ALERTA! Boala LIMBII ALBASTRE revine in ROMANIA. Patru FERME afectate, 28 de ANIMALE suspecte

BOALA LIMBII ALBASTRE (BLUETONGUE) a revenit in ROMANIA, afectand cateva FERME din nord-estul tarii, transmite site-ul thecattlesite. Serotipul 4, acelasi care a provocat epidemia din perioada august — decembrie 2014, a fost identificat in 18 cazuri, de cand a fost facuta notificarea initiala, in 7 septembrie.

Cele mai recente date, din 18 septembrie, arata ca 28 de animale sunt suspecte, fiind a patra ferma unde se constata BOALA LIMBII ALBASTRE. Autoritatile au adoptat masuri pentru a reduce deplasarea animalelor in zona judetului BOTOSANI unde s-au depistat animale infectate. Si Ungaria a confirmat luna aceasta cazuri de animale infectate cu BOALA LIMBII ALBASTRE.

Saptamana trecuta, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca BOALA LIMBII ALBASTRE a fost diagnosticata, in data de 4 septembrie, in trei exploatatii din localitatea Bobolusti, judetul BOTOSANI, motiv pentru care au fost organizate deja intalniri de informare si instruire cu medicii veterinari, in judete, pentru prevenirea raspandirii bolii.

Reprezentantii ANSVSA sustin ca au notificat Comisia Europeana si statele membre ale Uniunii Europene (UE), dar si Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animala (OIE), despre prezenta virusului pe teritoriul ROMANIEI. ANSVSA precizeaza ca in jurul focarelor s-a instituit o zona de control de 20 kilometri, “fiind interzisa iesirea rumegatoarelor cu exceptia animalelor destinate abatorizarii”.

Potrivit OIE, BLUETONGUE (serotipul 8) a fost confirmata, in 11 septembrie 2015, la 27 de bovine si 6 ovine dintr-o ferma de 200 de ovine dar si 150 de bovine din Franta, tara unde virusul BLUETONGUE nu a mai fost depistat din 2010. In 10 septembrie 2015 au fost confirmate doua cazuri de BLUETONGUE si la 2 bovine dintr-o ferma de 300 de capete din sudul Ungariei (Comitatul Tolna). Ultimul caz de BLUETONGUE in Ungaria a fost confirmat in ianuarie 2015.

BOALA LIMBII ALBASTRE nu afecteaza omul, dar produce pagube economice, datorita restrictiilor aplicate miscarii animalelor.

BOALA LIMBII ALBASTRE este cauzata de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin intepatura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides si nu prin contactul direct intre animale. BOALA LIMBII ALBASTRE afecteaza rumegatoarele domestice si salbatice, de cele mai multe ori oi, dar si vite si capre, si are caracter sezonier.

Sursa foto: bzi