Dupa Boboteaza, nu se spala rufe timp de opt zile

Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe 6 ianuarie botezul lui Iisus Hristos sau Boboteaza, care incheie sirul celor 12 zile ale sarbatorilor de iarna. Aceasta sarbatoare reprezinta botezul in apa Iordanului a Mantuitorului Iisus Hristos de catre Sfantul Ioan Botezatorul, iar in ajunul si in ziua de Boboteaza, in toate bisericile ortodoxe la rugaciunile preotilor se sfinteste aghiasma cea mare.

In unele zone din tara se pastreaza traditia care spune ca dupa Boboteaza nu se spala rufe pana la odovenia sarbatorii. Se crede ca cei care spala rufe in acest interval intineaza apa sfintita si nu le va merge bine tot anul.

Apa sfintita luata de Boboteaza are puteri miraculoase si se spune ca aceasta nu se strica niciodata. La Boboteaza se sfintesc toate apele, iar preotul se duce la o apa unde va arunca crucea. Mai multi barbati se arunca in apa ca sa o aduca inapoi, iar cel care va scoate crucea din apa va avea noroc tot anul.

In satele din nordul tarii, pe vremuri, femeile se adunau in grupuri mari acasa la cineva si duceau alimente si bautura. Dupa ce serveau masa, ele cantau si jucau toata noaptea. Dimineata ieseau pe strada si luau pe sus barbatii care apareau intamplator pe drum, ii luau cu forta la rau amenintandu-i cu aruncatul in apa.

Tot acum, in unele regiuni, avea loc integrarea tinerelor neveste in comunitatea femeilor casatorite prin udarea cu apa din fantana sau dintr-un rau. In noaptea de Boboteaza, tinerele fete isi viseaza ursitul. Ele isi leaga pe inelar un fir rosu de matase si o bucatica de busuioc; busuioc se pune si sub perna. Fetele care cad pe gheata in ziua de Boboteaza pot fi sigure ca se vor marita in acel an.

Sarbatorita inca de la inceput in ziua de 6 ianuarie, multa vreme impreuna cu Craciunul (lucru ramas pana astazi in practica Bisericii otodoxe ruse, a Bisericii Armene si a celorlalte biserici necalcedoniene), Boboteaza mai este cunoscuta si sub numele de Epifanie, Teofanie, Aratarea Domnului, Descoperirea Cuvantului Intrupat.

Foto: Realitatea TV