“BOALA LIMBII ALBASTRE”, diagnosticata pentru prima data in Romania

Un caz de “BOALA LIMBII ALBASTRE” (Bluetongue) a fost diagnosticat in Romania, pe 22 august, fiind vorba de o boala care nu a evoluat pe teritoriul tarii noastre pana in prezent, se arata intr-un comunicat remis luni de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

“Mai multi proprietari de bovine din judetul Buzau au solicitat, pe data de 21 august a.c., prezenta medicului veterinar, pentru ca animalele detinute prezentau semne de boala. Dupa examinarea animalelor, medicul veterinar a constatat leziuni bucale, mamare si podale, semne clinice care pot fi atribuite bolii limbii albastre si a prelevat probe de sange de la acestea, probe care au fost trimise spre analiza laboratorului din cadrul DSVSA Buzau. In urma examenului serologic realizat, s-a constatat ca probele sunt pozitive pentru «boala limbii albastre» (Bluetongue). Ulterior prelevarii probelor, medicul veterinar a fost solicitat si de catre alti proprietari de bovine din zona, pentru ca animalele lor prezentau semne clinice similare, cu intensitati si localizari diferite. DSVSA Buzau a trimis o echipa de specialisti in zona care a prelevat probe de sange si de la aceste animale. Și aceste probe analizate au avut rezultat pozitiv pentru boala limbii albastre”, se arata in comunicatul citat.

Citeste si: ANSVSA afirma ca interdictia Rusiei privind EXPORTUL de BOVINE si CARNE de bovine NU ARE obiect

Potrivit sursei mentionate, in urma suspiciunii aparitiei acestei boli, probele de sange prelevate au fost expediate catre Laboratorul National de Referinta, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA).

“Probele, analizate in cadrul IDSA in data de 22 august 2014, au avut rezultate pozitive pentru «boala limbii albastre». Conform procedurilor, ANSVSA a notificat statele membre ale Uniunii Europene si pe cele membre ale Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animala (OIE), despre aparitia acestei boli pe teritoriul Romaniei. De asemenea, ANSVSA a convocat Grupului National de Experti pentru «Bluetongue», pentru a stabili masurile care trebuie adoptate in vederea limitarii difuzarii bolii la efectivele de animale receptive”, se mai spune in comunicat.

Specialistii ANSVSA sustin ca “boala limbii albastre” nu afecteaza omul, dar produce pagube economice.

“Boala limbii albastre este cauzata de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin intepatura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides si nu prin contactul direct intre animale. Boala afecteaza rumegatoarele si are caracter sezonier. Mortalitatea este variabila, in functie de situatie, morbiditatea putand ajunge, uneori, la 100% din efectiv”, se subliniaza in comunicat.

Citeste si: RUSIA A LIMITAT IMPORTURILE DE CARNE DE VITA DIN ROMANIA

In Europa, in momentul de fata, boala este cantonata in mai multe zone din partea de sud precum: Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, in unele zone din Italia, Spania, Franta, Portugalia, Grecia si Bulgaria.