Boala limbii albastre, confirmata in judetul Suceava

Un focar de boala limbii albastre a fost confirmat in comuna suceveana Ostra, autoritatile locale luand mai multe masuri de prevenire a raspandirii bolii, intre care stabilirea unei zone de control pe o raza de 20 de kilometri si inspectia clinica a bovinelor si caprinelor.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat, luni, corespondentului Mediafax ca a fost confirmat un focar de boala limbii albastre in comuna suceveana Ostra. Acesta a precizat ca in 1 octombrie a fost identificata o bovina cu suspiciune de boala limbii albastre, iar boala a fost confirmata, vineri, la Laboratorul central.

Sinescu a mentionat ca vaca a murit luni dimineata, ulterior fiind convocata o sedinta extraordinara a Centrului Local de Combatere a Bolilor Suceava pentru stabilirea masurilor de prevenire a raspandirii bolii.

Citeste si: Peste 200 animale au MURIT din cauza BOLII LIMBII ALBASTRE

Astfel, s-a stabilit o zona de control pe o raza de 20 de kilometri in jurul focarului ce include comunele Ostra si Stulpicani si localitatile Gainesti, Valeni, Stanisoara, Cotargasi, Brosteni, Holda, Crucea, Chiril si Sunatori.

“In acest perimetru vor fi facute inspectii clinice la bovine si caprine de medicii veterinari”, a spus prefectul, care a mentionat ca in comuna Ostra pasunatul este interzis.

Totodata, sunt interzise targurile de animale din zona de control.

El a mai declarat ca exista substante pentru efectuarea dezinsectiilor si pentru tratamentul medicamentos.

Prefectul a mai anuntat ca de luni, cu exceptia zonei de control, s-a ridicat restrictia de organizare a targurilor de animale din judet.

In 22 august, a fost diagnosticat primul caz de boala limbii albastre in Romania, in judetul Buzau.

Aceasta boala este produsa de un virus, afecteaza rumegatoarele si se transmite doar prin intepatura unor insecte hematofage, din genul Culicoides, si nu prin contact direct intre animale. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav, si nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sanatatea omului.

Prevenirea bolii se face prin dezinsectii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.

Citeste si: Mehedinti: Trei focare de BOALA LIMBII ALBASTRE confirmate. Targurile de animale au fost inchise

Proprietarii de animale au obligatia sa anunte imediat medicul veterinar de aparitia unor semne de boala la animale, a cazurilor de moarte suspecta sau despre taierile de necesitate. in plus trebuie respectate regulile sanitare veterinare si de zooigiena privind popularea, exploatarea si transportul animalelor vii.

Boala are caracter sezonier.

In Europa, boala este cantonata in mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, in unele zone din Italia, Spania, Franta, Portugalia, Grecia si Bulgaria.