea acestei boli, dupa ce in judetul Buzau au fost confirmate 28 de focare, cu un efectiv de 73 bovine si cinci ovine.

“In calitate de presedinte al Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, vicepremierul Gabriel Oprea a cerut reprezentantilor ANSVSA sa ia de indata masurile necesare in vederea prevenirii si limitarii transmiterii acestei boli la nivel national, dupa ce in judetul Buzau au fost confirmate 28 de focare cu un efectiv de 73 bovine si cinci ovine”, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Afacerilor.

Vicepremierul a cerut specialistilor prezenti la sedinta sa se asigure ca populatia este corect INFORMATA cu privire la masurile dispuse de autoritati si referitor la specificul bolii Bluetongue, respectiv ca nu prezinta riscuri pentru sanatatea oamenilor, mentionand insa ca este obligatoriu ca toti detinatorii de animale sa anunte rapid autoritatile despre aparitia oricarui semn de boala la animalele proprii.

Este pentru prima data cand boala limbii albastre apare in Romania. Au fost confirmate 28 de focare in judetul Buzau la vaci si ovine. In localitatile respective sunt restrictii de circulatie si nu mai au loc nici targuri de animale.

Citeste si: “BOALA LIMBII ALBASTRE”, diagnosticata pentru prima data in Romania

In urma Comitetului pentru Situatii de Urgenta, s-a adoptat o hotarare de guvern conform careia ANSVSA va aloca fonduri pentru a controla si eradica boala.

Boala limbii albastre a fost semnalata si in alte state vecine tarii noastre. De precizat ca boala este caracteristica doar rumegatoarelor si nu se transmite la om. Insa, pagubele economice ar fi imense.

“Boala limbii albastre este cauzata de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin intepatura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides si nu prin contactul direct intre animale. Boala afecteaza rumegatoarele si are caracter sezonier. Mortalitatea este variabila, in functie de situatie, morbiditatea putand ajunge, uneori, la 100% din efectiv”, se subliniaza in comunicat.

Citeste si: RUSIA A LIMITAT IMPORTURILE DE CARNE DE VITA DIN ROMANIA

In Europa, in momentul de fata, boala este cantonata in mai multe zone din partea de sud precum: Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, in unele zone din Italia, Spania, Franta, Portugalia, Grecia si Bulgaria.